Δείτε αναλυτικά τη συνταγή και τα υλικά στο akispetretzikis.com.

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Πλένουμε τα κυδώνια και κόβουμε το καπάκι από το πάνω μέρος.
  • Αδειάζουμε όλο το εσωτερικό από τα κυδώνια με ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 0,5 εκ. πάχος και το βάζουμε σε ενα μπολ στην άκρη.
  • Σε μία κατσαρόλα με νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι βάζουμε τα κυδώνια μαζί με τα καπάκια τους και τα βράζουμε 20-30 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Τα καπάκια από τα κυδώνια εάν έχουν μαλακώσει τα αφαιρούμε νωρίτερα.
  • Ταυτόχρονα τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Μολις ζεσταθεί ρίχνουμε τη ψίχα από τα κυδώνια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο ψιλοκομμένα.
  • Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και ρίχνουμε τα φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμενα, τις σταφίδες, το μπούκοβο, το θυμάρι, το ξύσμα από το λεμόνι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα όσο το μείγμα είναι ζεστό και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Γεμίζουμε τα κυδώνια με το μείγμα, σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Βάζουμε μέσα στο ταψί το ελαιόλαδο, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Κλείνουμε το ταψί με ενα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  • Σερβίρουμε σε ένα πιάτο με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και ρίχνοντας από πάνω λίγο από το ζουμί που έμεινε μέσα στο ταψί.