Ίσως η πιο άρτια μέχρι στιγμής διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έριξε αυλαία χθες με τους μεγάλους νικητές να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της τελετής λήξης. Με τον Χρυσό Αλέξανδρο έφυγε το βρετανικό δράμα «Ρέι και Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ, ενώ τα «Όλα Καλά» της Εύα Τρόμπις και «Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ από την Ταϊλάνδη απέσπασαν Αργυρό και Χάλκινο Αλέξανδρο αντίστοιχα. Οι ελληνικές ταινίες από την πλευρά τους -όπως είχαμε σχολιάσει άλλωστε στο Reader- τα πήγαν εξαιρετικά καλά, με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου («Η Δουλειά της») να ξεχωρίζει και να μοιράζεται το βραβείο γυναικείας ερμηνείας με την Ένε Σούαρτς («Όλα Καλά»), το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη να αποσπά την πρώτη ειδική μνεία και την κυπριακή «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή να διακρίνεται διπλά (βραβείο FIPRESCI, δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ). Το βραβείο της εγχώριας Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) κέρδισε το «Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή.

Αναλυτικά τα βραβεία: 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: 

* Σάντρα ντεν Χάμερ, διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία)
* Ράντου Ζούντε, σκηνοθέτης (Ρουμανία)
* Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Σιμίν Μοταμέντ), ηθοποιός (Ιράν)
* Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα, συνθέτης (Ισπανία)
* Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ)
Ρέι και Λιζ του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος 
Όλα καλά, της Εύα Τρόμπις, Γερμανία

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος
Στον σκηνοθέτη Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία Διαβολόψαρο, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Γιάκομπ Σιντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Ένοχος, του Γκούσταφ Μέλερ, Δανία

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας:
Στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία Η Δουλειά της του Νίκου Labôt, Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία

και

Στην Ένε Σουάρτς για την ερμηνεία της στην ταινία Όλα Καλά, της Εύα Τρόμπις, Γερμανία

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης
Στην φωτογραφία του Ναβαροφάατ Ρουνγκφιμπουνσοφίτ για την ταινία Διαβολόψαρο του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα

Πρώτη Ειδική Μνεία
Στην ταινία Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα

Δεύτερη Ειδική Μνεία
Σόκρατες του Άλεξ Μοράτο, Βραζιλία

ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY
Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Φραντσέσκα Φίνι (σκηνοθέτιδα, καλλιτέχνις), Μπόιντ φαν Χούι (κριτικός κινηματογράφου και επιμελητής προγράμματος στο Luxembourg City Film Festival) και Άγγελο Φραντζή (σκηνοθέτης).

Βραβείο Virtual Reality
Ουλή των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ, Γαλλία, ΗΠΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Άνττι Σελκοκάρι (Φινλανδία), Ριτς Κλάιν (Ηνωμένο Βασίλειο), Νίκο Αλέτρα (Νίκο Αρτινό) (Ελλάδα) βράβευσε:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
Σόφια της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, Γαλλία, Κατάρ

Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα)
Παύση της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)
Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή, Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:
Διαβολόψαρο του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Κίνα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απένειμε φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer:
Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του Πάγου του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής Fipresci:
Παύση της Τώνιας Μισιαλή, Κύπρος, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Πάνο Θωμαϊδη, την Διευθύντρια του Hellenic Film Commission Βένια Βέργου και τον Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη. 

Το ΕΚΚ απένειμε το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, στον σκηνοθέτη:

Στηβ Κρικρή για την ταινία του, The Waiter, Ελλάδα

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονεμήθηκε στον:

Δημήτρη Χαλκιαδάκη για την ταινία, The Waiter του Στηβ Κρικρή, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ 
Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Παναγιώτα Δαμιανίδου, Άγγελος Κάλφας, Συμεών-Ραφαήλ Καραλής, Χαράλαμπος Κοζάρης και Αλεξάνδρα Μολφέτα. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή απένειμε δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Καλύτερη Ταινία
Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Β. Λαπατά, Ελλάδα

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής
Scopophilia των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»
Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από 3μελή κριτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν οι Μαρία Κατσικαδάκου (Μαρία Cyber), διευθύντρια του Outview Film Festival (Διεθνούς LGBTQI Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας), Τόμας Αμπελτσχάουζερ, δημοσιογράφος και Κόσιμο Σαντόρο, ιδρυτής της εταιρείας πωλήσεων The Open Reel.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Σόκρατες / Socrates του Άλεξ Μοράτο, Βραζιλία

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ή του Τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Την φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν τα εξής μέλη του Δ.Σ. του WIFT: Αντουανέττα Αγγελίδη (αντιπρόεδρος), Λένα Ράμμου (γενική γραμματέας) και Πόλυ Τρανίδου (ταμίας)

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:
Μη με αγγίζεις της Αντίνα Πιντιλίε, Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία:
Ο Ένοχος του Γκούσταφ Μέλερ, Δανία

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία:
Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του Πάγου του Χρήστου Νικολέρη, Ελλάδα

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία:
Πεταλούδες του Τόλγκα Καρατσελίκ, Τουρκία

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία:
Η Δωδεκάχρονη Νύχτα του Άλβαρο Μπρέχνερ, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία