Ο Vahit Tuna, εικαστικός από την Τουρκία, τιμά τις 440 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας με ένα ξεχωριστό έργο.

Ο καλλιτέχνης τοποθέτησε 440 ζευγάρια ψηλοτάκουνες γόβες στον τοίχο δυο κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να τονίσει το μεγάλο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία, το οποίο πολύ συχνά μένει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Με αυτό τον τρόπο ο Tuna θέλει να τραβήξει την προσοχή κάθε περαστικού που θα βρεθεί έξω από τα δυο κτίρια αυτά και όχι μόνο των επισκεπτών μιας έκθεσης και μάλλον το πέτυχε.

Η ιδέα του Tuna είναι εμπνευσμένη από έθιμο της Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο όταν πεθάνει ένας άνθρωπος, οι οικείοι του αφήνουν τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, ακουμπισμένα στον τοίχο.

Συμβολική όμως ήταν και η χρήση 440 μαύρων ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Όπως εξήγησε ο καλλιτέχνης στα τουρκικά ΜΜΕ τα τακούνια είναι ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και ανυπακοής, ένα σύμβολο της δύναμης των γυναικών: «Θέλαμε ο κάθε περαστικός να δει το έργο και για αυτό δεν επιλέξαμε να το εκθέσουμε σε έναν κλειστό χώρο. Αυτό το πρότζεκτ αφενός έχει τον ρόλο να ευαισθητοποιήσει αφετέρου είναι ένας φόρος τιμής, όπως θα ήταν ένα γλυπτό ή ένα μνημείο».

Τα παπούτσια θα μείνουν κρεμασμένα στους τοίχους για τους επόμενους έξι μήνες, όπως ανέφερε ο Tuna.