Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προγράμματος του Φεστιβάλ Ειδαύρου τον περασμένο Οκτώβριο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ανακοίνωσε σήμερα το πλήρες πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ το οποίο συμπληρώνεται με σπουδαίες παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ηρώδειο και Πειραιώς 260.

Όπως και πέρσι, το μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο Ηρώδειο σπουδαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως τους Jethro Tull (15/06), Λορήνα ΜακΚέννιτ (27/06), Dead Can Dance (3/07) και Tindersticks (13/07).

Μετά την πρώτη τους ιστορική εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2003, οι Jethro Tull του Ίαν Άντερσον επιστρέφουν για να γιορτάσουν με το ελληνικό κοινό τα 50 τους χρόνια. Στη μοναδική τους εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Σάββατο 15 Ιουνίου, οι Jethro Tull θα κάνουν μια μεγάλη αναδρομή στη μακρόχρονη πορεία τους. 

Με καινούργιο δίσκο στις αποσκευές της ύστερα από 10 χρόνια, και άλλα τόσα από τις εμφανίσεις της στη χώρα μας, το «ξωτικό» από τον Καναδά, Λορήνα ΜακΚέννιτ, έρχεται να μας σαγηνεύσει και πάλι με τις μεθυστικές της μελωδίες την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. 

Οι μοναδικοί Dead Can Dance έρχονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Για το κοινό του Ηρωδείου θα δημιουργήσουν ένα πολύ ξεχωριστό set list. Θα συμπεριλάβουν συνθέσεις που δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά ζωντανά στη σκηνή, αλλά και κομμάτια από τις πρώτες δεκαετίες της πορείας τους, που τώρα θα ερμηνεύσουν πάνω σε νέες μουσικές φόρμες. Παράλληλα, το θρυλικό δίδυμο Brendan Perry – Lisa Gerrard θα εξερευνήσει τον μύθο του Διόνυσου, παρουσιάζοντας τη νέα του δουλειά, Dionysus (2018).

Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Tindersticks στην πρώτη τους εμφάνιση στο Ηρώδειο, αποτίνουν φόρο τιμής στην αγαπημένη τους soul, αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε αισθησιακά jazz μοτίβα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2019 συμπληρώνεται με σπουδαίες παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής, καθώς και με το «Άνοιγμα στην πόλη» με καλλιτεχνικές δράσεις σε γειτονιές της Αθήνας, ενώ για πρώτη φορά φέτος την τιμητική του έχει και το παιδικό κοινό αφού στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 εντάσσονται καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά.

Έτσι στο Ηρώδειο θα απολαύσουμε ακόμα μια μεγάλη κλασική συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου σε έργα Τσαϊκόφσκι, Γκέρσουιν, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι (17/06), το Γιώργο Νταλάρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης (19/06), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης με τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδας Καβάκος σε έργα Μέντελσον, Μότσαρτ, Μπετόβεν (22/06), το Γιάννη Μαρκόπουλο με τη συμμετοχή των Γιάννη Χαρούλη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Στην Πειραιώς 260 θα δούμε σύγχρονες ελληνικές και διεθνείς θεατρικές παραγωγές (Γιώργος Παπαγεωργίου - Γιαννούλα η κουλουρού. Θάνος Σαμαράς - Χρύσιππος Δημήτρη Δημητριάδη. Μάνος Καρατζογιάννης - Ξένες πόρτες Μάνου Ελευθερίου. Mapa Teatro - Οι αγνοούμενοι. Angélica Liddell - Γένεσις 6, 6-7. Κώστας Τσιούκας - Ζιζέλ. Marco da Silva Ferreira - Brother).

Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη «διαφορετικότητα» και «το δικαίωμα στο αυτονόητο». Μάλιστα µε στόχο την υποστήριξη της ανοχής απέναντι στο διαφορετικό, εντάσσεται στο πρόγραµµα το Drag Queen Story Time (29 - 30 Ιουνίου, Πειραιώς 260 προαύλιο), όπου Drag Queens συστήνονται σε γονείς και παιδιά και αφηγούνται ιστορίες µε θέµα τη διαφορετικότητα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 και το φέρνει στο φεστιβάλ η Δώρα Ανδρουλιδάκη, η οποία δραστηριοποιείται στο Βερολίνο σε συνεργασία µε µέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019