10 μουσεία που πρέπει να επισκεφθούν όλοι οι λάτρεις του φαγητού (pics & vids)

10 μουσεία που πρέπει να επισκεφθούν όλοι οι λάτρεις του φαγητού (pics & vids)

Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία των αγαπημένων σας φαγητών και παράλληλα να απολαύσετε τα πιο αντιπροσωπευτικά τους δείγματα, αυτά τα 10 μουσεία είναι για εσάς. Απλωμένα σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις του φαγητού που δεν αρκούνται στην απλή κατανάλωση, αλλά επιζητούν το κάτι παραπάνω. Λουκάνικα στη Γερμανία, ράμεν στην Ιαπωνία, τηγανητές πατάτες στο Βέλγιο, τυριά στην Ολλανδία, σοκολάτα στη Γαλλία... όρεξη να έχετε, να ταξιδεύετε και να τρώτε!

Deutsches Currywurst Museum, Βερολίνο, Γερμανία

Deutsches Currywurst Museum, Βερολίνο, Γερμανία

Ένα τόσο απλό φαγητό (λουκάνικο με κέτσαπ και κάρι) έχει το δικό του μουσείο; Κι όμως, μόλις 100 μέτρα από το Checkpoint Charlie, ένα μικρό μουσείο είναι αφιερωμένο στο πιο δημοφιλές street food στη Γερμανία, όπου κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 800 εκατομμύρια currywurst (κούριβουρστ) – τα 70 εκατ. από αυτά μόνο στην πρωτεύουσα. Το Deutsches Currywurst Museum άνοιξε το 2009, στην επέτειο των 60 χρόνων από τη δημιουργία του εδέσματος. Αφηγείται την ιστορία του χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία, προσφέρει διαδραστικά παιχνίδια και, φυσικά, δείγματα προς κατανάλωση.

https://www.facebook.com/currywurstmuseum/
http://currywurstmuseum.com/

Shin-Yokohama Ramen Museum, Γιοκοχάμα, Ιαπωνία

Shin-Yokohama Ramen Museum, Γιοκοχάμα, Ιαπωνία

Το ράμεν, ένα πιάτο με φίλους τόσο φανατικούς που έχουν γίνει και θέμα ντοκιμαντέρ, έχει το δικό του εντυπωσιακό μουσείο στη Γιοκοχάμα. Εντυπωσιακό γιατί στο υπόγειό του έχει στήσει μια ολόκληρη ιαπωνική συνοικία του 1958 (φωτογραφία), χρονιά που εφευρέθηκε το στιγμιαίο ράμεν. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί δοκιμάσει αμέτρητα διαφορετικά ράμεν από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και να ψωνίσει στα παραδοσιακά μαγαζιά. Ενώ στο ισόγειο θα μάθει την ιστορία του πιάτου από τον 19ο αιώνα, όταν οι πρώτοι Κινέζοι εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία και έφεραν μαζί τους τα νουντλς, που είναι η βάση του ράμεν.

http://www.raumen.co.jp/english/
https://www.facebook.com/raumenmuseum/

Pizza Brain, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Pizza Brain, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Αυτό το μουσείο στη Φιλαδέλφεια, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη (σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες) συλλογή αντικειμένων σχετικών με το αγαπημένο ιταλικό φαγητό. Μαγειρικά σκεύη, παιχνίδια, βιβλία, δίσκοι και κάθε είδους αντικείμενο σχετιζόμενο με πίτσα που μπορείτε να φανταστείτε, βρίσκεται εδώ. Φυσικά δίπλα του βρίσκεται και η ομώνυμη πιτσαρία, γιατί μια βόλτα σίγουρα θα ανοίξει την όρεξη.

https://www.pizzabrain.org/museum/
https://www.facebook.com/pizzabrainphilly/

Jell-O Gallery Museum, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Jell-O Gallery Museum, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε... αλλά και πράσινα, ροζ, πορτοκαλί και ό,τι άλλο χρώμα βάλει ο νους σας. Τα ζελέ έχουν το δικό τους μουσείο στην πόλη ΛεΡόι της Νέας Υόρκης, όπου το συγκεκριμένο επιδόρπιο εφευρέθηκε το 1897. Οι τέσσερις πρώτες γεύσεις ήταν πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλα και σμέουρο. Το μουσείο είναι γεμάτο από βιβλία συνταγών, παλιές διαφημίσεις, φόρμες κάθε είδους και σχήματος και άλλα αντικείμενα. Ενώ στο κατάστημα με τα σουβενίρ θα βρείτε τεράστια ποικιλία από ζελεδο-γκατζετάκια.

http://www.jellogallery.org/

Le musée du chocolat, Παρίσι, Γαλλία

Le musée du chocolat, Παρίσι, Γαλλία

Γνωστό και ως Choco Story, το Μουσείο της Σοκολάτας στο Παρίσι δεν θα σας μάθει μόνο την ιστορία της σοκολάτας, αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσετε διαφορετικές σοκολάτες μέχρι σκασμού, να συναντήσετε σοκολατοποιούς που κάνουν επίδειξη της τέχνης τους, να δημιουργήσετε τη δική σας σοκολάτα σε σχετικά εργαστήρια και να δείτε τεράστια γλυπτά, όπως μια Αψίδα του Θριάμβου ή έναν Πύργο του Άιφελ, φυσικά από σοκολάτα.

https://www.facebook.com/MuseeGourmandDuChocolatParis/
http://www.museeduchocolat.fr/

Museum Kimchikan, Σεούλ, Νότια Κορέα

Museum Kimchikan, Σεούλ, Νότια Κορέα

Το κίμτσι, σε όλες τις παραλλαγές του (περισσότερες από 100), είναι το βασικό συνοδευτικό φαγητό στην κορεάτικη κουζίνα. Πρόκειται στην ουσία για λαχανικά τουρσί, λιγότερο ή περισσότερο καυτερά, που πάντα συμπληρώνουν την ουδέτερη γεύση του ρυζιού. Σε αυτό το μουσείο στη Σεούλ ο επισκέπτης θα μάθει για τις διαφορετικές συνταγές ανά περιοχή, θα παρακολουθήσει με μικροσκόπιο τη ζύμωση που υφίσταται το κάθε λαχανικό στη διαδικασία παρασκευής, και θα φτιάξει το δικό του κίμτσι. Εννοείται ότι θα δοκιμάσει και μια ποικιλία γεύσεων.

https://www.facebook.com/museumkimchikan/
https://www.kimchikan.com/en/

The Herring Era Museum, Σίκλουφιρδουρ, Ισλανδία

The Herring Era Museum, Σίκλουφιρδουρ, Ισλανδία

Οι Ισλανδοί δεν αστειεύονται με τα ψάρια τους. Και αυτό το μουσείο για τη ρέγγα είναι το μοναδικό στη χώρα που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ευρωπαϊκών Μουσείων. Η βιομηχανία της ρέγγας διαμόρφωσε ολόκληρη τη χώρα και τη βοήθησε να κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία. Το μουσείο φιλοξενεί βαριά μηχανήματα, βάρκες και κάθε είδους εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για το ψάρεμα και την επεξεργασία του ψαριού. Απλώνεται σε τρία κτήρια και το ένα από αυτά φιλοξενεί μία αναπαράσταση του λιμανιού της πόλης το 1930, όταν η ρέγγα ήταν το νέο χρυσάφι και το Σίκλουφιρδουρ (Siglufjörður αν θέλετε να το αναζητήσετε) αποκαλούταν «το Κλοντάικ του Ατλαντικού».

https://www.facebook.com/herringmuseum/
http://www.sild.is/en

The National Mustard Museum, Μίντλετον, ΗΠΑ

The National Mustard Museum, Μίντλετον, ΗΠΑ

To 1986 ο Μπάρι Λέβενσον ξεκίνησε τη συλλογή του από μουστάρδες. Τα 20 βάζα έφτασαν να γίνουν 5.600, από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και από 70 χώρες του κόσμου, και έχουν βρει τη θέση τους στο Μεγάλο Τείχος της Μουστάρδας. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης κάθε είδους αντικείμενα που σχετίζονται με τη μουστάρδα, ενώ διοργανώνει δοκιμές αλλά και τον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό παρασκευής μουστάρδας.

https://www.facebook.com/mustardmuseum/
https://mustardmuseum.com/

Frietmuseum, Μπριζ, Βέλγιο

Frietmuseum, Μπριζ, Βέλγιο

Η πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου φιλοξενεί το μοναδικό μουσείο του κόσμου αφιερωμένο στις τηγανητές πατάτες. Στο ισόγειο θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία της πατάτας, που ξεκίνησε στο Περού πριν από 10.000 χρόνια. Στον πρώτο όροφο θα εντρυφήσετε στις τηγανητές πατάτες, την άφιξή τους στο Βέλγιο, ενώ στα κελάρια του υπογείου θα τις δοκιμάσετε με όλα τα κλασικά συνοδευτικά που συνηθίζουν οι Βέλγοι. To πιο συνηθισμένο είναι η μαγιονέζα, στην οποία οι πιο μερακλήδες προσθέτουν και σάλτσα κρέατος.

https://www.facebook.com/Frietmuseum-37448614180/
http://www.frietmuseum.be/en/

Kaasmuseum, Άλκμααρ, Ολλανδία

Kaasmuseum, Άλκμααρ, Ολλανδία

Αυτό το μουσείο επικεντρώνεται στην ιστορία των δύο πιο διάσημων τυριών της Ολλανδίας: του Ένταμ και του Γκούντα. Η πόλη του Άλκμααρ θεωρείται η πρωτεύουσα του τυριού στην Ολλανδία και οι κάτοικοί της αποκαλούνται τυροκέφαλοι – αλλά δεν τους πειράζει, ίσα ίσα. Το μουσείο διαθέτει παλαιότερα και σύγχρονα εργαλεία που σχετίζονται με την παραγωγή τυριού, έργα τέχνης και  διαδραστικές παρουσιάσεις για μεγάλους και παιδιά. Ενώ από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η πόλη φιλοξενεί κάθε Παρασκευή την παγκοσμίως γνωστή υπαίθρια αγορά τυριού της.

https://www.facebook.com/Kaasmuseum/
https://www.kaasmuseum.nl/