Η ομάδα Fem Tettix παρουσιάζει την ολοκληρωμένη εκδοχή του έργου Αφρική, ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση.
Η παράσταση είναι μία «τραγική» κωμωδία, με την έννοια ότι δανείζεται κάποια στοιχεία από τις αρχαίες τραγωδίες για να αφηγηθεί μία σύγχρονη ιστορία για τα δεινά της ζωής και το μυστήριο του θανάτου. Δύο δίδυμες αδερφές έρχονται αντιμέτωπες με τον «αυταρχικό» πατέρα τους έτσι ώστε να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του αδερφού τους. Να φυτευτεί το σώμα του στην Αφρική και να γίνει μπαομπάμπ.

Ποιος είναι ο ρόλος σας;
Ο ρόλος μου είναι η «Αντιγόνη Γαβριηλίδη». Μία δικηγόρος που μεγάλωσε στη Θήβα και αθελά της φέρει το χρέος του αρχαίου ονόματός της. Όχι όμως να θάψει τον νεκρό αδερφό της, όπως η ομώνυμη ηρωίδα του Σοφοκλή, αλλά να τον ξεθάψει για να τον φυτέψει στην Αφρική.

Ποια θέματα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας και καθημερινότητας καυτηριάζει;
Το έργο ενδέχεται να «γαργαλίσει» κάποια κοινωνικά θέματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας όπως η πατριαρχεία, η ελληνική ασφυκτική οικογένεια, η ομοφυλλοφιλία, το πάντρεμα της ορθόδοξης εκκλησίας με την αρχαία ελληνική κληρονομιά κ.ά. Πάντα ειδομένα με χιούμορ και αγάπη. 

Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Ίσως αν πρέπει να κακοχαρακτηρίσω κάποια αρετή τότε θα συμφωνήσω με τον Φρίντριχ Νίτσε και θα πω η ελπίδα. Με την έννοια ότι δεν είναι αρκετή. Δεν αρκεί να ελπίζουμε σε κάτι αν δεν κάνουμε και ότι περνάει απ’ το χέρι μας για να το υλοποιήσουμε.

Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια.
Επειδή δε θέλω να ελπίζω, προς το παρόν θα αφοσιωθώ στην «Αφρική» και θα δω μαζί με την ομάδα μου, fem tettix, πως θα κινηθούμε για το μέλλον της παράστασης.

Σύνοψη του έργου
«Αφρική»: Η Αντιγόνη και η Ισμήνη, δίδυμες αδελφές, συναντιούνται μετά από χρόνια για την κηδεία του αδελφού τους Ορέστη. Ο στρατηγός Αγαμέμνονας, ο πατέρας τους, θέλει να κηδέψει το γιο του με χριστιανική κηδεία, για να συγχωρεθεί για τον «αμαρτωλό βίο» του, αλλά και για να εξιλεωθεί κι ο ίδιος που τον είχε αποκληρώσει. Μόνο που ο Ορέστης είχε μια τελευταία επιθυμία: Να φυτευτεί και να γίνει ένα περήφανο αφρικανικό δέντρο στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο. Η Αντιγόνη έρχεται να εμποδίσει αυτή την κηδεία κι αν χρειαστεί ακόμα και να… ξεθάψει τον αδελφό της!

«Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας»: Ξέρετε τι είναι τα μπαομπάμπ; Πίνετε smoothies; Πηγαίνετε στις παραστάσεις της Επιδαύρου; Θεωρείτε ότι η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα; Είχατε ποτέ κάποια ΜΘΕ (μεταθανάτια εμπειρία); “Nomen est omen” (Το όνομα είναι οιωνός): Συμφωνείτε; Μπερδευτήκατε; Δεν πειράζει. Τα πράγματα δεν καταλήγουν πάντα κάπου. Ή τουλάχιστον όχι εκεί που περιμένουμε ή ελπίζουμε να καταλήξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι καταλήγουμε στο χώμα. Ή και όχι…

Μια «μεταφυσική» κωμωδία, που δανείζεται τα δομικά στοιχεία της τραγωδίας για να γαργαλήσει ηθικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας και να θέσει μεταφυσικά ερωτήματα. Μια ιστορία ύμνος στη ζωή μέσα από το πρίσμα του θανάτου.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Επιμέλεια Κίνησης: Έλιο Φοίβος Μπέικο
Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Γρηγοροπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Τηλ: 2109212900 /  Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα
Οργάνωση παραγωγής: Λίνα Αξιωτάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα, Βασίλης
Ψυλλάς

Πληροφορίες
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
Μέρες/Ώρες
Δευτέρα 21:15
Τρίτη 21:15
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 13€
Μειωμένο 10€
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται στο δίκτυο της viva.gr