Μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει από το καλοκαίρι του 2017, ο Θάνος Μικρούτσικος επιστρέφει και πάλι στη σκηνή με τη δύναμη και την ενέργεια που τον διακρίνει.

Υποδεχόμενοι με ιδιαίτερη χαρά την είδηση της συναυλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, επικοινωνήσαμε με το μεγάλο μας συνθέτη και, όπως θα διαβάσετε στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reader.gr, ο Θάνος Μικρούτσικος αποκαλύπτει όσα θα παρουσιάσει στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ, μιλάει για τα επόμενα σχέδιά του, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο σοβαρό πρόβλημα της υγείας του.

Φανερά ευδιάθετος και με μεγάλη όρεξη και ανυπομονησία, ο Θάνος Μικρούτσικος αναφέρει για την παράσταση που θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: «Επιστρέφω στις συναυλίες και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Νίκο Μανωλόπουλο για την πρόταση που μου έκανε. Έφτιαξα ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος δίνει και τον τίτλο όλης της παράστασης "Όταν Ο Μπρεχτ Συνάντησε Τον Άμλετ Στη Σελήνη Υπό Βροχή". Τι υποδηλώνει αυτό; Μια εναλλαγή τραγουδιών από τη μια με πολιτικό περιεχόμενο και από την άλλη ερωτικών και ερημίας. Και αυτό, γιατί ο Άμλετ είναι ένας μοναχικός τύπος και στην περίπτωση του Σαίξπηρ και στην περίπτωση του Γιώργου Χειμωνά. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν δυο αγαπημένοι μου συνεργάτες που είναι και οι καταλληλότεροι για αυτό ακριβώς το πρότζεκτ. Τα μεν τραγούδια ερωτικά και ερημίας θα τα πει ο Χρήστος Θηβαίος, τα δε πολιτικά η Ρίτα Αντωνοπούλου.

»Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει Καββαδία, γιατί θέλω να ξαναδοκιμάσω να τραγουδήσω τους "7 Νάνους", γεγονός που θέλει μια δύναμη την οποία έχω όμως, ενώ θα κλείσει με τα πιο εμβληματικά τραγούδια μου σε ποίηση Άλκη Αλκαίου».

Πώς νιώθει ο ίδιος αυτή την περίοδο και τι λέει για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει; (σ.σ. για το οποίο το Reader.gr σεβόμενο ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, επιλέγει να μην αποκαλύψει τίποτα περισσότερο).

«Δεν είμαι τέλεια, αλλά ίδωμεν. Είμαι πολύ καλά σε σχέση με την καθημερινότητά μου. Είμαι ψύχραιμος, όπως με ξέρεις, μαχητικός και δεν υπάρχει περίπτωση να τινάξω τη ζωή μου. Πρέπει να πηγαίνω συχνά στο Λονδίνο για εξετάσεις, όμως δεν έχω αφήσει να με καταβάλλει τίποτα και θα το παλέψω.

»Σε παλαιότερη συνέντευξή μου και σε ερώτηση για το αν φοβάμαι το θάνατο, έχω πει ότι δεν τον φοβάμαι, όχι με την έννοια του ηρωικού αλλά με την έννοια ότι όλοι είμαστε πεπερασμένοι. Εγώ μάλιστα ανεξάρτητα αν αισθάνομαι 30 ή 40 χρόνων, όταν παίζω πάνω στη σκηνή, θεωρώ ότι δεν είμαι 70, αλλά πάνω από 100 γιατί έχω ζήσει και την καλλιτεχνική και την προσωπική και την κοινωνική ζωή μου πολύ πυκνά. Βέβαια, απαντώ όπως ο Γούντι Άλεν, που έχει δηλώσει σε αντίστοιχη ερώτηση, ότι φυσικά και δεν τον φοβάμαι, απλώς όταν έρθει προτιμώ να μην είμαι εκεί!

»Τη χαίρομαι λοιπόν αυτή τη συναυλία στις 27 Νοεμβρίου, παρόλο που οφείλω να σου πω ότι λόγω των προβλημάτων υγείας που είχα τους τελευταίους μήνες ήμουν αποστασιοποιημένος από αυτή τη διαδικασία, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου. Όχι απαρνούμενος τη μουσική, αλίμονο. Η μουσική είναι η ίδια η ζωή μου. Απλά δεν είχα πολλά κέφια για συναυλίες, δεν ήμουν τόσο εξωστρεφής, κατά κάποιο τρόπο. Όμως ο τρόπος που έστησα αυτή τη συναυλία έχει όλα τα στοιχεία, έχει το στοιχείο της επικοινωνίας με τον κόσμο μέσω των τραγουδιών που έχουν γίνει τραγούδια κοινού αισθήματος τα χρόνια που πέρασαν και μέσω μιας αυστηρής εναλλαγής, ειδικά στο πρώτο μέρος, τραγουδιών πολιτικών και ερημίας».

Όσο για τα άμεσα επαγγελματικά του σχέδια, ο Θάνος Μικρούτσικος μάς αποκαλύπτει: «Έχω ήδη σχεδιάσει κάποια πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί και εφόσον γίνει αυτό, επιστρέφοντας από το Λονδίνο όπου θα βρεθώ για εξετάσεις, αμέσως θα μπορώ να συζητήσω όλα εκείνα που αφορούν την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης. 

»Παράλληλα, οφείλω να σου πω ότι αυτό τον καιρό τέλειωσα μια δουλειά για τα παιδιά. Συγκεκριμένα, η δισκογραφική εταιρεία Cobalt Music, φτιάχνει ένα νέο brand, το Cobalt kids και με κάλεσε να κάνω την πρώτη δουλειά για αυτό. Είναι ένα βιβλίο-CD με τρεις ιστορίες της συζύγου μου, Μαρίας Παπαγιάννη, oι οποίες έχουν "ντυθεί" με 10 τραγούδια, τρία για κάθε ιστορία και ένα στην αρχή. Το αναμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

»Ταυτόχρονα για να μη νομίζεις ότι κάθομαι, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, από τις 25 Νοεμβρίου, ανεβάζει μετά από 40 χρόνια την παράσταση του Lope De Vega Carpio, «Fuente Ovejuna-Η πηγή των Αμνών» με την "τότε" δική μου μουσική, την οποία επεξεργάστηκα –όχι πολύ- γιατί ήταν οριακή, εκείνη η μουσική του 1976. Έτσι, έχω την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα. Μαζί και με την παράσταση στο ΚΠΙΣΝ, ασχολούμαι λοιπόν με τρία πράγματα αυτή την περίοδο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, η σειρά υπαίθριων συναυλιών Parklife του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παραδίδει τη σκυτάλη στη νέα μουσική ενότητα, Cosmos, η οποία προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει διαφορετικά μουσικά σύμπαντα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τη νέα αυτή ενότητα εγκαινιάζει ο Θάνος Μικρούτσικος με τη συναυλία «Όταν Ο Μπρεχτ Συνάντησε Τον Άμλετ Στη Σελήνη Υπό Βροχή», τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο www.SNFCC.org.