Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύτηκε ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

Ανεβαίνοντας στο βήμα με την τήβεννο της Σχολής, αφού χαιρέτησε τα παρευρισκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως τον πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κ.ά., ο Κώστας Γαβράς εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του για την τιμή που του έκανε το ΕΚΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «νιώθω σαν να μπαίνω στο πανεπιστήμιο, ένα όνειρο τόσο της νιότης μου όσο και των γονιών μου».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο ευχαριστήριος λόγος του Κώστα Γαβρά ήταν ένα πολιτικό σχόλιο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι σκεφτόταν το περιεχόμενο του λόγου του ήδη από τις δίμηνες καλοκαιρινές του διακοπές στη χώρα μας και τον τόπο καταγωγής του την Αρκαδία. Όπως εξήγησε, διάβαζε καθημερινά τον ελληνικό Τύπο και ένα μικρό ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο «Συναίνεση» στο φύλλο της 23ης Αυγούστου της εφημερίδας Καθημερινής, ήταν εκείνο που «εκφράζει τα συναισθήματά μου με δυο λόγια -και σε άψογα ελληνικά- για την πολιτική κατάσταση της χώρας». 

Για την ιστορία το κείμενο το οποίο διάβασε ο Κώστας Γαβράς από το βήμα, αναφέρει τα εξής:

Οσοι παρακολουθούν τη χώρα από απόσταση γνωρίζουν καλά ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματά της είναι η απουσία συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Ο τόπος το έχει πληρώσει επανειλημμένως. Η έκβαση της περιπέτειας των μνημονίων θα ήταν πολύ διαφορετική, για παράδειγμα, εάν είχε επέλθει στοιχειώδης συνεννόηση μόλις διαπιστώθηκε η χρεοκοπία. Τώρα φτάσαμε στο σημείο η χώρα να γυρίζει –υποτίθεται– σελίδα με ένα διάγγελμα που ταίριαζε σε αλήστου μνήμης εποχές και καταστάσεις. Προβάλλουμε έτσι το μήνυμα ότι δεν μάθαμε τίποτα από την κρίση και πως λείπουν η υπευθυνότητα και η ωριμότητα που απαιτούν οι στιγμές.

Ο μεγάλος δημιουργός έκλεισε το λόγο του ευχαριστώντας τον ανώνυμο αρθρογράφο «για την ηθική του που αποκλείεται να συναντάται εύκολα εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό όσον αφορά την πολιτική και τους λειτουργούς της στη χώρα μας».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την πρωτοβουλία για τον τιμητικό αυτό τίτλο στον Κώστα Γαβρά, την οποία επικύρωσε με απόφασή της η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε ο αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας Δημήτρης Ρομπολί.

Αφού παρουσίασε αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, ο κύριος Ρομπολί στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του μεγάλου Γάλλου ηθοποιού Αλέν Ντελόν ο οποίος είπε: «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψω στον σινεμά, εκτός και αν αυτός ο λόγος ονομάζεται Κώστας Γαβράς». Μάλιστα, ο Δημήτρης Ρομπολί έκλεισε το λόγο του τονίζοντας «η κούρσα για τον Κώστα Γαρβά διαρκεί για πάνω από 50 χρόνια και η γραμμή τερματισμού είναι ακόμα πολύ μακριά». 

Η τελετή αναγόρευσης του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι: Βασίλης Βασιλικός, Ανδρέας Παχατουρίδης, Γιάνης Βαρουφάκης και Δανάη Στράτου, Γιώργος Νταλάρας, κ.ά.