«Τελευταία φορά που θα με δείτε πριν πεθάνω» είναι ο τίτλος της περιοδείας του θρυλικού κωμικού Τζον Κλιζ. Η οποία φέτος μπαίνει στον έκτο (!) χρόνο της, κάτι που σημαίνει ότι αρκετός κόσμος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είδε για πολλές «τελευταίες» φορές τον συνιδρυτή των Monty Python. Για τους Έλληνες όμως θα είναι κυριολεκτικά η πρώτη και η τελευταία φορά που θα μπορέσουν να απολαύσουν το καυστικό χιούμορ του Κλιζ, όταν ο 79χρονος Βρετανός πατήσει στη σκηνή του Ηρωδείου, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η παράσταση «John Cleese Live at the Acropolis» (όπως θα είναι ο τίτλος της ειδικά για την περίσταση) θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η παραχώρηση του χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αν ο κωμικός ακολουθήσει το μοτίβο των υπόλοιπων παραστάσεων της περιοδείας του, θα μπορούμε να περιμένουμε δύο απολαυστικές ώρες με τον Κλιζ να αφηγείται ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα από τη ζωή και την καριέρα του, να ανοίγει διάλογο με το κοινό, και να προβάλλει σε οθόνη υλικό τόσο από τη δουλειά του στους Monty Python, όσο και από τη σειρά «Fawlty Towers».

Για τους Monty Python, ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Η παρέα των Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Μάικλ Πάλιν, Τέρι Τζόουνς, Τέρι Γκίλιαμ (λείπει πλέον ο μακαριτης Γκρέιαμ Τσάπμαν) ξεκίνησε την καριέρα της με τη σουρεαλιστική κωμική εκπομπή «Monty Python’s Flying Circus» το 1969 στο BBC και λίγα χρόνια μετά μας χάρισαν τρεις αθάνατες κωμωδίες: «Οι Ιππότες της Ελεϊνής Τραπέζης» (1975), «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» (1979) και «Το Νόημα της Ζωής» (1983).

Όσο για το «Fawlty Towers», που είδαμε στη χώρα μας για πρώτη φορά ως «Ένα τρελό, τρελό ξενοδοχείο» από την ΥΕΝΕΔ το 1982 , είναι μία από τις καλύτερες κωμικές σειρές όλων των εποχών. Αν και γυρίστηκαν μόλις 12 επεισόδια – δύο κύκλοι των έξι, ο πρώτος το 1975 και ο δεύτερος το 1979 – το «Fawlty Towers» πρόλαβε να βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες βρετανικές τηλεοπτικές παραγωγές όλων των εποχών (British Film Institure, 2000). Ο Κλιζ έγραψε το σενάριο μαζί με την τότε σύζυγό του Κόνι Μπουθ (που υποδυόταν τη σερβιτόρα στη σειρά), έχοντας εμπνευστεί την ιστορία και τους χαρακτήρες από τη διαμονή του με τους Python σε ένα ξενοδοχείο της παραθαλάσσιας βρετανικής κωμόπολης Τορκί τον Μάιο του 1970. Ο ξενοδόχος ήταν ο πιο αγενής και ανίκανος άνθρωπος που είχε συναντήσει στη ζωή του ο κωμικός, και γέννησε στο μυαλό του τον χαρακτήρα του Μπάζιλ Φόλτι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε δέκα από τις καλύτερες στιγμές της σειράς, ανάμεσά τους κι εκείνη με τους γερμανούς τουρίστες και το περπάτημα του Χίτλερ (σπεσιαλιτέ του Κλιζ) από το επεισόδιο «The Germans».

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το «John Cleese Live at the Acropolis» καθώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Βρετανικού Ινστιτούτου είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί επισήμως αργότερα. Τη διοργάνωση της παράστασης έχει η εταιρεία The Hub Events.