Όλα δείχνουν ότι το Δεκέμβριο του 2020 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για να συμπεριληφθεί το breakdance στα ολυμπιακά αθλήματα, με το ντεμπούτο να γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η επίσημη πρόταση για να γίνει το breaking ολυμπιακό αγώνισμα ήρθε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διεξήχθησαν το περασμένο καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες, όπου έκανε επίσημη πρώτη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποδοχή.

Στην εν λόγω διοργάνωση σημαντική ήταν η διάκριση της νεαρής Κύπριας Ειρήνης Τάνου στον τελικό του breaking η οποία κατέκτησε την 6η θέση, την υψηλότερη διάκριση της κυπριακής αποστολής στη διοργάνωση. Ο προπονητής της, Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης (χορευτής, δάσκαλος-προπονητής και κριτής) ο οποίος παράλληλα είναι ο πρώτος Έλληνας χορευτής-προπονητής που βρέθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κατηγορία breaking, μας μιλά για το breaking, την ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή της Ειρήνής Τάνου στη διοργάνωση του Μπούνος Άιρες. 


Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης

Μιλήστε μας για τη σημαντική διάκριση της Ειρήνης Τάνου με την ομάδα της Κύπρου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες.
H Ειρήνη (aka Ivy) κατόρθωσε να καταταχθεί μεταξύ 4.000 συμμετεχόντων και μετά από δυο προκριματικούς γύρους, στη Γερμανία και την Ιαπωνία, κατάφερε να φτάσει στους τελικούς του Breaking for Gold, δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Αυτό έλαβε χώρα στο Μπουένος Άιρες το 2018 και η Ειρήνη εκπροσώπησε την Κύπρο και κατέκτησε την 6η θέση, η οποία ήταν και η υψηλότερη διάκριση της Κυπριακής αποστολής στους συγκεκριμένους αγώνες, καθιστώντας την σημαιοφόρο της Κύπρου στη τελετή λήξης. Ταυτόχρονα αυτό την έκανε την πρώτη B-girl σημαιοφόρο σε Ολυμπιακούς αγώνες παγκοσμίως.

Το Breaking είναι χορός. Πώς και πότε εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων;
Το breaking είναι ένας χορός που απαιτεί αθλητική ικανότητα, είναι δυναμικός και εντυπωσιακός χορός και αυτό το καθιστά ιδανικό για να γίνει ολυμπιακό άθλημα. Παρόλα αυτά ο όρος άθλημα είναι απλά ένας τίτλος για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, καθώς το breaking είναι χορός! Επίσης, δεν είναι επίσημα ολυμπιακό άθλημα ακόμα, αλλά εκκρεμεί έγκριση από το IOC το οποίο εντυπωσιάστηκε πολύ από την προσέλευση του κόσμου και την ενέργεια τον χορευτών. Στο Μπουένος Άιρες ήταν το άθλημα με την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου.

Πόσες ώρες προπόνησης κάνετε με την Ειρήνη; Πιστεύατε ότι θα κατακτούσατε μια τόσο υψηλή θέση;
Υπήρχαν αμέτρητες ώρες προπόνησης  μερικές φορές δύο φορές την ημέρα στο hip hop collective center (TEAM) όπου στεγαζόμαστε στη Λευκωσία, το οποίο ήταν ανοιχτό, κυριολεκτικά, 24 ώρες το 24ωρο για την Ειρήνη. Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τα μαθήματα της,  καθώς είναι άριστη μαθήτρια, ήταν πολύ δύσκολο γι' αυτήν. Ο τελευταίος προκριματικός στην Ιαπωνία, ήταν στη μέση των εξετάσεων της και τις τέσσερις ημέρες που βρεθήκαμε εκεί διάβαζε ακόμα και στο αεροπλάνο. Όταν προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τότε ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε να μπούμε στην οχτάδα. Δεν ξέραμε πόσο ψηλά. Δεν πήγαμε εκεί για την εμπειρία όμως, πήγαμε για να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο και φτάσαμε μια ανάσα από το αργυρό.

Μιλήστε μας για την επιστροφή σας στην Κύπρο, πώς σας υποδέχτηκαν;
Στην επιστροφή τα πράγματα ήταν ήρεμα δεν μας υποδέχτηκε κανένας στο αεροδρόμιο, εφόσον δεν πιάσαμε κάποιο μετάλλιο σαν αποστολή. Κάποια μέσα της Κύπρου κάλυψαν την διάκριση όμως. Παρόλα αυτά, στην Λευκωσία ένα μήνα αργότερα, σε μια τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο για όλους του αθλητές έγινε απονομή από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο για εμάς ήταν πολύ τιμητικό. 

Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν έχει γίνει τόσο γνωστή η διάκριση αυτή και στην Ελλάδα;
Γενικά η hip hop σκηνή παγκοσμίως είναι διχασμένη όσον αφορά την ένταξη του Breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει την πλήρη στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας. 
Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα αγνοεί την ύπαρξη της κοινότητας του breaking, τόσο σε επίπεδο χορευτών όσο και σε διαγωνισμούς και διακρίσεις. Εγώ έγινα ο πρώτος Έλληνας χορευτής-προπονητής που βρέθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κατηγορία breaking. Αλλά τόσο σαν χορευτής, δάσκαλος-προπονητής, αλλά και σαν κριτής έχω ένα βιογραφικό που είναι άγνωστο στους περισσότερους. Αντίστοιχα υπάρχουν b-boys σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν κατακτήσει παγκόσμιους τίτλους και έχουν διακρίσεις με τα ελληνικά ή τα κυπριακά χρώματα και δεν το γνωρίζει κανείς, γιατί απλά δεν υπάρχει ένα μέσο να προβάλλει ό,τι γίνεται. Αξίζει ο κόσμος να μάθει ότι υπάρχουν διαγωνισμοί και πολλοί χορευτές μεγάλης αξίας και πρέπει να αναδειχθεί αυτό καθώς έχει να προσφέρει σε επίπεδο θεάματος, πολύ περισσότερο από πολλά αθλήματα ή δρώμενα που έχουν μεγάλη προβολή. Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι για να φτάνει ένα οποιοδήποτε άθλημα να μπαίνει στους Ολυμπιακούς (ακόμα και σε αυτούς των Νέων) πάει να πει ότι υπάρχει μία οργάνωση από πίσω που του δίνει την δυναμική που χρειάζεται για να μπει σε αυτό το επίπεδο.

Ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά. Ποιοι είναι οι στόχοι οι δικοί σας και της Ειρήνης Τάνου;
Προσωπικά για μένα ο πήχης πάντα είναι ψηλά εφόσον τα τελευταία 15 χρόνια έχω συνεχείς διακρίσεις είτε ως κριτής σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως το Notorious IBE (International breaking event) στην  Ολλανδία, είτε με το να διδάσκω και να εκπροσωπώ εγώ ή οι μαθητές μου την Ελλάδα και τη Κύπρο σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (όπως Σουηδία, Σλοβενία, Ισπανία, Λίβανο και πολλές άλλες). Τώρα το πόσο πιο ψηλά μπορούμε να πάμε μόνο το μέλλον θα δείξει. Η Ειρήνη θέλει να σπουδάσει γιατρός αλλά χωρίς να αφήσει το break πίσω (που ο συνδυασμός είναι αρκετά δύσκολος) και να συνεχίσει να εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό.

Ποια είναι η συμβουλή σας για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το Breaking;
Δυστυχώς ή ευτυχώς ζούμε στην εποχή που όλα είναι γρήγορα και τα παιδιά τώρα τα θέλουν όλα έτοιμα ή γρήγορα και το break, όπως όλες οι τέχνες και τα αθλήματα, απαιτεί υπομονή, επιμονή και αγάπη για αυτό, έτσι η συμβουλή μου είναι να ασχοληθούν με το Breaking γιατί είναι υπέροχο, τόσο σαν εκγύμναση, αλλά και σαν χορός και να κάνουν πολλή υπομονή και να δουλεύουν σκληρά. Να μείνουν μακριά από τα εύκολα και τα γρήγορα.