Το 10ο μυθιστόρημά του Στέφανου Δάνδολου με τίτλο «Ιστορία χωρίς όνομα» (εκδόσεις Ψυχογιός) απέσπασε πρόσφατα μια σημαντική, διπλή διάκριση στα φετινά Βραβείου Βιβλίου Public, κερδίζοντας τα Βραβεία «Ελληνικό Μυθιστόρημα» και «Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public- Eνηλίκων».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στη συνέντευξή του στο Reader.gr με αφορμή τη βράβευσή του, το βιβλίο «πραγματεύεται δύο σημαδιακές στιγμές της ζωής της Πηνελόπης Δέλτα. Η πρώτη αφορά το τέλος της σχέσης της με τον Ίωνα Δραγούμη, τον Ιούνιο του 1908, τότε που η οικογένειά της την είχε στείλει σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης με τη ρητή εντολή να τον διαγράψει από την μνήμη της και την καρδιά της. Η δεύτερη φωτίζει, με τη βοήθεια της μυθοπλασίας, τις τελευταίες στιγμές του βίου της, τον Απρίλιο του 1941, ενώ οι Γερμανοί έχουν εισβάλλει στην Ελλάδα και πλησιάζουν προς την Αθήνα» και συμπληρώνει «το Ιστορία χωρίς όνομα" είναι ένα βιβλίο που υποσυνείδητα απονεχοποιεί τον αναγνώστη και από τις δικές του αδυναμίες. Είναι ένα βιβλίο αυτο-θεραπείας, για να το θέσω πιο χιουμοριστικά». 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα. 

Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε. 

Το «Ιστορία χωρίς όνομα» είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. 

Βασισμένος στα ημερολόγιά της, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.

Οι τυχεροί που κερδίζουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου είναι οι: 

Θεόδωρος Νταβέλος
Σπύρος Καλλιβωκάς
Θάλεια Καβαλιέρου

Οι τυχεροί εντός Αττικής θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα, τηλ. 210 3618654. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 8π.μ.-4μ.μ.). Οι τυχεροί εκτός Αττικής μπορούν να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις Ψυχογιός στο τηλέφωνο 210 2804800 για τις λεπτομέρειες της αποστολής του δώρου τους.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του. Έχει γράψει έντεκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, και Η Χορεύτρια του Διαβόλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Όταν θα δεις τη θάλασσα. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το Ιστορία Χωρίς Όνομα είναι το δέκατο μυθιστόρημά του.