Μπορεί μια μουσικοθεατρική παράσταση να επηρεάσει τόσο το κοινό ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του απέναντι στο περιβάλλον; Την απάντηση δίνει η Lidl Ελλάς και η Εθνική Λυρική Σκηνή, οι οποίες συνεργάστηκαν για το ανέβασμα των «Τεσσάρων Εποχών» του Βιβάλντι, μια παράσταση που φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε.

Σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας η τέχνη αποτελούσε πάντοτε ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να επηρεάσει το κοινό. Να του δημιουργήσει συναισθήματα, να το κάνει να σκεφτεί, να του αλλάξει συμπεριφορές. Και το πετύχαινε με οποιαδήποτε μορφή της. Τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την μουσική, το θέατρο. 

Περνούσε μηνύματα στον κόσμο, τα οποία δεν μπορούσαν να περάσουν μόνο με τη λογική. Χρειαζόταν και ένα πιο καλλιτεχνικό τρόπο. Πόσο μάλλον όταν το κοινό, όπως στην περίπτωση της παράστασης «Τέσσερις Εποχές», στην πλειοψηφία του αποτελείται από παιδιά. 

Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς με στόχο να να συνδεθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με τον πολιτισμό και κυρίως να δημιουργηθεί οικολογική συνείδηση στη νέα γενιά. Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται δημιουργικά με ιδιωτικό φορέα, πόσο μάλλον ένα σούπερ μάρκετ.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι «Τέσσερις Εποχές», το διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, πραγματεύεται με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς. Οι «Τέσσερις Εποχές» ζωντανεύουν στη σκηνή με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.  

Οι συντελεστές

Την υλοποίηση της συγκεκριμένης παράσταση ανέλαβε η ομάδα Patari Project, η οποία έχει χρόνια εμπειρία στο παιδικό θέατρο και οι παραστάσεις της συζητιούνται κάθε φορά για καιρό. H έμπειρη Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί το έργο με έμπνευση και ευρηματικότητα, υπογράφοντας μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία όχι μόνο ψυχαγωγεί, αλλά προβληματίζει και ευαισθητοποιεί για περιβαλλοντολογικά θέματα. 

Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία θα συνυπάρξει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις.

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου. 

Τις Τέσσερις Εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κεντρική Φωτογραφία: V. Isaeva