Λίγα πράγματα είναι περισσότερο ικανοποιητικά από ένα τέλειο burger – ή περισσότερο απογοητευτικά από ένα που δεν τρώγεται με τίποτα. Όταν κανείς ταξιδεύει δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, γι αυτό και το Bloomberg ζήτησε από τρεις ειδικούς των burgers να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο Randy Garutti είναι διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Shake Shack, με έδρα τη Νέα Υόρκη. O Scott Collins είναι συνιδρυτής (μαζί με τον ελληνικής καταγωγής σεφ Yianni Papoutsis) των εστιατορίων Meatliquor στο Λονδίνο. Ο Uwe Opocensky είναι επικεφαλής σεφ στη Greater China Restaurant Company του Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα παράτησε την αντίστοιχη θέση στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental και την υψηλή γαστρονομία για να αφοσιωθεί στα burgers.

Οι προτάσεις τους κυμαίνονται από τις πιο απλές μέχρι τις πιο «πειραγμένες». Ενώ κάπου ξέφυγαν και ένα σάντουιτς με κοτόπουλο μαζί με δύο χορτοφαγικές επιλογές. Ας δούμε τι επέλεξαν:

ΗΠΑ

Pizza Loves Emily, Νέα Υόρκη. «Μια πιτσαρία με καταπληκτικό burger», λέει ο Collins. Σερβίρεται σε ψωμί pretzel με μείγμα σάλτσας τυριού και σάλτσας μπάφαλο (φωτογραφία επάνω). Τιμή: 26 δολάρια (με πατάτες).

Minetta Tavern, Νέα Υόρκη. Το Black Label είναι το κορυφαίο burger αυτού του μπιστρό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Χρησιμοποιούν ξηρά παλαιωμένο μοσχάρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητές πατάτες. «Κάνουν καταπληκτική δουλειά», λέει ο Garutti. Τιμή: 30 δολάρια (στο μεσημεριανό μενού).

NoMad Hotel, Νέα Υόρκη. Το burger του σεφ Daniel Humm περιλαμβάνει κιμά από ξηρά παλαιωμένο μοσχάρι, τυρί τσένταρ, κρεμμύδι και μια σπέσιαλ σάλτσα. «Είναι επιπέδου τριών αστεριών Michelin», λέει ο Opocensky. Τιμή: 18 δολάρια.

The Spotted Pig, Νέα Υόρκη. Το burger της σεφ April Bloomfield είναι από τα καλύτερα της πόλης, σύμφωνα με τον Garutti. Ξεχωρίζει για τη σάλτσα ροκφόρ και τα sticks πατάτας. Τιμή: 25 δολάρια.

Shake Shack, Νέα Υόρκη. «Κάθε φορά που φεύγω από τη Νέα Υόρκη πάω στο Shake Shack του JFK», λέει ο Collins. «Είναι καλύτερο από οτιδήποτε σερβίρουν στο αεροπλάνο αλλά και οτιδήποτε σερβίρουν στο lounge της Virgin». Τιμή: 5,55 δολάρια για το μονό (φωτογραφία κάτω), 8,35 για το διπλό.

In-N-Out Burger, Λος Άντζελες. Η συγκεκριμένη αλυσίδα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1948 και φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας υλικά της. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις μόλις πας εκεί», λέει ο Opocensky. Τιμές: ποικίλουν ανά κατάστημα.

The Apple Pan, Λος Άντζελες. Ένα diner παλαιάς κοπής, από το 1927. «Ένα από τα καλύτερα burgerάδικα των ΗΠΑ», λέει ο Garutti. «Κάθεσαι στον πάγκο και ο τύπος ψήνει το burger μπροστά σου».

Pie 'n Burger, Πασαντίνα, Καλιφόρνια. Τόσο το Pie 'n Burger όσο και το Apple Pan αποτέλεσαν εμπνεύσεις για το Shake Shack, λέει ο Garutti. «Είναι κλασικά burgerάδικα που δεν μεγάλωσαν, δεν πειραματίστηκαν, κάνουν αυτό που έκαναν πάντα και το κάνουν τέλεια». Τιμή: 8,05 δολάρια.

White Manna, Χάκενσακ, Νιου Τζέρσεϊ. «Είναι από τα πρώτα burgers που σερβιρίστηκαν στη χώρα, πριν ακόμη από το White Castle», λέει ο Garutti. «Το τελευταίο μπορεί να καθιέρωσε τη μηχανοποίηση του fast food, την αλυσίδα παραγωγής, αλλά το White Manna προηγήθηκε».

Louis' Lunch, Νιου Χέιβεν, Κονέκτικατ. Το εστιατόριο που ισχυρίζεται ότι εφηύρε το hamburger το 1900. Είναι κλειστό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες. «Ανοίγουν όποτε θέλουν και δεν σου επιτρέπουν να βάλεις κέτσαπ», λέει ο Garutti. «Αλλά το burger είναι εξαιρετικό». Τιμή: 6 δολάρια.

Ηνωμένο Βασίλειο

Bar Boulud, Λονδίνο. «Έχω δοκιμάσει το Piggy Burger (φωτογραφία επάνω) του Daniel Boulud στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στη Σιγκαπούρη», λέει ο Collins. «Είναι πάντα το ίδιο και πάντα τέλειο». Τιμή: 24 δολάρια (με πατάτες).

Galvin at Windows, Λονδίνο. Το εστιατόριο και μπαρ στον 28ο όροφο του Hilton στην Park Lane προσφέρει, εκτός από έξοχη θέα, ένα καταπληκτικό burger που προτείνει ανεπιφύλακτα ο Collins. Τιμή: 17 δολάρια.

St. John Bread & Wine, Λονδίνο. Ο Collins προτείνει το «burger μυαλών» του σεφ Fergus Henderson, φτιαγμένο από τηγανισμένα μοσχαρίσια μυαλά, με λάχανο και σος γκριμπίς. Τιμή: 8 δολάρια.

CUT, Λονδίνο. «Το burger (φωτογραφία επάνω) του Wolfgang Puck πάει το γκουρμέ σε άλλο επίπεδο», λέει ο Collins. Τιμή: 31,5 δολάρια.

Nanban, Λονδίνο. «Το εστιατόριο του σεφ Tim Anderson στο Brixton σερβίρει ένα μοναδικό burger», λέει ο Collins. «Έχει δύο μεγάλα μπιφτέκια, πανσέτα και σάλτσα gochujang (σ.σ. πάστα κορεάτικης καυτής πιπεριάς) και είναι πολύ, πολύ καλό».

Farmacy Kitchen, Λονδίνο. Αυτό το εστιατόριο για χορτοφάγους σερβίρει ένα burger με «μπιφτέκι» φτιαγμένο από κεχρί, μαύρα φασόλια και μανιτάρια. Προσθέτουν σος από λάδι και σκόρδο, κέτσαπ από γκότζι μπέρι, αβοκάντο, πίκλες και ντομάτα, όλα αυτά μέσα σε ψωμάκια με προζύμι. «Είναι πεντανόστιμο και μπορείς να το παραγγείλεις και χωρίς γλουτένη», λέει ο Opocensky.

Patty & Bun, Λονδίνο. Αυτή η μικρή αλυσίδα άνοιξε το πρώτο κατάστημα το 2012. Σήμερα διαθέτει οκτώ στην Αγγλία, σερβίροντας μόλις έξι burgers (ένα από αυτά στην κάτω φωτογραφία), εμπνευσμένα από ταξίδια στην αμερικανική ενδοχώρα. «Είναι το πρώτο μέρος που πηγαίνω όταν φτάσω στο Λονδίνο», λέει ο Garutti. Τιμή: 9,7 δολάρια.

Bundobust, Λιντς. «Ένα καταπληκτικό μαγαζί με ινδικό street food», λέει ο Collins. «Το burger τους είναι φουλ στους υδατάνθρακες, από τηγανισμένη ινδική πικάντικη πατάτα. Το νιώθεις υπέροχο στο στόμα σου και ούτε καταλαβαίνεις ότι λείπει το κρέας». Τιμή: 6 δολάρια.

Γαλλία

Big Fernand, Παρίσι. Σχετικά νέα αλυσίδα, που ιδρύθηκε το 2012 και σερβίρει γαλλικές εκδοχές του burger, με τα χαρακτηριστικά τους ψωμιά και τυριά. «Κάνουν καλή δουλειά», λέει ο Garutti. Τιμή: 12,5 δολάρια.

Δανία

Gasoline Grill, Κοπεγχάγη. Ενα παλιό βενζινάδικο μετατράπηκε σε ιδανικό μέρος για να σερβίρεις burgers. «Μοιάζουν με τα δικά μας στο Meatliquor», λέει ο Collins. Τιμή: 10,5 δολάρια.

Αυστραλία

Chur Burger, Σίδνεϊ. Αυστραλέζικη αλυσίδα γνωστή από τα γκουρμέ burgers της, που ξεκινούν από το κλασικό (φωτογραφία επάνω) με μπιφτέκι στη σχάρα, τυρί, μαρμελάδα ντομάτας, σάλτσα μουστάρδα-μαγιονέζα και πίκλες. «Καταπληκτική γεύση, και μου αρέσει να το συνοδεύω με μικλσέικ αλμυρής καραμέλας», λέει ο Opocensky. Τιμή: 8,75 δολάρια.

Belles Hot Chicken, Σίδνεϊ. Ο Opocensky βγαίνει λίγο εκτός θέματος με αυτή την αλυσίδα που σερβίρει τηγανητό κοτόπουλο, αλλά θεωρεί ότι «το σάντουιτς με κοτόπουλο είναι από τα must του Σίδνεϊ. Επιλέξτε την καυτερή εκδοχή, θα σας ξετρελάνει». Τιμή: 12,5 δολάρια.

Νότια Κορέα

Burgermine, Σεούλ. Να και μια καταπληκτική ιδέα: bugerάδικο με μπουφέ all-you-can-eat. Φτιάχνεις μόνος σου τα burgers σου επιλέγοντας υλικά από τον μπουφέ. «Απίθανο μέρος», σχολιάζει ο Opocensky.

Ιαπωνία

MOS Burger, Τόκιο. Η αλυσίδα ιδρύθηκε το 1972 και διαθέτει περισσότερα από 1.700 καταστήματα στην Ασία και την Αυστραλία. Στο μενού διαθέτει burger με ψωμί από ρύζι (φωτογραφία επάνω) και άλλες σπεσιαλιτέ. «Είναι η απόλυτη ασιατική εμπειρία burger», λέει ο Garutti. Τιμή: 3 δολάρια.

Ινδονησία

Five Monkeys, Κούτα, Μπαλί. «Λατρεύω το barbecue bacon cheesburger που σερβίρουν», λέει ο Opocensky. «Το μπιφτέκι είναι ζουμερό και η σάλτσα μπάρμπεκιου πεντανόστιμη». Τιμή: 3,75 δολάρια.

Corner House, Κούτα, Μπαλί. «Πανέμορφο εστιατόριο με καταπληκτικό φαγητό», λέει ο Opocensky. «Μπιφτέκι ψημένο στα κάρβουνα με παλαιωμένο τυρί τσένταρ. Δεν θα βρεις καλύτερο».