Διαβάστε αναλυτικά τα υλικά και τη συνταγή στο akispetretzikis

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το νερό. (Προσοχή, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και ΟΧΙ καυτό για να μην καεί η μαγιά.)

Ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός, προσθέτουμε το αλάτι, τα 100 γρ. αλεύρι και τα 50 γρ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός.

Από πάνω ρίχνουμε τα 400 γρ. αλεύρι, κρατώντας 2-3 κ.σ. στην άκρη.

Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και έπειτα ζυμώνουμε με τα χέρια για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ωραία και ελαστική ζύμη. Αν είναι υγρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα ή μία μεμβράνη, και την αφήνουμε περίπου μια ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και το λαδώνουμε με τα 20 γρ. ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τη ζύμη σε αυτό και με τα χέρια μας την απλώνουμε καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, τα υπόλοιπα 50 γρ. ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, και απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη.

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου μία ώρα.

Σερβίρουμε τη λαδένια με ρόκα και, αν θέλουμε, με φέτες από παστράμι.