Με μια άκρως εύστοχη ανάρτηση στο facebook, οι εκδόσεις Διόπτρα έκαναν το δικό τους πολιτικό σχόλιο σχετικά με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Στα αποτελέσματα των εκλογών για βιβλιόφιλους», όπως σημειώνει η Διόπτρα στη λεζάντα της φωτογραφίας, ο εκδοτικός οίκος, διατηρώντας τα πραγματικά ποσοστά, αντιστοιχεί το κάθε κόμμα με ένα πασίγνωστο βιβλίο.

Μέσα σε λίγη ώρα το post έγινε viral με χιλιάδες likes και κοινοποιήσεις, αλλά και εκατοντάδες σχόλια. Μάλιστα η Διόπτρα κάλεσε τους χρήστες να κάνουν και τις δικές τους προτάσεις πάντα «με καλή πρόθεση και χιομοριστική διάθεση».

Ορισμένοι χρήστες μάλιστα, ζήτησαν από τη Διόπτρα να πει ποιο βιβλίο θα ταίριαζε και σε άλλες παρατάξεις, όπως εκείνη της Ζωής Κωνσντατοπούλου, αλλά και στη μεγάλη αποχή που σημειώθηκε και φυσικά η απάντηση ήρθε άμεσα από τις εκδόσεις. 

Για την αποχή, οι προτάσεις που κάνουν οι εκδόσεις Διόπτρα είναι:

«Λοιπόν, επειδή μάλλον δεν είναι ενιαία η αποχή θα μπορούσε να εκφραστεί από τα τρία παρακάτω: 
1. Το δικαίωμα στην τεμπελιά, του Paul Lafargue 
2. Ο αναρχικός τραπεζίτης, του Φερνάντο Πεσόα 
3. Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, του Θανάση Βαλτινού»

Για το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο εκδοτικός οίκος προτείνει:

«Θα μπορούσαν τα εξής: 
1. Παράξενο πράγμα η ζωή, της Carmen Martin Gaite 
2. Τα λόγια της πλώρης, του Αντρέα Καρκαβίτσα 
3. Μπορεί και εδώ να ταιριάζουν τα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», που αν και πολλοί το έχουν στο μυαλό τους ως παιδικό παραμύθι, είναι ένα αρκετά πολιτικοποιημένο / στοχαστικό έργο».