Φωτογραφίες: Γιάννης Καρύτσας

Το νέο έτος είναι προ των πυλών και εμείς ξέρουμε ότι η καλύτερη συντροφιά για την περίοδο των γιορτών είναι ένα βιβλίο. Όταν μάλιστα πρόκειται για αστυνομική λογοτεχνία, ένα είναι βέβαιο: Κανείς δεν θα θέλει να βγει από το σπίτι του. 

Αν ψάχνετε ένα κορυφαίο αστυνομικό μυθιστόρημα που θα σας καθηλώσει, οι συντάκτες του Reader σάς προτείνουν 6 ξεχωριστούς τίτλους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που κρατούν αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.    

Ας δούμε αναλυτικά τις επιλογές τους.

Η «Ματωμένη Έρημος» της Karin Brynard

Τι πραγματεύεται: Ο Αλμπέρτους Μπίσλααρ είναι αστυνομικός που έχει μετακινηθεί από το Γιοχάνεσμπουργκ σε μια περιοχή κοντά στην έρημο Καλαχάρι, ύστερα από ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο τελικά έκρινε την πορεία της καριέρας του. Όταν όμως μια εκκεντρική λευκή ζωγράφος βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μαζί με τη μαύρη τετράχρονη θετή της κόρη, οι υποψίες πέφτουν στον ιθαγενή επιστάτη της φάρμας, ο οποίος διατηρούσε καλές σχέσεις με το θύμα. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Μπίσλααρ, ο οποίος έχει τους δικούς του δαίμονες να αντιμετωπίσει, πέρα από τα μυστικά και τις φυλετικές αντιπαραθέσεις της κοινότητας.  

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, στο οποίο, εκτός από την ανακάλυψη του δολοφόνου, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται η ιστορία: Στον άγνωστο κόσμο της Νότιας Αφρικής, τις αμέτρητες φυλές και τα παρακλάδια τους, τις φυλετικές εντάσεις και τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αφρικάανς, ενώ τώρα ετοιμάζεται τηλεοπτική σειρά. Η συγγραφέας ήταν δημοσιογράφος με πολύχρονη πείρα στην κάλυψη της αντίστασης απέναντι στο ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής πριν στραφεί στα αστυνομικά βιβλία. 

Μην το διαβάσεις αν: Δεν είσαι από αυτούς που αγαπούν το αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα κοινωνικά στοιχεία. 

 

Το «Δεσμοί Αίματος» του Stuart Neville

Τι πραγματεύεται: Το αίμα νερό δεν γίνεται για δυο αδέρφια εγκλωβισμένα στο σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας του Μπέλφαστ. Έχουν, όμως, ένα χρέος βίας να ξεπληρώσουν, και θα το καταβάλουν όχι μόνο αυτοί αλλά και όσοι έχουν αφήσει πίσω τους.

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί δεν κρατιέσαι να διαβάσεις τη συνέχεια του μπεστ σέλερ «Πέπλο Σιωπής» με πρωταγωνίστρια τη συνεργάτιδα του επιθεωρητή Λένον, την αστυνομικό Σερίνα Φλάναγκαν.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Αν και εντάσσεται στον κύκλο του Μπέλφαστ, το βιβλίο διαβάζεται και αυτόνομα.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν είσαι φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας (και ούτε θέλεις να γίνεις).

 

To «Ξένο Δέρμα» της Tana French

Τι πραγματεύεται: Η Κάσι Μάντοξ εργάζεται στο τμήμα ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου. Ένα επείγον τηλεφώνημα την καλεί να ρίξει φως σε μία πολύ ιδιαίτερη υπόθεση, καθώς το θύμα είναι ολόιδιο με αυτήν και στην ταυτότητά του αναγράφεται το όνομα που η ίδια χρησιμοποιούσε όσο δούλευε ως μυστική. Η Κάσι καλείται τώρα να μπει σε ξένο δέρμα για να ανακαλύψει ποιος σκότωσε την κοπέλα, αλλά και ποια ήταν η πραγματική της ταυτότητα.

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί η πλοκή του είναι πραγματικά καταιγιστική και σε ξελογιάζει από την πρώτη σελίδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων: γερμανική, πορτογαλική, ισπανική, ρωσική, σερβική, τσεχική, γαλλική, σουηδική, ιταλική, ολλανδική, κινεζική, πολωνική, τουρκική, νορβηγική, εβραϊκή, ουγγρική κ.ά.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η τηλεοπτική σειρά Dublin Murders του BBC που προβάλλεται και στην Ελλάδα βασίζεται στα βιβλία «Στο δάσος» και «Ξένο δέρμα» της Tana French.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν είχες ποτέ φαντασίωση για μια παράλληλη ζωή. 

 

Η «Άγρια Φύση» της Jane Harper

Τι πραγματεύεται: Πρόκειται για την ιστορία πέντε γυναικών που αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε μια οργανωμένη εκδρομή σε ένα πάρκο άγριας φύσης της αυστραλιανής ενδοχώρας. Στόχος αυτής της πεζοπορίας είναι να ενισχυθούν οι μεταξύ τους δεσμοί και η ομαδικότητά τους, όμως στο τέλος της διαδρομής θα μείνουν μόνο τέσσερις. Οι μέρες περνούν, η αγνοούμενη πεζοπόρος  παραμένει άφαντη και σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά κρυμμένα μυστικά. Όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο η άγρια βλάστηση που απειλεί την ισορροπία στην παρέα των πέντε γυναικών, αλλά και μια παλιά ιστορία εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί στο συγκεκριμένο δάσος.

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί είναι ένα καθηλωτικό βιβλίο από μια νέα μεγάλη φωνή του είδους. Η δημιουργία χαρακτήρων και η αξιοποίηση του τοπίου για το χτίσιμο της ατμόσφαιρας γίνονται με αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ η πλοκή είναι προσεγμένη, χορταστική και στέρεη στις ανατροπές της, χωρίς περιττή φλυαρία.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η Jane Harper θεωρείται το πιο «καυτό» εκδοτικό φαινόμενο στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει σαρώσει βραβεία και διακρίσεις.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις και το προηγούμενο βιβλίο της Jane Harper «Ξηρασία». Όχι γιατί είναι απαραίτητο για να καταλάβεις την πλοκή, απλώς δεν θα μπορείς να κάνεις αλλιώς.

 

Η «Λύτρωση» της Yrsa Sigurðardóttir 

Τι πραγματεύεται:  Όταν ένα βίντεο, στο οποίο μια νεαρή κοπέλα ζητά τρομοκρατημένη συγχώρεση, ανεβαίνει στο Snapchat, η αστυνομία αποφασίζει να το ελέγξει. Μέχρι όμως να τη βρουν, η κοπέλα είναι νεκρή και δίπλα της υπάρχει ένα χαρτί με τον αριθμό 2. Οι ανακρίσεις των συμμαθητών της ξεκινούν και σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι η νεαρή κοπέλα δεν ήταν τόσο αθώα. Λίγες μέρες αργότερα, μια ακόμα έφηβη εξαφανίζεται και ένα αντίστοιχο βίντεο ανεβαίνει στα social media. Το πτώμα της έχει σημαδευτεί με τον αριθμό 3. Θα καταφέρουν ο επιθεωρητής Χούλνταρ και η παιδοψυχολόγος Φρέιγια να ανακαλύψουν τον δολοφόνο πριν υπάρξει και θύμα με τον αριθμό 4; Και πού βρίσκεται το θύμα νούμερο 1; 

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί στη «Λύτρωση» η Yrsa Sigurdardottir κατορθώνει να συνδυάσει αριστοτεχνικά το μυστήριο, την αγωνία, το σκοτάδι και το χιούμορ με ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους:  τον σχολικό εκφοβισμό. 

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις:  Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποδώσει την τραγική ειρωνεία: Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από τα θύματα για να εκβιάζουν τους συμμαθητές τους, χρησιμοποιούνται και από τον ίδιο τον δολοφόνο τους ώστε να καταγράψει τις τελευταίες τους στιγμές.

Μην το διαβάσεις αν:  Δεν αντέχεις στην ιδέα ότι όσα αποτυπώνονται σε αυτό το βιβλίο θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματικές καταστάσεις, γεγονότα που ενδέχεται ο καθένας να έχει ζήσει στην εφηβεία του ή πράγματα που έχει δει να συμβαίνουν δίπλα του. 

 

Το «Έξι επί δύο» του Arne Dahl

Τι πραγματεύεται: Αυτή είναι η δεύτερη περιπέτεια των Μπέργερ και Μπλουμ. Όταν ο πρώην επιθεωρητής Σαμ Μπέργερ ανοίγει τα μάτια του δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται. Τα πάντα είναι λευκά και ο κόσμος του δεν έχει καν σχήμα. Τότε διαπιστώνει πως η Μόλι Μπλουμ είναι στο πλευρό του και συνειδητοποιεί ότι είναι και οι δυο φυγάδες. Κρύβονται από τη δικαιοσύνη που πλέον δεν υπηρετεί τον σκοπό της. Ο Σαμ και η Μόλι αναλαμβάνουν μια αποστολή που συνδέεται με μια ανησυχητική υπόθεση του παρελθόντος. Ο δολοφόνος έχει καταδικαστεί και εκτίει την ποινή του αλλά είναι στ’ αλήθεια ένοχος; 

Γιατί να το διαβάσεις τώρα: Γιατί είναι η συνέχεια μιας σπουδαίας νέας σειράς που όπως φαίνεται μέλλεται να καθιερώσει τον συγγραφέα σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες αυτής της κατηγορίας διεθνώς. 

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Τα βιβλία του Arne Dahl έχουν πουλήσει περισσότερα από 4 εκ. αντίτυπα σε όλον τον κόσμο και το συγκεκριμένο είναι διεθνές μπεστ σέλερ.

Μην το διαβάσεις αν: Διάβασες το προηγούμενο βιβλίο από την ίδια σειρά, «Επτά μείον ένα», και δεν σε ενθουσίασε – σχεδόν απίθανο σενάριο, καθώς και στα δύο ο Arne Dahl είναι στα καλύτερά του.