Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Οι καλές ζέστες έκαναν την εμφάνισή τους και το καλοκαίρι επιτέλους βροντοφωνάζει πως είναι εδώ. Το timing είναι ιδανικό για δύο πράγματα: Σπίτι, air-condition και αστυνομικές σειρές είναι το ένα. Παραλία, μπάνιο και noir λογοτεχνία είναι το δεύτερο.

Κανένα από τα δύο προαναφερθέντα πράγματα δεν καταγράφεται εδώ στην τύχη. Την τελευταία δεκαετία, το ελληνικό κοινό της αστυνομικής μυθοπλασίας ζει μέρες δόξας. Δεκάδες αστυνομικές σειρές προβάλλονται στην τηλεόραση και σε streaming κανάλια, ενώ εκατοντάδες βιβλία με ήρωες επιθεωρητές κατακλύζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το διάβασμα είναι η Νο.1 ασχολία στην παραλία και δεν ενοχλεί κανέναν. Σε αντίθεση δηλαδή με τον ενοχλητικό ήχο των ρακετών και την ηχορύπανση των beach bars, το βιβλίο σε ηρεμεί, σε κάνει δικό του και απαιτεί την αφοσίωσή σου για να σε παρασύρει σε έναν νέο κόσμο. Αν συνδυάσουμε και το γεγονός πως για έναν χρόνο, μέχρι τον Απρίλη του 2019, η Αθήνα θα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, φέτος είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνεις το βιβλίο τον Νο.1 φίλο σου.

Από τον πολυβραβευμένο Jo Nesbo μέχρι μικρά και μεγάλα διαμάντια της παγκόσμιας και της εγχώριας noir λογοτεχνικής παράδοσης, ο Έλληνας αναγνώστης έχει πλέον τη μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με περισσότερους από 200 τίτλους αστυνομικών μυθιστορημάτων των εκδόσεων Μεταίχμιο και να βυθιστεί δίχως αύριο σε ένα λογοτεχνικό «παράδεισο», γεμάτο καλούς και κακούς αστυνομικούς, μετανιωμένους και αμετανόητους εγκληματίες, αθώες οικογένειες και μοναχικούς «λύκους». 

Εμείς, για να κάνουμε λιγάκι πιο εύκολη τη ζωή σου, σκεφτήκαμε να σου ετοιμάσουμε ένα κουίζ με 8 ερωτήσεις, βασισμένες σε 8 αστυνομικά best sellers των εκδόσεων Μεταίχμιο, για να δούμε αν έχεις στο αίμα σου την εξιχνίαση εγκλημάτων, τη συνδυαστική σκέψη και την υπομονή για να λύνεις πολύπλοκους γρίφους. 

Μάκβεθ, Σκοτεινό Βερολίνο, Φορμόλη, Πρώτη μούρη, Η καλή και η κακή, Σ’ άφησα, Ταραγμένα νερά και Σκοτεινός λαβύρινθος είναι τα 8 βιβλία που μας ενέπνευσαν για το κουίζ και σε περιμένουν να τα ξεφυλλίσεις ώστε να ταυτιστείς με τους ήρωες και τις ηρωίδες τους, σε μια προσπάθεια να βρεις τη λύση που θα επιφέρει την κάθαρση και τη δικαιοσύνη.