Η ποίηση είναι ένας τρόπος να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να ζεις. Να ονειρεύεσαι, και κάποιες φορές ακόμα και να πραγματοποιείς αυτό που ονειρεύεσαι. Δεν είναι απλώς μία μορφή τέχνης. Η ποίηση είναι ζωή, είναι η εκπνοή συναισθημάτων και η διάπλαση του κόσμου μας, ακόμα και δημιουργία καινούριων κόσμων.

Η ποίηση σήμερα είναι το καταφύγιο όσων αρνούνται να συμβιβαστούν με την κατάσταση της εποχή μας. Όσων οραματίζονται έναν κόσμο με περισσότερο συναίσθημα και ανθρωπιά. Έναν κόσμο πιο όμορφο. H ποίηση δεν είναι μόνο τρόπος έκφρασης, είναι και ένας τρόπος δημιουργίας, αλλά και (αυτο -) ανακάλυψης. Η ποίηση χρησιμεύει και στο να ανακαλύπτουμε αλήθειες που φοβόμαστε να παραδεχτούμε. Μέσα από τις λέξεις υφαίνονται καινούριες πραγματικότητες, και παρόλο που κάποιοι θεωρούν ότι η ποίηση δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάσει την συμπεριφορά των ανθρώπων, η ιστορία μας έχει δείξει πώς οι λέξεις από μόνες τους είναι αρκετά ικανές στο να διαμορφώσουν ανθρώπους και συμπεριφορές καθώς και στο να αλλάξουν τον κόσμο.

Η Ειρήνη Ευριπίδου είναι ένα νέο και ταλαντούχο κορίτσι, που μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από τέχνη. Κόρη του Κώστα και της Νάσιας Ευριπίδη, ιδιοκτητών της γκαλερί Ευριπίδη, και γνωστών για την αγάπη τους στην τέχνη και τη μεγάλη συλλογή τους, η Ειρήνη ήρθε πολύ νωρίς σε επαφή με τον πολιτισμό, με μεγάλους ζωγράφους και καλλιτέχνες. Επίσης από νωρίς αγάπησε την ποίηση, και την επέλεξε ως μέσο για να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματα της. Μέχρι στιγμής, έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αίολος δύο ποιητικές συλλογές με τίτλο «Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)» και «Γυάλινα τριαντάφυλλα». 

Τί θέλουν να μας πουν οι ποιητές;

Οι ποιητές από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, περιγράφουν τα ανθρώπινα πάθη. Εξυμνούν την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και τη δυστυχία, τον πόνο - την ίδια τη ζωή.

Ποιοι είναι οι «εχθροί» της ποίησης στην εποχή μας κατά τη γνώμη σας;

Ο φόβος, οι στενόμυαλοι άνθρωποι, αυτοί που δεν τολμούν. Που αρκούνται στο να μένουν κλεισμένοι στο κουκούλι τους, όπου έχουν βολευτεί και αρνούνται να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους, αρνούνται να δουν τον κόσμο με διαφορετική ματιά και να αντιδράσουν με αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Πρόκειται γι’ αυτούς που απορρίπτουν οτιδήποτε αντιφατικό, διαφορετικό, δύσκολο.

Τί είναι εκείνο που σας εμπνέει περισσότερο ή σας βοηθάει να απελευθερώσετε την έμπνευσή σας;

Οι καθημερινές σχέσεις, τα συναισθήματα των ανθρώπων, η φύση, η ζωή μας.

Πότε και πώς ξεκινήσατε να γράφετε ποιήματα;

Τα πρώτα μου ποιήματα τα έγραψα σε εφηβική ηλικία. Έμοιαζαν περισσότερο με προσωπικές εξομολογήσεις. Σαν ένα ποιητικό ημερολόγιο, που περιείχε τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρά μου.

«Ονειροπολήσεις» είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής σας. Ποιο θα λέγατε πως είναι το «στίγμα» της; Σε τί διαφοροποιείται από την προηγούμενη συλλογή σας;

«Οι Ονειροπολήσεις (ενός φεγγαριού)», όπως προδίδει και ο τίτλος τους είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, μέσα από το ίδιο το όνειρο. Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων που αναδεικνύουν μια πιο κάπως πιο αισιόδοξη πλευρά της ζωής, σε σχέση με την προηγούμενη συλλογή μου «Τα γυάλινα Τριαντάφυλλα». Σε μια εποχή που καταρρακώνει τα όνειρα, θέλησα να αποδείξω ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για ονειροπόληση. Σε αντίθεση με την σκληρότητα των ημερών μας, πίστευα και πιστεύω ότι η ποίηση μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα για να απελευθερωθούμε από όλα εκείνα που μας κρατούν δέσμιους σε ένα σκοτεινό, συχνά ακόμα και άθλιο κόσμο.

Μεγαλώσατε σε μια οικογένεια, η οποία έχει μεγάλη σχέση με τη ζωγραφική και την τέχνη. Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική;

Και η ποίηση και η ζωγραφική είναι μορφές έκφρασης, δημιουργίας, διαφυγής. Τα μέσα που χρησιμοποιεί ο ποιητής ή ο ζωγράφος μπορεί να διαφέρουν, αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος.

Πιστεύετε ότι η ποίηση είναι αποτέλεσμα ταλέντου;

H ποίηση είναι αποτέλεσμα «τόλμης». Τόλμης να «καταθέσεις» ένα κομμάτι της ψυχής σου, του ίδιου σου του εαυτού. Τόλμης να δημιουργήσεις κάτι που θα διαπεράσει τον κυνισμό, την απαισιοδοξία και το σκοτάδι που μας διακατέχει, κάτι που θα διαρκέσει και θα αποτελέσει σκαλοπάτι για τη δημιουργία ενός κόσμου λιγότερο καταπτοημένου, και ταυτόχρονα πιο αισιόδοξου και εγκάρδιου.

Πότε είναι σπουδαίο ένα ποίημα;

Όταν πετυχαίνει τον σκοπό του. Όταν αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη, αλλά και ταυτόχρονα τον κάνει να σκεφτεί, να αναρωτηθεί για τον ίδιο του το εαυτό, αλλά και για το συνάνθρωπό του, καθώς και τον κόσμο μας.

Ζει κάποιος από την ποίηση;

Η ποίηση δεν είναι επάγγελμα με τον αυστηρή έννοια της λέξης. Είναι κάτι που κάνεις γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, και ένα μεγάλο κομμάτι του ίδιου σου του εαυτού, για να μπορέσεις, να γράψεις ποίηση. Αυτό δεν μπορείς να το ποσοτικοποιήσεις και να του βάλεις τιμή.

Πείτε μου μερικά ονόματα που σήμερα, για σας, είναι άξιο να έχουν τον τίτλο του ποιητή.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε πολλούς καλούς ποιητές, που μας έχουν προσφέρει εξαιρετικές ποιητικές συλλογές, ανθεκτικές στο χρόνο και στην αμφισβήτηση των ημερών μας. Από Έλληνες ποιητές θα διάλεγα τον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ από ξένους την Sylvia Plath.

Ποιο στίχο πρέπει να κρατήσουμε από εσάς και γιατί;

«και ακόμα και όταν βουλιάζω

εξακολουθώ να σκέφτομαι τον ήλιο».

Πρόκειται για έναν στίχο που κρύβει μέσα του την αισιοδοξία, που διαφαίνεται ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Όταν όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί, η σκέψη και μόνο του φωτός έρχεται να πάρει μακριά τις σκιές και τα σκοτάδια και να τροφοδοτήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες.