Επτά χρόνια και κάτι μήνες έχουν περάσει από την κυκλοφορία του πέμπτου βιβλίου της σειράς μυθιστορημάτων «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου», πάνω στην οποία βασίστηκε το τηλεοπτικό «Game of Thrones». Η σειρά προσπέρασε προ πολλού τα βιβλία και το 2019 θα τελειώσει, ενώ ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν ακόμη παλεύει με τον έκτο και προτελευταίο τόμο.

Ο «Χορός των Δράκων» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2011 και περιμένουμε ακόμη τους «Ανέμους του Χειμώνα» και το «Όνειρο της Άνοιξης». Είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς τον Μάρτιν για αυτή την καθυστέρηση, όταν αντί διαβάζει για ένα σωρό άλλα πρότζεκτ του δημοφιλούς συγγραφέα, όπως ο τόμος «Fire & Blood» που θα κυκλοφορήσει στις 11 Νοεμβρίου ή η εμπλοκή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στον «Δράκο του Πάγου».Όμως σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian, που αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη, ο Μάρτιν αναφέρθηκε στους «Ανέμους του Χειμώνα» και τα όσα είπε δείχνουν το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος. «Παλεύω μαζί του εδώ και χρόνια. Δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα, είναι 12 μυθιστορήματα, το κάθε ένα με διαφορετικό πρωταγωνιστή, που με τη σειρά του περιτριγυρίζεται από ένα διαφορετικό καστ δεύτερων χαρακτήρων, με διαφορετικούς εχθρούς, συμμάχους, εραστές, και όλα αυτά δένονται μεταξύ τους με έναν πολύ περίπλοκο τρόπο. Είναι πολύ, πολύ δύσκολο».

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την πίεση που ασκεί η επιτυχία του τηλεοπτικού «Game of Thrones». «Η σειρά είναι τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, τα προηγούμενα βιβλία επίσης, και με πολύ καλές κριτικές, ώστε κάθε φορά που κάθομαι να γράψω ξέρω πολύ καλά ότι πρέπει να γράψω κάτι καταπληκτικό, και το να προσπαθείς να κάνεις κάτι καταπληκτικό είναι ένα υπολογίσιμο βάρος που πέφτει στους ώμους σου...».

Όταν καταφέρει όμως να πάρει μπρος, τότε εξαφανίζεται μέσα στον κόσμο του έργου, και έτσι λέει ότι έγινε με το «Fire & Blood». «Έπεφτα για ύπνο με το μυαλό μου στους ήρωες και ξυπνούσα με αυτούς και ανυπομονούσα να βρεθώ στη γραφομηχανή. Ο υπόλοιπος κόσμος εξαφανίζεται και δεν με ενδιαφέρει τι έχει για φαγητό, τι ταινίες παίζονται, τι λέει το email μου, ποιος είναι έξαλλος μαζί μου αυτή την εβδομάδα επειδή ακόμη δεν έχουν βγει οι “Άνεμοι του Χειμώνα”, όλα αυτά φεύγουν και απλά ζω στον κόσμο για τον οποίο γράφω. Αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να μπεις σε αυτή κατάσταση που μοιάζει με έκσταση».

Ας αφήσουμε λοιπόν τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του…