Στον απόηχο των 90ών γενεθλίων του Μίκυ Μάους, τα ίχνη του προγόνου του, Όσβαλντ το τυχερό κουνέλι, βρέθηκαν στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Τη δεκαετία του 1920 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε δημιουργήσει ένα καρτούν με αυτιά κουνελιού και στρογγυλή μύτη το οποίο πρωταγωνίστησε σε 27 μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων. Χάνοντας τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτήρα, ο Ντίσνεϊ για να τον αντικαταστήσει, δημιούργησε 1928 το πιο διάσημο πλέον ποντίκι της υφηλίου, τον Μίκυ Μάους. 

Έτσι, η καριέρα του δύστυχου Όσβαλντ όχι μόνο έληξε άδοξα αλλά πέρασε και στη λήθη καθώς αρκετά από τα φιλμ του χάθηκαν στο χρόνο. Συγκεκριμένα τα 19 από αυτά κατάφεραν να σωθούν ενώ ακόμα ένα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν χαμένο, ως εκ του θαύματος ήρθε και πάλι στο φως στη μακρινή Ιαπωνία!

Όπως μαθαίνουμε από το Hollywood Reporter πρόκειται για το φιλμ «Neck ‘n’ Neck» που κυκλοφόρησε το 1928 και αφηγείται την ιστορία ενός σκύλου της αστυνομίας που καταδιώκει τον Όσβαλντ και τη φίλη του με μοτοποδήλατο. Μερικές κόπιες του κινουμένου σχεδίου είχαν ταξιδέψει στην Ιαπωνία και μια από αυτές αγοράστηκε προς 500 γιεν από έναν μαθητή λυκείου στην Οζάκα, τον Γιασούσι Βατανάμπε.

Για δεκαετίες -ο 84χρονος σήμερα- Βατανάμπε δεν μπορούσε να φανταστεί το θησαυρό που επί 70 χρόνια κρατούσε στα χέρια του μέχρι που διάβασε πρόσφατα το βιβλίο του Ντέιβιντ Μπόσερτ, «Όσβαλντ, το τυχερό κουνέλι: Η έρευνα για τα χαμένα καρτούν του Ντίσνεϊ» και το οποίο ανέφερε όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας του Όσβαλντ. 

Ο 84χρονος επικοινώνησε με την εφημερίδα Asahi Shimbun και ενημερώνοντάς τους σχετικά ανέφερε: «Ως θαυμαστής της Ντίσνεϊ όλα αυτά τα χρόνια είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπορώ να παίξω ένα μικρό ρόλο σε αυτή την ανακάλυψη». Με τη σειρά της η εφημερίδα επικοινώνησε με τον συγγραφέα του βιβλίου και με τα αρχεία του Γουόλτ Ντίσνεϊ ώστε να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για μια από τις χαμένες ταινίες του Όσβαλντ, όπως και τελικά ήταν! Από την πλευρά του, ο Μπέκι Κλάιν, διευθυντής του Αρχείου της Disney δήλωσε: «Είμαστε κατενθουσιασμένοι που μαθαίνουμε ότι υπάρχει ένα αντίτυπο της χαμένης ταινίας».

Το «Mickey Manga Spide», όπως είναι ο τίτλος του φιλμ στα γιαπωνέζικα («Mickey Cartoon Speedy» στα αγγλικά) έχει διάρκεια 2 λεπτά και σήμερα βρίσκεται στο Kobe Planet Film Archive στην Ιαπωνία. Αποτελεί δε το δεύτερο φιλμ κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Όσβαλντ που ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.