Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αντιμετώπιζαν το θέατρο μόνο ως ψυχαγωγία. Ο ορισμός της τραγωδίας κατά τον Αριστοτέλη περικλείει την πρόκληση στους θεατές έντονων συναισθημάτων, που τους οδηγούσαν στην ταύτιση με τα πάθη των ηρώων, για να επέλθει στο τέλος του έργου η κάθαρση, ο ψυχικός εξαγνισμός τους.

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival (SNFestival), 2.500 χρόνια μετά, η Αντιγόνη του Σοφοκλή επιστρέφει στη χώρα που γέννησε την αρχαία τραγωδία, με μια μεταφορά στη σύγχρονη εποχή, στο έργο: Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον (Antigone in Ferguson) από την ομάδα του Θεάτρου του Πολέμου (Theater of War). Στην παράσταση, μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών παρουσιάζει δραματοποιημένες απαγγελίες σκηνών της Αντιγόνης, ενώ ο χορός αποτελείται από εν ενεργεία ή βετεράνους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Στην Αντιγόνη, ο ομώνυμος χαρακτήρας δεν μπορούσε να θάψει τον νεκρό Πολυνείκη. Στο Ferguson των ΗΠΑ το 2014, ο Michael Brown, αφού πυροβολήθηκε από την αστυνομία, έμεινε να κείτεται νεκρός στο δρόμο επί ώρες. Το έργο Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον, πραγματεύεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας και τον φυλετικό ρατσισμό και, μέσω του προσώπου της Αντιγόνης του Σοφοκλή, επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ της ισχύος του νόμου και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τον συμβιβασμό.

Η Αντιγόνη του Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στις 20.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου του Πολέμου, Bryan Doerries, και στην παράσταση συμμετέχουν διακεκριμένοι Αμερικανοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, Anika Noni Rose ως Αντιγόνη, ο Reg E. Cathey ως Κρέων και ο David Patrick Kelly ως Τειρεσίας/Άγγελος.

Μετά το πέρας της παράστασης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον σκηνοθέτη, Bryan Doerries.

Ο Bryan Doerries θα συνομιλήσει επίσης με την Kafka, στο πλαίσιο των The Rehearsal Room series του SNFestival πριν την έναρξη της παράστασης, στις 19:00. Η συγκεκριμένη συζήτηση είναι επίσης ανοιχτή για το κοινό και δεν απαιτεί προεγγραφή.