O Θοδωρής Νικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από το 2009 μέχρι και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού με καθηγητή τον Γιώργο Μισαηλίδη. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Ομπρέλα», ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου της Πάτρας και το μουσικό σχήμα «Ηχότροπον» και έχει τραγουδήσει μαζί με τους Βασίλη Λέκκα, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Χρόνη Αηδονίδη. 

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της «Σφίγγας» για να παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό τα τραγούδια του δίσκου του αλλά και τον... Θοδωρή, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, ο νεαρός ερμηνευτής μάς συστήνεται στο Reader.gr.

Ο πρώτος σου προσωπικός δίσκος έχει τίτλο «Ομπρέλα». Πες μας λίγα λόγια για αυτόν, τι περιλαμβάνει, σε τι μουσικά μονοπάτια κινείται και ποιος ο ρόλος του Παντελή Θαλασσινού σε αυτόν;
Η «Ομπρέλα» είναι ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος, που κυκλοφορεί εδώ και ένα περίπου μήνα από την MLK. Ο δίσκος περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε μουσική των Νίκου Αντύπα, Αντώνη Μιτζέλου, Θοδωρή Λαχανά, Νεκτάριου Μπήτρου και σε στίχους των Μιχάλη Γκανά, Ηλία Κατσούλη, Πένυς Παπαδάκη, Νεκτάριου Μπήτρου και Θοδωρή Λαχανά. Στο δίσκο συμμετέχει και ο Παντελής Θαλασσινός που μας τιμά με την παρουσία του και τραγουδάει μαζί μου στο «Μαύρο τρυγόνι», ένα όμορφο τραγούδι σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη.

Έχει συμβολική σημασία ο τίτλος του δίσκου σου ή ήταν μια τυχαία επιλογή;
Ο τίτλος του δίσκου «Ομπρέλα», δεν είναι μία τυχαία επιλογή. Το ομώνυμο τραγούδι των Θοδωρή Λαχανά και Νεκτάριου Μπήτρου είναι το πρώτο τραγούδι που άκουσα στο στούντιο του Δημήτρη Μπέλλου. Επίσης η ομπρέλα, που μπορεί να σε προστατέψει από τη βροχή και τον ήλιο, είναι ένα αντικείμενο που κρατώντας το, μπαίνεις σε ένα δικό σου κόσμο, προστασίας, διαχωρίζοντας τον εαυτό σου από τη μαυρίλα της πραγματικότητας. Τέλος, κλείνοντάς την, η ομπρέλα μετατρέπεται σε ένα άσφαιρο όπλο που μπορείς με αυτήν να παλέψεις για ιδανικά, αξίες και στόχους.

Θοδωρή, γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Πάτρα. Πότε και πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το τραγούδι;
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ανδρώθηκα στην Πάτρα, από την οποία έφυγα το 2012 για να έρθω στην Αθήνα και να συνεχίσω, από εδώ πια, τις σπουδές μου πάνω στο τραγούδι. Η μουσική ήταν και είναι για εμένα βίωμα και απαραίτητη στη ζωή μου, στην καθημερινότητά μου. Με συντροφεύει από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Η ενεργή όμως ενασχόλησή μου με το τραγούδι ήρθε τυχαία(;) και ενώ είχα ξεκινήσει να παίζω πιάνο σε μία όμορφη μπουάτ στην Πάτρα, όπου τραγουδούσε μία φίλη μου. Το μικρόβιο της έκφρασης μέσω του τραγουδιού δεν άργησε να έρθει. Κατάλαβα γρήγορα πως ο τρόπος που ήθελα να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική ήταν με το να τραγουδάω.

Αν και είσαι σε νεαρή ηλικία έχεις κάνει αξιοπρόσεκτες συνεργασίες, όπως με τον Βασίλη Λέκκα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τον Χρόνη Αηδονίδη. Τι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο κατά τη γνώμη σου, το ταλέντο, η τύχη, η σωστή χρονική στιγμή;
Χαίρομαι πολύ που έχω καταφέρει να γνωρίσω κάποιους από εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια θαύμαζα ως ακροατής. Εκείνα τα στοιχεία που είναι σημαντικά στην πορεία ενός ανθρώπου για την πρόοδό του σε ένα πεδίο είναι το ταλέντο, η δουλειά, το μυαλό και η τύχη. Όλα αυτά μαζί, χρήσιμα όλα τους, καθορίζουν την πορεία σου στο πεδίο που αγαπάς και θέλεις να διακριθείς.

Ποιες δυσκολίες και αντίστοιχα ποιες ευκολίες αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης κάνοντας σήμερα τα πρώτα μουσικά του βήματα;
Οι ευκολίες, τα «όπλα» μας στην ουσία, είναι τα τέσσερα στοιχεία που προανέφερα. Από εκεί και πέρα στο μονοπάτι που επιλέγεις να ακολουθήσεις, θα συναντήσεις πολλά πράγματα, πολλές καταστάσεις, εμπόδια, που θα σε καθυστερήσουν, θα σε σταματήσουν -για λίγο ή πολύ- ή και θα σε αποτρέψουν από τη συνέχεια. Χρειάζεται πίστη, υπομονή, επιμονή και συνοδοιπόρους για να τα καταφέρεις να το διαβείς.

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές και τα ακούσματά σου;
Η καλή μουσική, όπου κι αν αυτή υπάρχει. Ανεξαρτήτως γλώσσης, ρυθμού, είδους, εποχής. Παρόλα αυτά, δεν το κρύβω, η καρδιά μου χτυπάει πιο γρήγορα όταν ηχούν στα αφτιά μου μουσικές των «Μάνων» (σ.σ. Χατζιδάκι, Λοΐζου), του Μίκη, του Τσιτσάνη. Το ελληνικό τραγούδι με συγκινεί βαθιά. Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι το σήμερα.

Υπάρχει άγχος όταν ανεβαίνεις πάνω σε μια μουσική σκηνή, έχεις άγχος για την αποδοχή που θα λάβει ο πρώτος σου προσωπικός δίσκος από το κοινό;
Το μεγαλύτερό μου άγχος είναι να υπάρχει αποδοχή από τον εαυτό μου. Με αυτόν αναμετριέμαι, αυτόν συναγωνίζομομαι. Και φυσικά θα ακούσω εκείνους που έχουν λόγο, που έχουν γνώση της τέχνης τους.

Ποιο είναι το ρεπερτόριο και το είδος μουσικής που θα ήθελες να ασχοληθείς και να πειραματιστείς;
Θέλω να κάνω καλή μουσική, και να υπηρετήσω το καλό τραγούδι.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως ένα «στρατιώτη» της μουσικής;
Δε μου αρέσει ο όρος «στρατιώτης». Εραστής, ναι. Και αυτός, προκειμένου να κερδίσει την αγάπη του, επιμένει, υπομένει και εξελίσσεται.

Ποια είναι τα όνειρά σου και με ποιος καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;
Τα όνειρά μου δεν έχουν ταβάνι. Και οι φιλοδοξίες μου μπορεί να υπερβαίνουν τις πραγματικές μου δυνατότητές. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να μπορώ να ασχολούμαι με τη μουσική κάθε ώρα και στιγμή. Μελετώντας, κάνοντας πρόβες, δημιουργώντας στο στούντιο, τραγουδώντας στη σκηνή και φυσικά να συνεργαστώ είτε στο στούντιο είτε στη σκηνή με ανθρώπους που κάνουν τέχνη τη μουσική και το τραγούδι.

Αθήνα ή Πάτρα και γιατί;
Θα ήθελα να μπορώ να ζω στην Πάτρα, στην επαρχία γενικά, για την ποιότητα ζωής που σου προσφέρει. Δυστυχώς όμως η Αθήνα είναι μονόδρομος. Τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα που αφορούν στη μουσική και στα θέλω μου είναι εδώ. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και αυτή τις ομορφιές της.

Κλείνοντας, μίλησέ μας για τη ζωντανή σου εμφάνιση στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» στις 30 Ιανουαρίου.
Στη Σφίγγα λοιπόν, το βράδυ της Τρίτης, θα γίνει η παρουσίαση, όχι μόνο του δίσκου, αλλά του Θοδωρή. Τα τραγούδια της "Ομπρέλας" θα αναμετρηθούν με αγαπημένα μου τραγούδια, αγαπημένων μου συνθετών και στιχουργών. Παρέα με εξαιρετικούς μουσικούς. Τους Χρήστο Τσαντούλη στο πιάνο, Νίκο Γιαννάκη και Θοδωρή Δ. Νικολάου στις κιθάρες και τον τζουρά, Αλέξη Στενάκη στο κλαρινέτο, Σταύρο Παργινό στο βιολοντσέλο, Κώστα Καρασαββίδη στα τύμπανα και Θανάση Σοφρά στο κοντραμπάσο. Τις ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Θα συμμετέχουν φιλικά οι: Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Μιτζέλος και η Βάγια Ζεππάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων, η οποία θα παίξει μαζί μας μαντολίνο, σε τραγούδια του δίσκου, που πρώτη φορά ακούστηκαν ζωντανά από την σημαντική αυτή ορχήστρα.

Πληροφορίες
Μουσική σκηνή Σφίγγα,
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149
Ώρα έναρξης: 21.30
Ελεύθερη είσοδος