«Χθες βράδυ χάσαμε τον Νάνο, τον Νάνο τον Βαλαωρίτη, τον Νάνο όλων μας, τον Νάνο που σημάδεψε όσο λίγοι , με τις πολλές του ιδιότητες, τα ελληνικά γράμματα. Έφυγε πλήρης ποίησης και ημερών στα 98 του χρόνια, αφού έζησε μια πλούσια σε πολλά αγαθά ζωή. Γενναίος, αιρετικός, απρόβλεπτος, όπως αρμόζει στους γνήσιους σουρεαλιστές, άφησε τα ίχνη του να τα ακολουθούμε όσο μπορούμε. (Λεπτομέρειες για την κηδεια αύριο ή μεθαύριο, να ημερμήσουν λίγο η Κατερίνα και η Ζωή και να έρθει και ο Ντίνος από τη Νέα Υόρκη)». Μέσα από την ανάρτηση στο facebook του ποιητή, δημοσιογράφου και εκδότη Ντίνου Σιώτη έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο του σπουδαίου Νάνου Βαλαωρίτη.

Η προσωποποίηση ενός αιώνα των ελληνικών γραμμάτων ο ίδιος, ο Νάνος Βαλαωρίτης υπήρξε ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής. Είχε ασχοληθεί με όλες τις μορφές του γραπτού λόγου και υπήρξε από τους ελάχιστους σύγχρονους Έλληνες ποιητές με διεθνή αναγνώριση, ακτινοβολία και αναγνωρισιμότητα.

Αποτίνοντας έναν ελάχιστο φόρο στην κορυφαία αυτή προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, σας παρουσιάζουμε ηχητικά αποσπάσματα από ποιήματά του με τη φωνή του ίδιου.

«Το φάντασμα»

«Τα πουλιά»

«Τροία»

«Η τιμωρία των μάγων»

.