Αρνάκι, αβγά, τσουρέκι από το οικογενειακό-εορταστικό τραπέζι γίνονται το βασικό υλικό για τις παρακάτω συνταγές. 

Πίτα με αρνί 
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αβγά χτυπημένα
1½ ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές
½ φλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα σε τρίμματα
250 γρ. ξινομυζήθρα (ή άλλο μαλακό κρεμώδες τυρί)
250 γρ. γραβιέρα παλαιωμένη
2 αβγά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επάλειψη
1 αβγό χτυπημένο
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. μαυροκούκι

Διαδικασία
Κοσκινίζουμε πρώτα σε μία λεκάνη το αλεύρι, πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο χτυπημένο με τα αβγά πολύ καλά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το χλιαρό νερό και με πιρούνι ή με το χέρι αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Αλατίζουμε. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι προσθέτοντας νερό τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια.

Τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά στον πάγκο μας. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη ν’ ανέβει για 45΄ έως 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και βάζουμε για λίγο το αρνί, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε λίγο. Τα αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τα χτυπημένα αβγά. Λαδώνουμε ταψί νούμερο 30 και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το ένα λίγο μεγαλύτερο, γιατί το κάτω φύλλο πρέπει να βγαίνει μεγαλύτερο σε διάμετρο, να καλύψει καλά τα τοιχώματα του ταψιού.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί, προσέχοντας να προεξέχει και να περισσεύει πάνω από τα τοιχώματα. Στρώνουμε τη μισή γέμιση αρνιού και τη μισή γέμιση τυριού. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη γέμιση αρνιού και την υπόλοιπη τυριού. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Με τα δάχτυλα ενώνουμε τα δύο φύλλα να κολλήσουν στις γωνίες. Με τον πλάστη, περνώντας τον πάνω στο ταψί, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν. Στρίβουμε τις άκρες σε κόθρο.

Με μυτερό μαχαίρι ή πιρούνι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια της πίτας. Χτυπάμε το αβγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε το σουσάμι και το μαυροκούκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για 55΄ με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να ροδίσει καλά η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε όπως την τούρτα, κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια.

 

Καρβελάκι με αρνί
Από την Γωγώ Παπαδιονυσίου – Mama Tsita 

Υλικά
1 καρβελάκι ψωμί
2 κ.σ πέστο βασιλικού
Πράσινα (μαρουλάκι, ρόκα, σαλάτα…)
Ντοματίνια
Αγγουράκι
Αβγουλάκια πασχαλινά
Αρνάκι που περίσσεψε
Κύβους γραβιέρας
Αλάτι & πιπέρι
Ελαιόλαδο-κρέμα βαλσάμικου

Διαδικασία
Κόβουμε ένα λεπτό «καπάκι» από το καρβελάκι του ψωμιού κι αδειάζουμε όλη του τη ψίχα. Την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε κρουτόν για τις σούπες και τις σαλάτες. 

Αλείφουμε με ένα πινελάκι το πέστο βασιλικού στο εσωτερικό του καρβελιού και τοποθετούμε στη βάση του τα πράσινα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με το dressing ελαιόλαδο – κρέμα βαλσάμικου.

 

Ανοιξιάτικη σαλάτα με αβγά
Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Υλικά
3-4 βραστά αβγά, κομμένα στα τέσσερα
½ αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
12 κόκκινα ντοματίνια, κομμένα στα δύο
5 φλ. μαρούλι (περίπου 1 κιλό), πλυμένα
3 κ.σ. κόκκινα κρεμμύδια τουρσί
3 κ.σ. ραπανάκι τουρσί
2 φέτες μπέικον (προαιρετικά)

Για τη βινεγκρέτ
2 κ.σ. ξύδι
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρέσκο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τα βαμμένα, κόκκινα αβγά, κόβουμε στα τέσσερα και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το μπέικον σε λωρίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν τραγανές. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το ξύδι, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, προσθέτουμε το μαρούλι, το αβοκάντο, την ντομάτα, το μπέικον, το τουρσί κρεμμυδιού και το ραπανάκι τουρσί. Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αβγά και σερβίρουμε.

Εκμέκ με τσουρέκι
Από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. μέλι
Φλούδες από 1 λεμόνι

Για τη βάση
400 γρ. τσουρέκι (περίπου 10 φέτες)

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αβγών
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
½ κ.γ. κακουλέ σε σκόνη
¼  κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

Για το σερβίρισμα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Διαδικασία
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τις φλούδες λεμονιού. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160  στον αέρα. Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και το απλώνουμε σε ένα ταψί 25x32 εκ., σε όλη του την επιφάνεια. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας, σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού. Το τσουρέκι με το ψήσιμο θα μαζέψει, αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι. Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.

Για την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε (προσοχή: θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα, μέσα στο μείγμα με τα αβγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας.  Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αβγά έτσι ώστε να ανεβάσουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αβγών.

Ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αβγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορν φλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μία γεύση αλευριού που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα, και όταν δοκιμάσουμε και δεν καταλαβαίνουμε το κορν φλάουρ, τότε η κρέμα μας είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει με μια μαρίζ. Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη και καλά κρυωμένη βάση. Στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.

Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα), και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ. Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.