Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Ως γνωστόν, το καλοκαίρι έχουμε συνήθως περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουμε σε κάποιο βιβλίο που θα κρατήσει το μυαλό μας σε εγρήγορση, θα προκαλέσει τη σκέψη μας και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας. Και όσοι αγαπούν τα βιβλία (όπως εμείς) ξέρουν πολύ καλά ότι η επιλογή του κατάλληλου δεν είναι εύκολη υπόθεση.  

Τη φετινή χρονιά, οι συντάκτες του Reader εμπιστεύτηκαν τις εκδόσεις Μεταίχμιο και επέλεξαν 6 βιβλία πιο επίκαιρα από ποτέ, που θα τους συντροφεύσουν στις διακοπές τους.

Εσύ ποιο θα διαλέξεις; 

1. Το «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918» του Freddy Vinet ο Γιώργος

Τι πραγματεύεται: Την ισπανική γρίπη που έπληξε όλο τον κόσμο από τον Απρίλιο του 1918 μέχρι τον Ιούνιο του 1919. Επρόκειτο για την πιο θανατηφόρα επιδημία από την εποχή της Μαύρης Πανώλης του 1348, όμως παραδόξως έχει απωθηθεί στις μέρες μας από τη συλλογική μνήμη.

Γιατί είναι επίκαιρο: Όσο διαβάζεις αυτές τις λέξεις, δυστυχώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο οι πανδημίες που αναφέρονται στις σελίδες του «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», ωστόσο πρόκειται για μια ασθένεια που αφορά όλο τον κόσμο και οι επιπτώσεις της εξάπλωσής της είναι άμεσες.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η ισπανική γρίπη εκτιμάται ότι οδήγησε στον θάνατο από το 2% έως το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή πενήντα με εκατό εκατομμύρια ανθρώπους.

Μην το διαβάσεις αν: Θεωρείς ότι το παρελθόν και η παγκόσμια Ιστορία δεν έχει τίποτα να μας διδάξει.

 

2. Το «Υπογαία» του Robert Macfarlane η Αιμιλία

Τι πραγματεύεται: Στην Υπογαία, ο Robert Macfarlane μάς παίρνει μαζί του σ' ένα ταξίδι στα βάθη της γης και του χρόνου, στη σχέση μας με το σκοτάδι, την ταφή, το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη μας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο, μέσα στο οποίο εκφράζονται συναισθήματα, θίγονται θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και περιγράφονται πραγματικές ιστορίες, οι οποίες, παρότι δεν έχουν ανάγκη τον μύθο για να αποκτήσουν ενδιαφέρον, θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς φαν της μυθοπλασίας.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί ένα κείμενο με τόσο βαθιά λογοτεχνική αξία είναι πάντα επίκαιρο, παρότι στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη μη μυθοπλαστική γραφή λογοτεχνία. Η εξαιρετική απόδοση της κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας στις παρισινές κατακόμβες και η υπέροχη περιγραφή των τοπίων που διασχίζει ο συγγραφέας είναι ενδεικτικά παραδείγματα.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η Υπογαία έγινε μπεστ σέλερ στη Μ. Βρετανία από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το Publishers Weekly, συγκαταλέγεται στα καλύτερα non fiction βιβλία της χρονιάς, ενώ η Guardian το συμπεριέλαβε στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα!

Μην το διαβάσεις αν: Δεν είσαι έτοιμος να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Ο Robert Macfarlane θα σε παρασύρει σε ένα ταξίδι στο θαύμα, την απώλεια, τον φόβο, την ελπίδα.

 

3. Το «Αθήνα 1204-1456 – Τα άγνωστα χρόνια» του Λευτέρη Καντζίνου η Κατερίνα

Τι πραγματεύεται: Αυτό το βιβλίο καταπιάνεται με τα σκοτεινά χρόνια της ιστορίας της Αθήνας κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1205-1456). Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται μια άγνωστη ιστορική περίοδος για την ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τους σχεδόν τρεις αιώνες που μεσολάβησαν μεταξύ της βυζαντινής και της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, όπου ιππότες της Δύσης με χρυσοποίκιλτες πανοπλίες ηγεμόνευσαν επί του λίκνου της Δημοκρατίας. 

Γιατί είναι επίκαιρο: Η Αθήνα είναι πάντα επίκαιρη. Ειδικά τώρα με τον Μεγάλο Περίπατο και τη συνεχή ανοδική της πορεία στις λίστες με τις πόλεις που πρέπει να επισκεφθεί ο καθένας, είναι μια καλή στιγμή να μάθεις τα πάντα για τα Άγνωστα Χρόνια της.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η Αθήνα εξυμνήθηκε από Ισλανδούς λογοτέχνες και Άραβες επιστήμονες, καθώς και από Ίβηρες βασιλείς μέχρι και Καυκάσιους ηγεμόνες. Δεν είναι τυχαίο που έως σήμερα οι Ισπανοί μονάρχες φέρουν τιμητικά τον τίτλο του «Δούκα των Αθηνών». 

Μην το διαβάσεις αν: Να το διαβάσεις όπως και να έχει. Πριγκίπισσες που φυλακίστηκαν, συγγενείς που αλληλοεξοντώθηκαν, δολοπλοκίες, ερωτικά πάθη, αθέτηση όρκων και παρασκηνιακές συνωμοσίες – το σκηνικό της μεσαιωνικής Αθήνας θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.  

 

4. «Το Χρυσό βραχιόλι» της Σοφίας Νικολαΐδου ο Γιώργος

Τι πραγματεύεται: Σε αυτό το βιβλίο τίποτα δεν είναι επινοημένο. Αληθινοί άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους και ζωντανεύουν μια χώρα και μια εποχή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πρώτοι στην οικογένειά τους που σπούδασαν. Όλοι τους φόρεσαν χρυσό βραχιόλι. Το πτυχίο είναι χρυσό βραχιόλι στο χέρι του παιδιού, έτσι δεν έλεγαν οι γιαγιάδες; Αυτή είναι η ιστορία της γενιάς της συγγραφέως αλλά και της γενιάς των γονιών της, που μέσω του απωθημένου «το παιδί να αποκτήσει πτυχίο» διαμόρφωσαν μια ολόκληρη χώρα.

Γιατί είναι επίκαιρο: Ακόμα και στη σημερινή Ελλάδα ένα πτυχίο πανεπιστημίου λογίζεται παραδόξως ως «χρυσό βραχιόλι», ανεξάρτητα αν η ζωή έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Βιβλία της Σοφίας Νικολαΐδου, συγγραφέως του βιβλίου, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα εβραϊκά, ενώ το «Χρυσό βραχιόλι» βρίσκεται ήδη στην 5η χιλιάδα κυκλοφορίας του.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν θέλεις σκοτούρες και προβληματισμούς στο καλοκαίρι σου. Παρ' όλα αυτά, μπορείς να το έχεις στα υπόψη σου για μόλις γυρίσεις από διακοπές.

 

5. «Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα» του John Higgs η Αιμιλία

Τι πραγματεύεται: Είμαστε όντως καταδικασμένοι; Είναι πράγματι το μέλλον της ανθρωπότητας τόσο ζοφερό όσο συνηθίζουμε να πιστεύουμε; Ο Βρετανός John Higgs μας ταξιδεύει πέρα από τα πρωτοσέλιδα και την τεχνολογική τρέλα και μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστημονική φαντασία, μας αποκαλύπτει ότι η φύση δεν είναι τόσο αβοήθητη όσο πιστεύουμε και μας εξηγεί ότι η δημιουργικότητά μας δεν θα αυτοματοποιηθεί ποτέ. Στο ταξίδι αυτό, ο συγγραφέας έχει μαζί του ανθρώπους που συναντά στους δρόμους της πόλης του, το Μπράιτον, και μέσα από τις συζητήσεις τους αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά μας περιμένει. 

Γιατί είναι επίκαιρο: Πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο και ιδιαίτερα ευχάριστο βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας κατορθώνει με εξαιρετική μαεστρία να εξηγεί και να απλοποιεί έννοιες και ιδέες που μας ταλανίζουν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά. Ο Higgs άλλωστε φημίζεται γι' αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό MOJO αναφέρει: «Όταν διαβάζεις John Higgs, είναι σαν να σε πυροβολούν µε διαµάντι. Ξαφνικά τα πάντα γίνονται τροµακτικά ξεκάθαρα». 

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το βιβλίο αποτελεί φυσική συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Higgs που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, «Ο αιώνας των μεγάλων αλλαγών»

Μην το διαβάσεις αν: Είσαι φαν του πανικού και του κυνισμού. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα σε κάνει να ατενίσεις με αισιοδοξία το μέλλον, θες δεν θες!

 

6. Το «21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το '21» του Θάνου Μ. Βερέμη η Κατερίνα

Τι πραγματεύεται: Ο Θάνος Βερέμης απαντά σε 21 ερωτήσεις στα πώς και τα γιατί της Επανάστασης του ’21. Από το πώς αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες του 1821 το περιεχόμενο της Επανάστασής τους μέχρι το ποιοι ήταν οι ένοπλοι του Αγώνα και το πώς άλλαξαν οι σχέσεις Δύσης-Ανατολής μέσα στα τετρακόσια χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, οι απαντήσεις καταπιάνονται με όλα τα βασικά θέματα και δείχνουν ότι το 1821 δεν είναι μόνο η αφετηρία του έθνους-κράτους, αλλά και μια παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς για τους επερχόμενους.  

Γιατί είναι επίκαιρο: Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός που πλησιάζει και καλό είναι να σε βρει διαβασμένο.  

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η τοπικιστική διαίρεση τερματίστηκε με την επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Το γνώριζες;

Μην το διαβάσεις αν: Ψάχνεις ένα ρομαντικό μυθιστόρημα για το καλοκαιράκι. Δεν είναι η πρώτη σου επιλογή, αλλά θα μπορούσες να το δοκιμάσεις, αφού η δομή του (21 ερωτήσεις) το καθιστά ιδανικό ακόμα και για την παραλία. 

 

Περισσότερες επιλογές για το καλοκαίρι μπορείτε να αναζητήσετε στον καλοκαιρινό κατάλογο των εκδόσεων Μεταίχμιο.