Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο street food έγινε πριν 20 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν πήρε τη δημοσιότητα που του άξιζε. Οι 100 σημαντικότεροι μάγειρες του κόσμου μαζεύτηκαν σε μια μυστική τοποθεσία στην κεντρική Ευρώπη προκειμένου να επιλέξουν τον βασιλιά του street food. Οι υποψηφιότητες ήταν πολλές: η πίτσα, το burger, η κρέπα, το hot dog, τα noodles και φυσικά το σουβλάκι.

Μετά από μια συνεδρίαση και μια ονομαστική ψηφοφορία που κράτησαν περίπου 25 ώρες, στην κορυφή με 27 ψήφους έκαστο βρίσκονταν το burger και το σουβλάκι. Είχαν ψηφίσει οι 99 από τους 100 μάγειρες. Έμενε η ψήφος του Άγγλου μάγειρα. Όταν έφτασε η σειρά του, σηκώθηκε από τη θέση του όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενοι και φώναξε με παρρησία «burger», δίνοντας τη θέση του βασιλιά στο burger και αφήνοντας το σουβλάκι στη δεύτερη θέση.

Προφανώς, η παραπάνω ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παρ΄όλα αυτά, αν ποτέ γινόταν ένα τέτοιο συνέδριο, το burger θα είχε αναδειχτεί σίγουρα πρώτο (θα εξηγήσουμε στη συνέχεια το γιατί) και οι Έλληνες θα είχαμε δημιουργήσει μια συνομοσιολογική ιστορία στην οποία το σουβλάκι θα είχε χάσει παρά τρίχα την πρωτιά, όπως είχε τάχα μου συμβεί και στην ελληνική γλώσσα στην ψηφοφορία για το ποια γλώσσα θα μιλιούνταν επισήμως στον πλανήτη, όπου χάσαμε για μια ψήφο από την αγγλική. 

Ας αφήσουμε, όμως, τις (όχι και τόσο) ακραίες ιστορίες και ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα. Τα τριήμερα 13-14-15/9 και 20-21-22/9 θα γίνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ το Burger Fest. Θα έχουμε δηλαδή για 6 μέρες την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα καλύτερα burgers της Αθήνας παρέα με παγωμένες μπίρες ΑΛΦΑ (ΑΛΦΑ lager, "Xωρίς" και Weiss).

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αθηναϊκή γιορτή του street food, θα εξηγήσουμε γιατί αν όντως συνέβαινε μια ψηφοφορία όπως αυτή που αναφέρεται στις δύο πρώτες παραγράφους, το burger θα έπρεπε ν’ αναδειχθεί πρωταθλητής.

1. Η ποικιλία του βασικού του συστατικού είναι ασύγκριτη. Ποια είναι η βάση του burger; Προφανώς το μπιφτέκι. Και ο κιμάς του μπιφτεκιού μπορεί να προέρχεται από δεκάδες διαφορετικά υλικά. Από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα μέχρι αστακό, κροκόδειλο (δεν κάνουμε πλάκα), φακές και κινόα. Η λίστα είναι ατελείωτη.

2. Είναι και του σαλονιού και του λιμανιού. Τα περισσότερα street foods προορίζονται για καντίνες και πάγκους. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό. Ωστόσο το burger παίζει σε διπλό ταμπλό. Μπορεί να φαγωθεί μετά από δυνατό πιόμα, το ξημέρωμα σε μια καντίνα της παραλιακής, αλλά και σ’ ένα gourmet εστιατόριο με μαχαίρι και πιρούνι.

3. Τα toppings το αναδεικνύουν και δεν το χαντακώνουν. Μαρούλι, ελιές, πίκλες, ντομάτα, φέτα. Όλοι λατρεύουμε τα toppings. Τα toppings, όμως, στα περισσότερα street foods όπως την πίτσα, χάνονται. Αντιθέτως, στο burger δίνουν το κάτι παραπάνω, αγκαλιάζοντας το μπιφτέκι.

4. Συνοδεύεται καλύτερα από μία παγωμένη μπίρα ΑΛΦΑ Weiss. Η μπίρα πάει σχεδόν με κάθε street food, ωστόσο στο burger δίνει το κάτι παραπάνω. Από τη μία καταλαγιάζει το κάψιμο που μπορεί να προκαλέσουν καυτερές σως και από την άλλη αναδεικνύει τη γεύση του μπιφτεκιού. Ωστόσο για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η μπίρα πρέπει να σερβιριστεί με τον σωστό τρόπο. Στο video που ακολουθεί θα μάθεις πώς ακριβώς πρέπει να σερβίρεις μια ΑΛΦΑ Weiss.

5. Έχει τα νοστιμότερα συνοδευτικά. Καλά τα σκορδόψωμα και οι προτηγανισμένες πατάτες, αλλά δύσκολα συναντάς άλλο street food που έχει τόσο νόστιμα συνοδευτικά. Πατάτες country, πικάντικα καλαμπόκια, πουρές με γλυκόξινες σως. Η λίστα προκαλεί ζάλη και σιελόρροια.

Αν δεν πειστήκατε ακόμη, ελάτε στο Burger Fest 2019 και δοκιμάστε burgers παρέα με παγωμένες μπίρες ΑΛΦΑ. Ο βασιλιάς των street foods θα σας ανταμείψει.