Φωτογραφίες: Μίνα Ρήγα

Τα βιβλία δίνουν ζωή. Όλοι το ξέρουν αυτό. Αυτή τη φορά όμως δίνουν και «ΟΞΥΓΟΝΟ», αφού η νέα σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο περιλαμβάνει τίτλους που βοηθούν τη σκέψη να αναπνεύσει όσο πιο ελεύθερα γίνεται.

Ποια βιβλία συνθέτουν τη συλλογή «ΟΞΥΓΟΝΟ»; Εκείνα που πραγματεύονται θέματα σύγχρονου προβληματισμού, τα οποία μας απασχολούν όλους. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι, μάλιστα, έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό και έχουν δημιουργηθεί από κορυφαίους συγγραφείς με διεθνή απήχηση. 

Στο Reader.gr αποφασίσαμε να δούμε τον κόσμο αλλιώς, να τα διαβάσουμε όλα και να κρατήσουμε σημειώσεις για εκείνα που ξεχωρίσαμε. 

Εσύ με ποιο θα ξεκινήσεις;

 

Το «Παγκόσμια πολιτική ιστορία – 3.000 χρόνια πόλεμος και ειρήνη» του Jonathan Holslag ο Γιώργος 

Τι πραγματεύεται: Το αντίκτυπο της παγκόσμιας πολιτικής ζωής στη ζωή των κοινών ανθρώπων τα τελευταία 3.000 χρόνια. Από τις πόλεις-κράτη των Ολμέκων στη Λατινική Αμερική μέχρι τη σημερινή νέα κυρίαρχο του παγκόσμιου παιχνιδιού, Κίνα.

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί αυτή τη στιγμή η παγκόσμια σκακιέρα του πολιτικού παιχνιδιού έχει πάρα πολλούς παίκτες έτοιμους να κάνουν την επόμενη κίνηση. ΗΠΑ, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Γερμανία, Τουρκία δείχνουν έτοιμες για όλα. Ένα βιβλίο Ιστορίας όπως αυτό του Jonathan Holslag θα σε βοηθήσει να κάνεις παραλληλισμούς με αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον. 

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τις δύσκολες επιλογές που ορίζουν τη φύση της αληθινής ηγεσίας είναι να αντιλαμβανόμαστε την Ιστορία ως μια ιστορία ανθρώπινων πλασμάτων, των ελπίδων, των φόβων και του πόνου τους.

Μην το διαβάσεις αν: Πιστεύεις πως ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος, πως δεν υπάρχουν αδικίες και πως κάθε ένας από εμάς παίρνει αυτό που του αξίζει. 

 

Η Χρυσάνθη επιλέγει την «Ακατοίκητη Γη – Μια ιστορία του μέλλοντος» του David Wallace-Wells 

Τι πραγματεύεται: Πώς θα είναι η ζωή στον πλανήτη μας σε κάποιες δεκαετίες από σήμερα; Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για την καθημερινότητα, τον πολιτισμό μας και την οικονομία μας; Πόσο γρήγορα θα επέλθει; Ο David Wallace-Wells απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα (όχι απαραίτητα με αισιόδοξο τρόπο), καταγράφοντας τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών. Η Ακατοίκητη Γη του μας «σοκάρει» και μας καλεί να δράσουμε για χάρη του πλανήτη.

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί τώρα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα που καταπιάνεται με την κλιματική αλλαγή και έχει προκαλέσει θύελλα συζητήσεων στην Αμερική. Δεν θες να μάθεις γιατί;

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Μεγάλο μέρος του βιβλίου μάς εξηγεί γιατί δεν έχουμε κινητοποιηθεί επαρκώς για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και ποιοι μηχανισμοί μάς οδηγούν στο να «κλείνουμε τα μάτια» μπροστά στις αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά.

Μην το διαβάσεις αν: Συμφωνείς με τον Ντόναλντ Τραμπ και ενστερνίζεσαι την άποψη «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή». Και πάλι, βέβαια, μπορείς να το διαβάσεις μήπως αλλάξεις οπτική!

 

Η Τζωρτζίνα επιλέγει τις «Αόρατες γυναίκες» της Caroline Criado Perez

Τι πραγματεύεται: Μέσα από έναν καταιγισμό στοιχείων, που προκαλούν γέλιο, κλάμα αλλά και μελαγχολία, η συγγραφέας καταφέρνει να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος για τους άντρες! Το βιβλίο συγκεντρώνει για πρώτη φορά μελέτες περίπτωσης, ιστορίες και νέες έρευνες από όλο τον κόσμο που φωτίζουν τους υπόγειους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική και την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης. Εκθέτει τα μεροληπτικά επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνουν έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από το αντρικό σώμα και έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία των γυναικών.

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι αντρική υπόθεση. Γιατί οι κίνδυνοι του υποβιβασμού των γυναικών, στην καλύτερη περίπτωση, σε ένα «υποείδος» άντρα είναι τόσο πραγματικοί όσο ποτέ.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Περιδιαβαίνοντας στις σελίδες του δεν θα κάνεις κάποια μορφή ψυχανάλυσης. Αλλά μέσα από τα δεδομένα που παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια σου, θα κληθείς να εξετάσεις τα στοιχεία ως αναγνώστης. Και αναγνώστρια.

Μην το διαβάσεις αν: Ζεις σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο... Εσύ τι λες, ζεις σε έναν τέτοιο κόσμο;

 

Η Κατερίνα επιλέγει το «Burnout» των Emily & Amelia Nagoski

Τι πραγματεύεται: Γιατί οι γυναίκες βιώνουν την υπερκόπωση διαφορετικά από τους άντρες; Το συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα και να παρουσιάσει ένα απλό σχέδιο, βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, για να ελαχιστοποιήσουν οι γυναίκες το στρες, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να κερδίσουν μια χαρούμενη ζωή. Κάθε γυναίκα μπορεί να βρει σε αυτές τις σελίδες τη δύναμη να δημιουργήσει θετική αλλαγή. Και αυτό από μόνο του δεν είναι λίγο. 

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Ένα βιβλίο που σου δείχνει τον δρόμο για να βγεις από τον κύκλο του στρες είναι πάντα χρήσιμο. Ειδικά τον χειμώνα, που τα μπάνια και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μακριά.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το κενό μεταξύ του πώς είναι πραγματικά το να είσαι γυναίκα και του τι περιμένουν οι άνθρωποι να είναι οι γυναίκες είναι η βασική αιτία της υπερκόπωσης. Με λίγα λόγια εξουθενώνουμε τους εαυτούς μας στην προσπάθεια να κλείσουμε το συγκεκριμένο κενό. 

Μην το διαβάσεις αν: Είσαι άντρας και έχεις όλα τα προβλήματά σου λυμένα. Το βιβλίο βλέπει τι συμβαίνει μέσα στον ταραγμένο γυναικείο εγκέφαλο, οπότε μάλλον οι ιστορίες του θα σε αφήσουν αδιάφορο. Μπορεί και όχι.

Το 2020 η σειρά θα συνεχιστεί με νέους τίτλους. Ανυπομονούμε!