Τέσσερις φίλοι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους δημιουργώντας μια start-up επιχείρηση. Το προϊόν τους: μια παιδική τροφή, επαναστατικά υγιεινή και οικολογική, που όμως φτιάχνεται από… προνύμφες μύγας!

Το «Μυγοφαές» είναι μια παράσταση για τις start-up, το innovation, το entrepreneurship, για όλες αυτές τις άγνωστες λέξεις που υπόσχονται επιτυχία. Οι τέσσερις 35ρηδες ήρωες του Ζοάν Γιάγκο, κουρασμένοι να αγωνίζονται απέναντι σε απολύσεις και περικοπές, συλλαμβάνουν μια καλή ιδέα - μια μεγάλη ιδέα - από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο. 

Το «Μυγοφαές» ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 2017, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας δύο βραβεία MAX για καλύτερο συγγραφέα και για καλύτερο έργο - αποκάλυψη. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και ιδιοφυές έργο και η Ελλάδα (στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 28/01) είναι μόλις ο δεύτερος σταθμός του. 

Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση.
Τέσσερις συνάδελφοι και φίλοι αντιμετωπίζουν το φόβο της απόλυσης. Αφού πελαγοδρομούν ανάμεσα σε διάφορες πιθανές λύσεις, καταλήγουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, φτιάχνοντας μια δική τους start up και προσπαθώντας με τον πιο χιουμοριστικό τρόπο να αλλάξουν τις ζωές τους και τον κόσμο. 

Με ποια κριτήρια διαλέξατε το έργο;
Μας πρότεινε το έργο η μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ η οποία σκέφτηκε πως ταιριάζει στην ομάδα μας. Το έργο μάς κέρδισε γιατί έχει πολύ ωραία ιστορία και εξηγεί με πολύ χιουμοριστικό και ανθρώπινο τρόπο πώς λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία, πώς καθορίζεται η ζωή μας από μόδες και πώς αλλάζει η οπτική του καθενός ανάλογα από τη θέση στην οποία βρίσκεται.

Ποια θέματα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας και καθημερινότητας καυτηριάζει;
Το έργο δεν ασχολείται με το ναρκισσισμό καθεαυτόν. Δε βλέπουμε χαρακτήρες που ανεβάζουν instagram stories και αποζητούν ενέσεις ντοπαμίνης από like και καρδούλες. Αλλά το έργο ασχολείται με πολλές σύγχρονες εμμονές. Η ανάγκη της καταξίωσης, ο γρήγορος πλουτισμός, ο υγειινισμός σε όλες του τις εκδοχές, ακόμα και παγκόσμιες ανησυχίες όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη ή η παχυσαρκία, βρίσκονται κομβικά μέσα στο έργο και παρουσιάζονται χωρίς καθόλου διδακτισμό, με ευρηματικό και αστείο τρόπο. 

Σε ποια ενδεχομένως ανακάλυψη ή αποκάλυψη σάς οδήγησε το κείμενο, ακόμα για τον ίδιο σας τον εαυτό;
Α, ωραία ερώτηση αυτή. Ο χαρακτήρας που κάνω είναι ο Πέτρος, ένας λίγο εσωστρεφής επιστήμονας που η δημιουργία της εταιρείας γίνεται η αφορμή να αγγίξει την καταξίωση και τη διασημότητα. Είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που φαίνεται να καβαλάει το καλάμι και, πραγματικά, τον ζηλεύω λίγο που του συμβαίνει! Άρα μου αποκάλυψε ότι είμαι ψώνιο.

Τί θα ορίζατε ως σύγχρονα δεσμά και σε τί γίνονται αυτόπτες μάρτυρες οι θεατές;
Τα δεσμά μας είναι αυτά που διαλέγουμε εμείς αλλά σπάνια διαλέγουμε σωστά ή για τους σωστούς λόγους. Οι θεατές γίνονται μάρτυρες ενός πολύ αστείου φαινομένου: του πώς ακόμα και το πιο όμορφο και υπερβατικό όνειρο, όταν πάει κάτι στραβά, διαλύεται ολοσχερώς! Οι ήρωές μας υποφέρουν στα δεσμά που έπλεξαν για τον εαυτό τους και οι θεατές γελάνε.

Ποιες είναι οι ουτοπικές προσδοκίες του σύγχρονου ατόμου και με ποια μέσα θα καταφέρει να διατηρήσει την ταυτότητα του κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες;
Οι άνθρωποι από πολύ παλιά βιώνουν μια εσωτερική σύγκρουση: από τη μία θέλουν να ξεχωρίζουν ως άτομα κι από την άλλη επιζητούν την οχύρωση της αγέλης. Κι αυτό είναι πολύ αστείο, γιατί μόλις κατακτούν το ένα αμέσως αποζητούν το άλλο. Στο «Μυγοφαές» αυτό συμβαίνει συνεχώς και οι θεατές θα το αναγνωρίσουν αμέσως: οι ήρωες συνασπίζονται και διαλύονται με κάθε πιθανή αφορμή, κάθε λίγο και λιγάκι. 

Ποιες δυνάμεις οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε για να προχωρήσουμε στο δρόμο μας;
Το έργο ξεκινάει με μια συνθήκη: οι ήρωές μας υποψιάζονται ότι θα απολυθούν από την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μεγάλων δυνάμεων του καιρού μας; Είναι απότοκο των μεγάλων τεκτονικών κινήσεων της παγκόσμιας οικονομίας που βγάζει δισεκατομμύρια ανθρώπων του τρίτου κόσμου από την αφάνεια, ταρακουνώντας τις εργασιακές βεβαιότητες ημών των δυτικών. Οι ήρωές μας πώς απαντούν; Αποφασίζουν να κάνουν μια δική τους καινοτόμα εταιρία. Μια start up. Να συνειδητοποιήσουν και να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις. Ε, κι αυτό ακόμα, αποτέλεσμα των ίδιων δυνάμεων είναι. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν είχαν τόσες δυνατότητες να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους στον κόσμο. Γι’ αυτό μας εντυπωσίασε το έργο αυτό, άλλωστε. Μιλάει για πολύ μεγάλα και σύγχρονα ζητήματα χωρίς να λαϊκίζει, χωρίς να κάνει πώς τα ξέρει όλα, με άφθονο χιούμορ και με αγάπη προς τους ανθρώπους και τις αδυναμίες τους!

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Η σταθερότητα των απόψεων. Είναι κάτι που ακούω συχνά να επαναλαμβάνεται, κυρίως ως έπαινος σε φορείς δημοσίου λόγου: «Α, αυτός ο άνθρωπος, εδώ και τριάντα χρόνια έχει μείνει σταθερός στις απόψεις του». Ζούμε σε μια εποχή που η επιστημονική έρευνα τρέχει με χίλια, η τεχνολογία αλλάζει τις κοινωνικές σχέσεις και δομές και κάθε βδομάδα μαθαίνουμε κι από κάτι που αλλάζει τον κόσμο που ζούμε. Το κατανοώ, βέβαια. Έχει να κάνει με τη θέληση των ανθρώπων να πιαστούν από κάτι γνώριμο σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. Αλλά δεν είναι αρετή, παρακαλώ να βγει από τη λίστα και γρήγορα.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Ελπίζω, όταν με το καλό ανέβει το «Μυγοφαές», να καθίσω να γράψω λίγο. 

Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο: Ζουάν Γιάγκο (Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica)
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Καλφόγλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτης: Στέφανος Αχιλλέως
Επιμέλεια Κίνησης: Ντανιέλα Πισιμίση

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη

Πληροφορίες
Θέτρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή
28.1.2019 – 23.4.2019
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
Μέρες / Ώρες
Δευτέρα 21:15
Τρίτη 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€ - Φοιτητικό 12€
Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται: viva.gr