Τι κι αν δεν είναι επίσημη Παγκόσμια Ημέρα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ; Από το 2007 η 5η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Nutella και η κρέμα που επινόησε ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης εξαιτίας του... Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι σήμερα το πιο δημοφιλές σνακ στον κόσμο.

1. H Nutella επινοήθηκε ως λύση στην έλλειψη των προμηθειών κακάο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Ο Πιέτρο Φερέρο, ένας ζαχαροπλάστης από το Πιεμόντε της Ιταλίας, τη δημιούργησε χρησιμοποιώντας φουντούκια, ζάχαρη και μια ελάχιστη ποσότητα κακάο.


Το ζαχαροπλαστείο του Φερέρο στο Πιεμόντε. Εδώ άρχισαν όλα

3. Αρχικά δεν μπορούσε να αλειφθεί. Είχε σχήμα καρβελιού και μπορούσε να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί πάνω σε ψωμί.


Διαφήμιση για την πάστα Giandujot του Φερέρο

4. Ο Φερέρο ονόμασε το δημιούργημά του Giandujot, από τον δημοφιλή εκείνη την εποχή τοπικό καρναβαλικό χαρακτήρα. Το 1951, όταν πήρε τη μορφή κρέμας ονομάστηκε SuperCrema.


Η SuperCrema, ένα βήμα πριν τη Nutella

5. To 1964 o γιος του Πιέτρο Φερέρο, Μικέλε, βελτίωσε τη συνταγή και έδωσε στη νέα κρέμα το όνομα Nutella.

6. Έχει εκτιμηθεί ότι το 25% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών, κάπου 100.000 τόνοι κάθε χρόνο, χρησιμοποιείται για την παραγωγή της.


Το πρωινό των ρεκόρ στο Γκελζενκίρχεν

7. Το 2005 για να γιορτάσουν την 40η επέτειο από την άφιξη της Nutella στη Γερμανία, 27.854 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Γκελζενκίρχεν για να λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο πρωινό όλων των εποχών με Nutella – εκδήλωση που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

8. Οι Γάλλοι είναι οι πιο φανατικοί οπαδοί της Nutella στον κόσμο. Το 26% της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώνεται εκεί, κάπου 84 εκατομμύρια κιλά!

9. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Nutella είναι μόλις η 13η στην Ιστορία. Η πρώτη γιορτάστηκε το 2007 με πρωτοβουλία της Ιταλο-Αμερικανίδας food blogger Σάρα Ρόσο.

10. Το πρώτο επίσημο Nutella Café στον κόσμο άνοιξε στις 31 Μαΐου 2017 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Στις 14 Νοεμβρίου 2018 άνοιξε το δεύτερο, στη Νέα Υόρκη.