Δείτε αναλυτικά τα υλικά και τη συνταγή στο akispetretzikis.com.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την κέτσαπ, τη σόγια σως, τον βασιλικό, τη ρίγανη, το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα. Επειδή χρησιμοποιούμε σόγια δεν βάζουμε αλάτι. Θα ελέγξουμε τα καρυκεύματα πριν σερβίρουμε και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε τότε λίγο αλάτι.
  • Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και τη ντομάτα κονκασέ. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το καπάκι, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι.
  • Αφήνουμε στην άκρη τον κιμά σόγιας, μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να τον χρειαστούμε.

Για τη μπεσαμέλ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια πάστα.
  • Σοτάρουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρόφημα σόγιας AdeZ σε δόσεις ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε, και αφήνουμε να πάρει μία βράση το ρόφημα σόγιας AdeZ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στρώνουμε σε ένα ταψί 25x35 εκ. λίγη από τη σάλτσα του κιμά. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση από λαζάνια βάζοντας το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο.
  • Καλύπτουμε με το 1/3 της ποσότητας του κιμά, και απλώνουμε άλλη μία στρώση λαζάνια.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας το επόμενο 1/3 της ποσότητας του κιμά. Απλώνουμε άλλη μία στρώση από λαζάνια, στη συνέχεια την τελευταία στρώση κιμά και τέλος καλύπτουμε με την τελευταία στρώση από λαζάνια.
  • Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα λαζάνια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.