Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22 Οκτωβρίου) στο Ωδείο Αθηνών – Πολυχώρος Εκδηλώσεων Ω2.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στην Επίδαυρο παρουσιάστηκε ακόμα νωρίτερα απ’ ό,τι πέρυσι, «καθώς ο έγκαιρος προγραμματισμός που αφορά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο, όχι μόνο συνδέεται με την προσέλκυση περισσότερων ξένων θεατών, σε συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και γραφεία που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τουρισμό, αλλά έχει μεγάλη σημασία και για την σωστή προετοιμασία των θιάσων σε ιδιαίτερα απαιτητικές παραγωγές», όπως εξήγησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. 

Για το 2019 θα έχουμε λοιπόν την Κομεντί Φρανσαίζ, που κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την παράσταση «Ηλέκτρα / Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε. Επίσης, θα παρουσιαστεί η καινούρια παράσταση «Οιδίπους» του Μπομπ Γουίλσον, φτιαγμένη για αρχαία θέατρα. Έχει παιχτεί μόνο στην Πομπηία και στη Βιτσέντζα, και ο σκηνοθέτης, που έρχεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο επίσης, θέλει να την ξαναδουλέψει με αλλαγές και στη διανομή, με τη συμμετοχή της Λυδίας Κονιόρδου. Στην Επίδαυρο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά και η Κάθρην Χάντερ, από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Αγγλίας και του κόσμου, Ελληνίδα γεννημένη στην Αμερική, η οποία θα παίξει τον επώνυμο ρόλο στον «Προμηθέα Δεσμώτη» σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.  

Αναλυτικά, το πρόγραμμα ξεκινά με τον «Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον στις 21 και 22 Ioυνίου. Ακολουθεί η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε ενιαία παράσταση υπό την μπαγκέτα τριών νέων σκηνοθετριών, της Ιώς Βουλγαράκη, της Λίλλυς Μελεμέ και της Γεωργίας Μαυραγάνη στις 28 και 29 Ιουνίου από το Εθνικό Θέατρο και οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, επίσης παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε συμπαραγωγή με τον ΘΟΚ στις 5 και 6 Ιουλίου. Ακολουθεί ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στις 12 και 13 Ιουλίου, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από το ΚΒΘΕ στις 19 και 20 Ιουλίου, η παράσταση «Ηλέκτρα / Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε με το θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ στις 26 και 27 Ιουλίου, οι «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στις 2 και 3 Αυγούστου και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» με την Κάθρην Χάντερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στις 9 και 10 Αυγούστου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου, περιλαμβάνονται αρχαιόθεμα έργα, εμπνευσμένα είτε από το αρχαίο ελληνικό δράμα είτε από αρχαίους ελληνικούς μύθους. Η έναρξη γίνεται στις 22 Ιουνίου με μια κινηματογραφική προβολή - έκπληξη σε συνεργασία με τις «Νύχτες Πρεμιέρας», το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Στις 28 και 29 Ιουνίου για πρώτη φορά η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τρία εμβληματικά έργα μουσικού θεάτρου Ελλήνων συνθετών της πρωτοπορίας: του Ιάννη Ξενάκη («Κασσάνδρα», 1987), του Γιάννη Χρήστου («Αναπαράστασις Ι: ο Βαρύτονος», 1968) και του Γιώργου Κουμεντάκη («Έσσεται ήμαρ», 1986). Ακολουθεί η «Θεογονία του Ησιόδου» από τη Σοφία Πάσχου και την ομάδα της στις 5 και 6 Ιουλίου, το «KAOS» από την ομάδα χορού Griffon σε χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου στις 12 και 13 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα αποκτά νεοκλασικό αλλά και ρομαντικό πρίσμα, περιλαμβάνοντας και το «Δάφνις και Χλόη του Λόγγου», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου στις 19 και στις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια, σειρά έχει η «Φαίδρα του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου στις 26 και 27 Ιουλίου και οι «Δαναΐδες» του Ανδρέα Κάλβου στην παρθενική παράσταση του έργου επί σκηνής σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη στις 2 και 3 Αυγούστου. 

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σχεδιάζει κάποιες δράσεις για το παιδί και την οικογένεια που θα απλωθούν από την Πειραιώς 260 ως το Άνοιγμα στην πόλη και το Ηρώδειο.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019

Εκτός από την παρουσιάση του νέου προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κάνοντας τον περσινό απολογισμό αναφέρθηκε στο πλούσιο φεστιβαλικό καλοκαίρι του 2018, με δυνατές στιγμές τόσο στην Επίδαυρο, που υποδέχτηκε σε οκτώ διήμερα 93.409 θεατές, όσο και στο Ηρώδειο τις παραστάσεις του οποίου παρακολούθησαν 102.560 θεατές. Τις παραστάσεις της Πειραιώς 260, παρακολούθησαν, τέλος, 24.953 θεατές. Λοιποί χώροι (με εισιτήριο) 4.527 θεατές. Λοιποί χώροι (χωρίς εισιτήριο) 5.800 θεατές. 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2019 -εκτός Επιδαύρου- θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο.