Η Ένωση Συγγραφέων Επιστημονικής Φαντασίας των Η.Π.Α. (SFWA Inc.) τιμά τον Γουίλιαμ Γκίμπσον, πατέρα του «Νευρομάντη» και εμπνευστή του κυβερνοπανκ με τον τίτλο του Grand Master για τη συνεισφορά του στη λογοτεχνία της Επιστημονικής Μυθοπλασίας και της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Ο Γκίμπσον έγινε διάσημος με την τριλογία του «Νευρομάντης» (Neuromancer) (1984), «Κόμης Μηδέν» (Count Zero) (1986) και «Στον Αστερισμό της Μόνα Λίζα» (Mona Lisa Overdrive) (1988). 

To «Νευρομάντης» κέρδισε τα βραβεία Hugo, Nebula και Philip Dick και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για το κίνημα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας που ονομάστηκε Κυβερνοπάνκ. 

Ο Γουίλιαμ Γκίμπσον θ​​​​εωρείται «προφήτης» του Ίντερνετ και του World Wide Web. 

Τα έργα του, όπως κι αυτά εκείνων που τον μιμήθηκαν, κινούνται σε ένα σκοτεινό κόσμο του μέλλοντος, όπου η αληθινή εξουσία βρίσκεται στα χέρια πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών και το πολυτιμότερο αγαθό είναι οι πληροφορίες που κρύβουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους σε ένα τεράστιο εικονικό δίκτυο τον Κυβερνοχώρο. Κάποιοι τολμηροί τυχοδιώκτες συνδέουν τους εγκεφάλους τους με το δίκτυο και προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος όμως γι’ αυτούς αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα και κρύβει θανάσιμους κινδύνους. 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες το Μάιο, στο πλαίσιο της απονομής των φετινών βραβείων επιστημονικής φαντασίας Nebula.