Ο «Δράκουλας», το κλασικό μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, που εξακολουθεί να γοητεύει 120 χρόνια αργότερα, κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση (Βασίλης Κιμούλης) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο ιδιοφυής ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ, αξιοποιώντας τη μακραίωνη παράδοση γύρω από τον ∆ράκουλα της Τρανσιλβανίας, εκδίδει το 1897 το ομώνυμο αριστούργημά του, το οποίο έχει επηρεάσει όσο λίγα τη σύγχρονη κουλτούρα και έχει γνωρίσει πάμπολλες κινηματογραφικές μεταφορές.

Η ιστορία (γνωστή στους περισσότερους) ξεκινά με την επίσκεψη του Bρετανού δικηγόρου Τζόναθαν Χάρκερ στον πύργο του ∆ράκουλα, στα Καρπάθια Όρη, προκειμένου να βοηθήσει τον κόμη να αγοράσει ένα σπίτι στο Λονδίνο. Ο Χάρκερ θα διαπιστώσει τη φρικτή αλήθεια για τον εντολέα του και θα μείνει φυλακισμένος στον πύργο του, ενώ ο ∆ράκουλας θα ταξιδέψει στην Αγγλία  προς αναζήτηση αθώων θυμάτων για τον κόσμο των νεκροζώντανων. Τρεις άντρες, ο δρ. Χέλσινγκ, ο δρ. Σιούαρντ και ο Άρθουρ Χόλμγουντ, γίνονται οι σωματοφύλακες του καλού και οι μόνοι που θα επιχειρήσουν να σταματήσουν τον ∆ράκουλα.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του αριστουργηματικού βιβλίου του Στόκερ, οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Flix προσκαλούν τους φαν τους είδους σε ένα λογοτεχνικό και κινηματογραφικό αφιέρωμα στον «Δράκουλα» σήμερα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 18.30 στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο μεταφραστής του έργου Βασίλης Κιμούλης, η κριτικός λογοτεχνίας Τίνα Μανδηλαρά και ο συγγραφέας και επιμελητής της σειράς «Μεγάλες Αφηγήσεις» Δημήτρης Στεφανάκης. Επίσης, για την εμβληματική μορφή του Δράκουλα, την αισθητική και θεματική επιρροή του στην ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Γιώργος Νούσιας και ο κριτικός κινηματογράφου και συντάκτης του Flix, Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Αυτό το ξέρατε;

 • Σύμφωνα με τον βιογράφο Ηarry Ludlam, ο Στόκερ εμπνεύστηκε τον «Δράκουλα» μετά εφιάλτη που είδε εξαιτίας χαλασμένων θαλασσιωνών που έφαγε λίγο πριν κοιμηθεί. 
 • Ο Στόκερ ξεκίνησε να γράφει τον «Δράκουλα» το 1890, δυο χρόνια αφότου ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έσπειρε τον τρόμο στο Λονδίνο.
 • Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η φιγούρα του Δράκουλα ήταν βασισμένη στον γνωστό σαιξπηρικό ηθοποιό και αφεντικό του Στόκερ, Henry Irving. Ο Μπραμ Στόκερ δούλευε από το πρωί έως το βράδυ εκτελώντας χρέη γραμματέα και μάνατζερ του ηθοποιού. Λέγεται ότι όταν ο Στόκερ ρώτησε τον Irving πώς του φάνηκε το βιβλίο εκείνος απάντησε μονολεκτικά «φρικτό».
 • Ωστόσο, η θεωρία που έχει επικρατήσει είναι ότι εμβληματικό έργο του Στόκερ αντλεί την επιρροή του από τον Βλαντ Γ',  τον πρίγκιπα της Βλαχίας, γνωστό τοις πάσι ως Βλαντ ο Ανασκολοπιστής ή Βλαντ Δράκουλα. Ήταν ο δεύτερος γιος του Βλαντ Ντράκουλ, που έγινε ηγεμόνας της Βλαχίας το 1436 και το όνομά του είχε την καταγωγή του στο ρουμανικό προσωνύμιο του πατέρα του, Βλαντ ΝτράκουλVla («Βλαντ ο Δράκος»), που το έλαβε αφότου έγινε μέλος του Τάγματος του Δράκου. Ντράκουλα είναι η Σλαβονική γενική πτώση του Ντράκουλ, που σημαίνει «ο γιος του Ντράκουλ (ή του Δράκου)». Στη σύγχρονη Ρουμανική, dracul σημαίνει «διάβολος», που συνέβαλε στην κακή φήμη του Βλαντ. Ο Βλαντ Γ΄ καθιερώθηκε ως Βλαντ ο Ανασκολοπιστής καθώς ο ανασκολοπισμός ήταν η αγαπημένη του μέθοδος εκτέλεσης των εχθρών και κυρίως των Οθωμανών.

Ο Κρίστοφερ Λι έγραψε κινηματογραφική ιστορία ως ο απόλυτος Πρίγκιπας του Σκότους

 • Ο Στόκερ άλλαξε το όνομα του βαμπίρ του από Count Wampyr σε Dracula, όταν διάβασε ένα βιβλίο για τον Βλαντ τον Γ'. 
 • Ο συγγραφέας δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στην Τρανσιλβανία. Οι ακριβείς περιγραφές του οφείλονται σε ενδελεχή έρευνα βιβλίων και οδηγών και στη φαντασία του.
 • Πολλοί κριτικοί και ερευνητές πιστεύουν ότι έμπνευση για τον πύργο του Δράκουλα στάθηκε το Slains Castle στη Σκωτία. Άλλωστε ο συγγραφέας είχε περάσει εκεί πολλά καλοκαίρια του και το τοπίο τού ήταν ιδιαίτερα οικείο και γνωστό.
 • Ο τίτλος εργασίας του βιβλίου του Στόκερ ήταν «The Dead Un-Dead» που μετά έγινε σκέτο «The Undead». Ο τελικός τίτλος δόθηκε λίγο πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο.
 • Στον «Δράκουλα», η Λούσι ως βαμπίρ τελικά εξοντώνεται από το χέρι του μνηστήρα της ο οποίος ανοίγει το φέρετρό της και την καρφώνει στην καρδιά. Ο Στόκερ φέρεται να έχει εμπνευστεί τη σκηνή αυτή από μια αληθινή εκταφή... Ο γείτονάς του, ποιητής και ζωγράφος Dante Gabriel Rosseti, έχασε τη σύζυγό του Elizabeth Siddal το 1862. Μέσα στο φέρετρό της λοιπόν, τοποθέτησε πάνω στα κόκκινα μαλλιά της ένα ημερολόγιο με ποιήματα αγάπης. Επτά χρόνια μετά, ο Rosseti μάλλον έχασε το μυαλό του και στη μέση της νύχτας ξέθαψε το πτώμα της συζύγου τους για να πάρει το ημερολόγιο! Μάλιστα, μερικά από τα μαλλιά της γυναίκας του έμειναν στα χέρια του.
 • Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο συγκέντρωσε θετικές κριτικές ωστόσο δεν έκανε καλές πωλήσεις και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Στόκερ ήταν άπορος. Το βιβλίο έγινε τελικά θρύλος όταν ξεκίνησαν οι κινηματογραφικές μεταφορές του τον 20ό αιώνα.

Nosferatu 1922

 • Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο σανίδι με τις ευλογίες του Στόκερ. Ωστόσο, μετά το θάνατό του το 1922 μια γερμανική κινηματογραφική εταιρεία κυκλοφόρησε το κλασικό πλέον σήμερα «Nosferatu» χωρίς να πάρει την έγκριση από τη χήρα του Στόκερ. Αν και άλλαξε τα ονόματα των χαρακτήρων και το τέλος της ιστορίας, η χήρα του Στόκερ έκανε μήνυση στην εταιρεία και γερμανικό δικαστήριο ζήτησε να καταστραφούν όλες οι κόπιες της ταινίας, όπως και έγινε εκτός από μια, ευτυχώς για εμάς. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου.
 • Οι ταινίες είναι αυτές που έκαναν σταρ τον Δράκουλα. Το πασίγνωστο βαμπίρ έχει εμφανιστεί σε πάνω από 200 κινηματογραφικές ταινίες - περισσότερες από κάθε άλλον χαρακτήρα στο genre του τρόμου- χωρίς να υπολογίζουμε τις κωμωδίες και τα καρτούν,.
 • Στον «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα το 1992, ο σκηνοθέτης υποχρέωσε τους πρωταγωνιστές -Γκάρι Όλντμαν, Άντονι Χόπκινς, Κιάνου Ριβς- να διαβάσουν δυνατά ολόκληρο το βιβλίο του Στόκερ ώστε να μπουν στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Σύμφωνα με τον Χόπκινς, η ανάγνωση διήρκεσε 2 ημέρες. 

Dracula 1992

 • Παράλληλα, η αρχική σκέψη του Κόπολα ήταν να δώσει στην ταινία του τον τίτλο «D» για να τη διαφοροποιήσει από τις προηγούμενες κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίου.
 • Η εμβληματική ταινία του Κόπολα είναι από τις λίγες που ακολουθούν πιστά το βιβλίο και όπως σε εκείνο παρουσιάζει αρχικά το Δράκουλα ως έναν ηλικιωμένο χαρακτήρα που γίνεται νεότερος όσο τρέφεται με αίμα. Το «Dracula» κυκλοφόρησε στην επέτειο των 95 χρόνων από την κυκλοφορία του βιβλίου και των 80 χρόνων από το θάνατο του Μπραμ Στόκερ.