Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακάλυψαν αποσπάσματα από το «Le Roman de la Rose», ένα ερωτικό ποίημα του Μεσαίωνα το οποίο θεωρείται παραπάνω από... πικάντικο για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια της ανθρωπότητας.

Το ποίημα φέρεται να γράφτηκε το 1200 και περιγράφει τις ερωτικές συνερεύσεις ενός άντρα με το αντικείμενο του πόθου του. Το ποίημα μεταφράστηκε και διασκευάστηκε από το Geoffrey Chaucer το 1300.

Τα σπάνια αυτά αποσπάσματα ανακαλύφθηκαν τυχαία από τον καθηγητή Nicholas Vincent στο αρχείο της Επισκοπής του Worcester. Ο Vincent ζήτησε από την καθηγήτρια Marianne Ailes να εκτιμήσει αυτά τα ευρήματα. Μόλις τα διάβασε η Ailes συνειδητοποίησε ότι είχαν κάτι πολύ ξεχωριστό και μοναδικό στα χέρια τους.

«Το συγκεκριμένο ποίημα ήταν μεγάλο χιτ όταν κυκλοφόρησε το 1280, για να καταλάβετε, είναι κάτι σαν τη σύγχρονη ερωτική σειρά βιβλίων "50 Αποχρώσεις του Γκρι"», αναφέρει η καθηγήτρια.

Το «Le Roman de la Rose ήταν το blockbuster της εποχής του» λέει χαρακτηριστικά η Ailes και προσθέτει «αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από το μεγάλο αριθμό των χειρογράφων που διασώζονται, από τα αποσπάσματα και από τον μεγάλο αριθμών αναφορών από άλλα έργα του Μεσαίωνα στο συγκεκριμένο κείμενο».

Οι σελίδες που βρέθηκαν περιγράφουν τη σεξουαλική συνέρευση των δυο πρωταγωνιστών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι λόγω του πικάντικου περιεχομένου τους, οι συγκεκριμένες σελίδες αφαιρέθηκαν από το υπόλοιπο βιβλίο και πετάχτηκαν από κάποιον που ένιωσε προσβεβλημένος με τις σεξουαλικές σκηνές που περιγράφονταν σε αυτές.