1

Οι 10 μεγαλύτερες τάσεις στο φαγητό την τελευταία δεκαετία (vids)

Οι 10 μεγαλύτερες τάσεις στο φαγητό την τελευταία δεκαετία (vids)

Μέσα στη δεκαετία που φεύγει, κάποιοι διατροφικοί περιορισμοί έγιναν μόδα και εξελίχθηκαν σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τεχνολογία δημιούργησε επιλογές που δεν υπήρχαν παλιότερα, η αναζήτηση της τέλειας φωτογραφίας για το Instagram έβαλε τη φαντασία στο παιχνίδι, η κάνναβη έκανε το πρώτο άλμα στη mainstream διατροφή. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας του Food Insider, που συνοψίζεται στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε στη συνέχεια τις 10 μεγαλύτερες τάσεις στο φαγητό την τελευταία δεκαετία.

Καυτερές σάλτσες

Καυτερές σάλτσες

Οι καυτερές σάλτσες έκαναν την επανάστασή τους μέσα στην τελευταία δεκαετία, με τις πωλήσεις να ανεβαίνουν 25% μεταξύ του 2013 και του 2017. Δεκάδες μικροί παραγωγοί μπήκαν στο κόλπο και οι εποχές που ταυτίζαμε την καυτερή σάλτσα με το Tabasco ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. 

Η άνοδος των food halls

Η άνοδος των food halls

Τα εμπορικά κέντρα με τα food courts τους πεθαίνουν, αλλά γίνονται δημοφιλή τα καλαίσθητα food halls που προσφέρουν τεράστια ποικιλία σε επιλογές. Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν και οι καντίνες.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη

Ένα θέμα υγείας για ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων έγινε μαζική διατροφική τάση με την αξία της σχετικής βιομηχανία να φτάνει τα 9,5 δισ. δολάρια το 2019, από τα 2,5 δισ. που ήταν το 2010.

Τα υβριδικά επιδόρπια

Τα υβριδικά επιδόρπια

Από το cronut που έκανε χαμό όταν συνδύασε κρουασάν και ντόνατ, μέχρι τα μακαρόν με παγωτό και το δικό μας μπουγατσάν, η τάση να συνδυάζεις δύο διαφορετικά επιδόρπια σε ένα ήρθε για να μείνει.

Charcuterie

Charcuterie

Η τέχνη δημιουργίας περίτεχνων πλατώ με τυριά, αλλαντικά και ένα σωρό συνοδευτικά όπως διαφορετικά είδη κριτσινιών, ξηρά φρούτα, σάλτσες κλπ. έγινε πολύ της μόδας.  

Η vegan διατροφή

Η vegan διατροφή

Η τεχνολογία πλέον προσφέρει εντυπωσιακές εναλλακτικές στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και όλο και περισσότερος κόσμος, ακόμη κι αν δεν γίνεται vegan, δοκιμάζει τα νέα προϊόντα. Όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις υποκατάστατων κρέατος αυξήθηκαν 451% μέσα σε 4 χρόνια.

Φυτικό γάλα

Φυτικό γάλα

Σόγια, ρύζι, αμύγδαλο, καρύδα… Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ θα σας πείσει ότι το γάλα δεν είναι πια αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Οι πωλήσεις του φυτικού γάλακτος υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Ανθρακούχα νερά με γεύσεις και αλκοόλ

Ανθρακούχα νερά με γεύσεις και αλκοόλ

Στις ΗΠΑ τα προϊόντα αυτά (Seltzer και Hard ή Spiked Seltzer όταν περιέχουν αλκοόλ) αρχίζουν να καταλαμβάνουν χώρο από τις μπύρες στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς είναι πολύ δημοφιλή στον γυναικείο πληθυσμό. 

Από τη φάρμα στο τραπέζι

Από τη φάρμα στο τραπέζι

Όλο και περισσότερα εστιατόρια την τελευταία δεκαετία επένδυσαν στους μικρούς παραγωγούς και αναφέρουν την προέλευση κάθε υλικού στο μενού τους. Μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ γνώρισε η αλυσίδα υγιεινού fast food Sweetgreen που ακολουθεί αυτή ακριβώς την τακτική.

CBD (Κανναβιδιόλη)

CBD (Κανναβιδιόλη)

Το συγκεκριμένο συστατικό της κάνναβης την τελευταία δεκαετία μπήκε στο φαγητό στα ποτά, καθώς σταδιακά αλλάζει η νομοθεσία γύρω από τη χρήση του παρεξηγημένου φυτού.