Δείτε αναλυτικά τα υλικά και τη συνταγή στο akispetretzikis.com.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.
  • Φοράμε γάντια, τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας και σπάμε το βούτυρο μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Προσοχή! Πρέπει να φοράμε γάντια για να μη λιώσει το βούτυρο!
  • Προσθέτουμε το αυγό, το παγωμένο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε για 10 λεπτά ώστε να αρχίσει η ζύμη να μαλακώνει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη την παγωμένη ζύμη και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
  • Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα, και την ανοίγουμε καλά με τον πλάστη.
  • Αν η λαδόκολλα κάνει τσάκιση προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη, και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ.
  • Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματά της.
  • Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη ώστε να έχει ύψος 2 εκ. Τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε μπισκότα.
  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία.
  • Απλώνουμε μεμβράνη και ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα στο ψήσιμο.
  • Διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε το βάρος, και ξαναψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Προσοχή! Τα όσπρια που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάρος δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε ξανά μόνο ως βάρος για άλλες τάρτες.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με τον κρόκο αυγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10-20 λεπτά να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα μεγάλο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι με το σιρόπι σφενδάμου. Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει!
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψίχα, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το τζίντζερ, το αλάτι και το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι η ψίχα να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση στην τάρτα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ.