Το καλό burger δεν είναι κάτι περίπλοκο. Με λίγα φθηνά υλικά μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα εξαιρετικά γευστικό burger, που θα απολαμβάνει από την πρώτη μπουκιά μέχρι την τελευταία. Το ίδιο εύκολα, όμως, μπορεί να φτιάξει κάτι που δεν θα τρώγεται. Τι έχει κάνει λάθος;

Το Bloomberg βρήκε τον ειδικό που έχει περάσει πολλά χρόνια αναζητώντας το τέλειο burger, και έχει καταναλώσει εκατοντάδες από αυτά στην πορεία. Ο Ντέιβιντ Μάικλς δημοσίευσε την έρευνά του αυτή σε βιβλίο, το «The World Is Your Burger: A Cultural History» (εκδ. Phaidon). Και μας εξηγεί τα οκτώ βασικά λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε ένα burger.

1. Μην γίνεσαι υπερβολικά δημιουργικός. Οι καλύτερες σος έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, χρησιμοποίησε αυτές. Βάλε κέτσαπ Heinz και μουστάρδα French's, ή μια καλή Dijon. Είναι γεύσεις που αρέσουν σε όλους, γιατί να προσπαθήσεις να τις αλλάξεις;.

2. Προσοχή στο πάχος. Ένα μπιφτέκι half pounder (230 γραμμάρια) είναι καλό. Ένα quarter pounder (115 γραμμάρια) είναι αποδεκτό. Οτιδήποτε λεπτότερο απαγορεύεται.

3. Λιώσε το τυρί. Είναι έγκλημα να βάζεις κρύο τυρί στο burger, χωρίς να το έχεις αφήσει να λιώσει πάνω από το μπιφτέκι. Επίσης το κλασικό τυρί του τοστ μπορεί να κουράσει. Δοκίμασε μπρι, μοτσαρέλα, μπλε τυρί... ανακάτεψε λίγο την τράπουλα.

4. Μην αποφεύγεις το λίπος. Χρειάζεσαι το λίπος στο μπιφτέκι για να είναι το burger σου ζουμερό. Θα πρέπει να το ζουλάς, να τρέχουν ζουμιά και να γίνεσαι χάλια. Έτσι είναι το burger από τη φύση του.

5. Με μέτρο τα υλικά. Το καλό burger δεν χρειάζεται πολλά υλικά όταν το μπιφτέκι είναι όπως πρέπει. Πολλοί προσπαθούν να δώσουν γεύση γεμίζοντας το burger με διαφορετικά υλικά. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν χρειάζονται ούτε «πρασινάδες» μέσα στο burger, καλύτερα να μπουν στο πλάι.

6. Ποτέ καλοψημένο. Το 90% των εστιατορίων παραψήνουν τα μπιφτέκια τους. Συχνά δεν είναι δικό τους το φταίξιμο, οι υγειονομικές υπηρεσίες «στραβώνουν» με οτιδήποτε λιγότερο από medium ψήσιμο, και συχνά απαιτούν καλοψημένα κρέατα. Μην κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος.

7. Προσοχή στο ψωμί. Προτίμησε το κλασικό ψωμάκι με σουσάμι, αρκεί να είναι φρέσκο. Το μπριός που είναι της μόδας αφαιρεί από τη γεύση του κρέατος. Αυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι το ψωμί που δίνει την αίσθηση του μπαγιάτικου, κι ας μην είναι.

8. Τα πολλά πειράματα βλάπτουν. Θέλοντας να φτιάξουν ένα ξεχωριστό burger, οι περισσότεροι πειραματίζονται με τις γαρνιτούρες και τις σος. Καλύτερα να διοχετεύσεις τη δημιουργικότητά σου στην επιλογή του κρέατος. Πειραματίσου με αρνί, βουβάλι, ακόμη και πάπια στη θέση του βοδινού.