Τον πρώτο καιρό της παρασκευής της, τρωγόταν μόνο η (άγλυκη) γέμιση και όχι η ζύμη. Με το πέρασμα του χρόνου, η μηλόπιτα άρχισε σταδιακά να γλυκαίνει, μέχρι που πέρασε στους Αμερικανούς, οι οποίοι απογείωσαν τη γεύση της (μέσα-έξω), τη φήμη της και… τις θερμίδες της. Μάλιστα, τα παλιά χρόνια δινόταν στα παιδιά ως δείπνο, ενώ οι νοικοκυρές την παρασκεύαζαν ακόμα και τις εποχές που δεν υπήρχαν μήλα, αντικαθιστώντας τα φρέσκα μήλα με αποξηραμένα.

Δείτε αναλυτικά τη υλικά και την εκτέλεση στο akispetretzikis.gr 

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.

Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά (φοράμε γάντια για να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώσει).

Τέλος, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή εύπλαστου ζυμαριού και να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπάλα.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσους δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη, και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει το ζυμάρι.

Για τη γέμιση

Κόβουμε το κάθε μήλο σε 12 κυδωνάτες φέτες αφαιρώντας τα σπόρια.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα μήλα.

Για τη συναρμολόγηση

Αφαιρούμε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο και τους αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τους ανοίξουμε εύκολα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τον ένα δίσκο ζύμης σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Το μεταφέρουμε με προσοχή στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να εφάπτεται καλά στον πάτο και τα τοιχώματά της.

Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα.

Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. Δημιουργούμε πλέξη με τις λωρίδες, απλώνοντας τις μισές κάθετα και τις υπόλοιπες οριζόντια καλύπτοντας έτσι τη γέμιση.

Πιέζουμε τις άκρες της βάσης να κολλήσουν με τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το αυγό τις λωρίδες της ζύμης. Ψήνουμε για μία ώρα στον φούρνο μέχρι να χρυσαφίσουν οι λωρίδες  της ζύμης.

Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.

Tip: Μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη κρέμα πατισερί θα μπορούσαν να απογειώσουν τη γεύση του γλυκού μας και να το κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό.