Στις 18  Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και πλήθος εκδηλώσεων.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) από το 1977 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18η Μαΐου έχει σκοπό να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία με το μήνυμα ότι τα μουσεία πρέπει να γίνουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Ένα μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό στις μέρες μας.

Όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός είναι αφιερωμένος σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Τμήμα του ICOM τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», ενώ το τιμώμενο μουσείο για το 2018 είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ όπου θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική εκδήλωση, την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 19:00.

Παράλληλα, πολλά από τα μουσεία της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο ενώ θα λάβουν χώρα ξεχωριστές και ποικίλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, συζητήσεις, ξεναγήσεις κ.ά.).

Συγκεκριμένα, το μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 18 Μαΐου θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια». Επιπλέον, τιμώντας την ημέρα αυτή, το μουσείο θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο και το οποίο είναι εμπνευσμένο από το κυνηγετικό σκυλί της Ακρόπολης.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι το μουσείο της Ακρόπολης το Σάββατο 19 Μαΐου θα γιορτάσει επίσης την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουείων, με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα φιλοξενώντας το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών το οποίο θα παρουσιάσει έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν και Σκαλκώτα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα τα αγάλματα στην Αρχαϊκή Αίθουσα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των μουσείων σε όλη την Ελλάδα