Δείτε αναλυτικά τη συνταγή και τα υλικά στο akispetretzikis.com.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μας έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι ένα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό, τα υλικά του οποίου έκαναν την εμφάνισή τους τον 13ο αιώνα. Τι σχέση μπορεί να έχει, όμως, ένα γλυκό με τον… κιμά (mince); Μεγάλη, μια και αρχικά, το συγκεκριμένο γλυκό, περιείχε και κιμά ανάμεσα στα υλικά του! Πλέον, η λέξη “mincemeat” αναφέρεται στη γέμιση (ίσως λόγω της όψης ή της υφής της) η οποία περιέχει αποκλειστικά αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά όπως π.χ. κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο.

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Φοράμε γάντια και με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή βρεγμένης άμμου.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τυλίγουμε με μεμβράνη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στον αέρα.
  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε 15 ατομικά φορμάκια τάρτας και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  • Βάζουμε μία λαδόκολλα κάτω από τη ζύμη και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ.
  • Κόβουμε με τα ατομικά φορμάκια τάρτας τη ζύμη και πιέζουμε με τα δάχτυλα να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα από τη ζύμη.
  • Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 15 αστεράκια.  
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στα φορμάκια και καπακώνουμε με ένα αστεράκι.
  • Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η ζύμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Tip

  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ατομικά ταρτάκια, ανοίγουμε τη ζύμη μας και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη ταρτιέρα 23 εκ.