Δείτε αναλυτικά όλα τα υλικά και τη συνταγή στο akispetretzikis.com​.​​​​

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στον κάδο ενός μίξερ βάζουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τη μαγιά.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και δεν ανακατεύουμε. Απλά καλύπτουμε το νερό.
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τον κακουλέ και 1 πρέζα αλάτι.
  • Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ένα γουδί.
  • Αν θέλουμε το τσουρέκι μας να είναι πιο γλυκό θα πρέπει να προσθέσουμε 50 γρ. ακόμα ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε το μείγμα αυτό, στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε ξύσμα από 1 πορτοκάλι, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο βούτυρο και το μέλι.
  • Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, δυναμώνοντας τη σταδιακά μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη, για περίπου 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κόβωντας το σε μικρά κυβάκια.
  • Όταν το μείγμα αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο.
  • Αλείφουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη από το μίξερ σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μία μεμβράνη.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη γυρνάμε σε μία καθαρή επιφάνεια εργασίας.
  • Ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μας το τσουρέκι δίνοντας το σχήμα μίας μπαγκέτας και μετά το ξαναδιπλώνουμε.
  • Αν το τσουρέκι μας είναι πολύ μαλακό όσο το πλάθουμε τότε προσθέτουμε 2-3 κ.σ. αλεύρι μέχρι να σφίξει το μείγμα μας και να έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 
  • Αυτό το κάνουμε 5-8 φορές συνολικά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερες ίνες και να γίνει πιο μαστιχωτό.
  • Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το ζυμάρι μας στα 4.
  • Ανοίγουμε το κάθε τέταρτο από τη ζύμη σε σχήμα μπαγκέτας και τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
  • Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα. Ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
  • Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
  • Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το τσουρέκι στη μέση και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο ασπράδι αυγού. Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για άλλα 20 λεπτά. Μόλις φουσκώσουν, ψήνουμε για 20-30 λεπτά. 
  • Αν δεν το κόψουμε στη μέση και το αφήσουμε ολόκληρο ψήνουμε επιπλέον 15 λεπτά.