Πώς φτάνει το κρασί από τον αμπελώνα στο ποτήρι μου; Τι μεσολαβεί από τον τρύγο μέχρι ν’ αγοράσω το μπουκάλι από το σούπερ μάρκετ; Πόσοι άνθρωποι και μηχανήματα εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία; 

Τα παραπάνω ερωτήματα και άλλα τόσα που δεν είχα καν σκεφτεί απαντήθηκαν στο διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που οργάνωσε η Lidl Hellas στα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. στο Μαρκόπουλο Αττικής και στις εγκαταστάσεις Cavino Οινοποιίας Ποτοποιίας Α.Ε. στο Αίγιο αλλά και το κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου, λίγο έξω από τα Καλάβρυτα.

Στα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων

Ο τίτλος «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» αρχικά δεν μου έλεγε κάτι. Όταν, όμως, είδα την τεράστια ταμπέλα «Κουρτάκης» που βρίσκεται απέναντι από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρκόπουλο, θυμήθηκα τα κρασιά της φίρμας που έπινε πάντοτε ο πατέρας μου με το μεσημεριανό του και συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους οινοπαραγωγούς στην Ελλάδα.

Δεν είμαι ειδικός επί των κρασιών, για αυτό τα πράγματα που συγκράτησα κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο είναι τα εξής δύο: τα τεράστια αυτόματα μηχανήματα τα οποία εμφιάλωναν τα μπουκάλια, τους κολλούσαν ετικέτες και τα έβαζαν μέσα σε κιβώτια με ρυθμό και ήχους βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας και η δροσιά -λυτρωτική εξαιτίας της, κατά τα άλλα, πάρα πολύ ζεστής ημέρας- της αίθουσας στην οποία φυλάσσονται τα εμφιαλωμένα κρασιά μέχρι να φτάσουν στα σημεία πώλησης.   

Ψέματα, συγκράτησα κι ένα τρίτο. Στο τέλος της ξενάγησής μας στα Ελληνικά Κελλάρια γευτήκαμε διάφορα κρασιά της εταιρείας, τα οποία συνοδέψαμε με 8 τοπικά παραδοσιακά τυριά (Αρσενικό Νάξου, Γραβιέρα Ίου, Γραβιέρα Κρήτης με τρούφα, Λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου, Σφέλα ΠΟΠ Μεσσηνίας και Τουλουμοτύρι Καρύστου), τα οποία θα είναι διαθέσιμα από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου σε όλα τα καταστήματα της Lidl Hellas. Αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα, θα πρότεινα τη Σφέλα Μεσσηνίας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Lidl Ελλάς διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής. Τους τελευταίους 12 μήνες η Lidl Ελλάς έχει απορροφήσει περισσότερες από 8.100.000 φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση.

Με μια γλυκιά ευθυμία που είχαν προκαλέσει τα διαφορετικά είδη κρασιών που δοκιμάσαμε μπήκαμε στα λεωφορεία με προορισμό το Αίγιο. Το επόμενο πρωί θα επισκεπτόμασταν τις εγκαταστάσεις Cavino Οινοποιίας Ποτοποιίας Α.Ε. στο Αίγιο αλλά και το κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου, έξω από τα Καλάβρυτα.

Στις εγκαταστάσεις της Cavino και στο Μεγάλο Σπήλαιο

Οι εγκαταστάσεις της Οινοποιίας βρίσκονται λίγο έξω από το Αίγιο. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους της και μεταξύ άλλων μάθαμε πως τόσο στην περίπτωση της όσο και σε αυτή των Ελληνικών Κελαριών όπως και κάθε οινοποιίας με την οποία συνεργάζεται η Lidl Hellas πραγματοποιούνται αυστηροί οργανοληπτικοί έλεγχοι στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριο της Cadmion για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της.

Κάποιες σκόρπιες πληροφορίες τις οποίες, επίσης, συγκράτησα από τις επισκέψεις μας στα δύο παραπάνω οινοποιία και μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι εξής:

-Ο ήλιος και το οξυγόνο αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς του κρασιού.
-Το βιδωτό πώμα είναι καλύτερο για τα λευκά κρασιά, ενώ ο φυσικός φελλός για τα κόκκινα.
-Ο καταναλωτής προτιμάει τον φελλό, γιατί έχει συνδυάσει το καλό κρασί με το χαρακτηριστικό «κλοπ» που ακούγεται στο άνοιγμά του.

Το κτήμα στο Μεγάλο Σπήλαιο φαινόταν από ψηλά καθώς το λεωφορείο που επιβαίναμε κατηφόριζε τους γεμάτους στροφές δρόμους που οδηγούσαν στο μέρος που βρισκόταν ο αμπελώνας που καλλιεργούσαν οι μοναχοί από το 1550. Αφού κάναμε μία απαραίτητη στάση για φωτογραφίες και για να απολαύσουμε τη θέα ξεναγηθήκαμε στο κτίριο που μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιούνταν ως οινοποιείο με τις προσθήκες ενός κοιτώνα κι ενός ξωκλησιού.   

Στο μαγειρείο που στεγάζεται πλάι στο παλιό οινοποιείο, θα απολαμβάναμε το γεύμα το οποίο θα ολοκλήρωνε το ταξίδι μας και περιλάμβανε μια έκπληξη. Όσο βλέπαμε τα κλίματα, τα οποία θα τρυγούνταν τις επόμενες εβδομάδες και γευόμασταν πιάτα όπως κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και χοιρινές μπριζόλες τα ποτήρια μας γέμισαν με ένα ζωηρό κόκκινο κρασί (ένα συνδυασμό ποικιλιών Merlot και Syrah) με ιώδεις ανταύγειες και πυκνό άρωμα από μαύρα φρούτα.

Επρόκειτο για το «Είκοσι Ιστορίες» το επετειακό κρασί της Lidl Ελλάς, το οποίο κυκλοφορεί η εταιρεία προκειμένου να γιορτάσει τα 20 χρόνια της στην ελληνική αγορά. Ένα κρασί με είκοσι συλλεκτικές ετικέτες κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει μια ιστορία εμπνευσμένη από την Ελλάδα και τις ομορφιές της. Ένα κρασί που έκλεισε με τον πιο γλυκό τρόπο το ταξίδι μας.

Ακολουθεί μικρό spoiler: Η 7η ιστορία, την οποία διαβάσαμε στο Μεγάλο Σπήλαιο περιλαμβάνει μία οικογένεια Γιγάντων.  

Μια ιστορία που έπαιζε στο μυαλό μου σε λούπα σε όλο το ταξίδι της επιστροφής μέχρι την Αθήνα.