Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει επισκεφθεί τα ΙΚΕΑ και δεν έχει ξετρελαθεί με τα ξακουστά κεφτεδάκια τους! Αν είστε ένας από αυτούς, σας έχουμε ευχάριστα νέα! Τα ΙΚΕΑ αποκάλυψαν –επιτέλους- τη μυστική συνταγή για τα ζουμερά θεϊκά κεφτεδάκια τους και ήδη έχουν αρχίσει να μας τρέχουν τα σάλια.

Η εταιρεία αποφάσισε να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο την περίφημη συνταγή της σε μια προσπάθεια να δώσει άλλη... νοστιμιά στην καραντίνα μας λόγω κορονοϊού.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι φαν του διάσημου αυτού εδέσματος των ΙΚΕΑ έχουν μπει ήδη στις κουζίνες τους ενθουσιασμένοι και τα τηγάνια έχουν πάρει φωτιά (μεταφορικά, ελπίζουμε!).

Αν λοιπόν σας έλειψαν τα λαχταριστά κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ και δεν κρατιέστε να τα απολαύσετε ξανά, δείτε τη συνταγή και καλή σας όρεξη!

Υλικά για τα κεφτεδάκια 

  • 500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250 γραμμάρια χοιρινός κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
  • 100 γραμμάρια τριμμένη ψίχα ψωμιού
  • 1 αυγό
  • 5 κ.σ. γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα

  • Λάδι
  • 40 γραμμάρια βούτυρο
  • 40 γραμμάρια αλεύρι
  • 150 ml ζωμό λαχανικών
  • 150 ml ζωμό βοδινού
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.γ. σως σόγιας
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν

Εκτέλεση:

  • Βάλτε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά σε ένα μπολ και αρχίστε να ζυμώνετε καλά. Στη συνέχεια προσθέστε στο μείγμα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την ψίχα ψωμιού, το αυγό και ανακατέψτε. Προσθέστε το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
  • Έπειτα πλάθετε τους κεφτέδες σε μικρές μπάλες και τους βάζετε στο ψυγείο, σκεπασμένους, για 2 ώρες. 
  • Στη συνέχεια, ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τοποθετείτε τα κεφτεδάκια. Θα χρειαστεί να τα γυρίζετε ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές τους.
  • Αμέσως μετά τα βάζετε σε ένα πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Λιώστε 40 γρ. βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι.
  • Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε πολύ καλά για δύο λεπτά.
  • Στη συνέχεια, βάλτε τους ζωμούς λαχανικών και βοδινού και συνεχίστε το ανακάτεμα.
  • Τέλος, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη σως σόγιας και τη μουστάρδα.
  • Ανακατέψτε μέχρι να δέσει η σάλτσα.