Ο γαστρονομικός πυρετός του φετινού φθινοπώρου έχει άρωμα Ασίας. Κι αυτό διότι τα ασιατικά εστιατόρια κερδίζουν ολοένα έδαφος και τα τελευταία χρόνια φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην Αθήνα. 

Το πρώτο εστιατόριο που άνοιξε ήδη (18 Οκτωβρίου) είναι το λονδρέζικο e&o. Την πανασιατική κουζίνα του σερβίρει στον όγδοο όροφο του Athens Marriott Hotel. Με αιχμή του το fusion κινεζικής, ιαπωνικής και thai κουζίνας, αλλά και υψηλής αισθητικής πρωτοποριακό design, μπαίνει δυναμικά στο γευστικό χάρτη της Αθήνας με την υπογραφή του Ομίλου Χανδρή και της Ricker Restaurants.

Το ως επί το πλείστον ταϊλανδέζικο Mr Pug του Γιώργου Βενιέρη, καταφθάνει στην Αθήνα με διάθεση υψηλής γαστρονομίας. Ταϊλανδέζικο θα σερβίρει και το Patpong με σεφ τον Σήφη Μανουσέλη, που ανοίγει στο Κολωνάκι, στον χώρο που στεγαζόταν το Nikkei. Το τελευταίο μεταφέρεται στην ίδια περιοχή, απέναντι από το St. George Lycabettus, αλλά χωρίς τη δυναμική του head chef Θάνου Στασινού που αποχώρησε πρόσφατα. 

Το Freud Oriental μεταφέρεται στο ξενοδοχείο Semiramis στην Κηφισιά, στο χώρο που βρισκόταν το Nolita. Αυτό με τη σειρά του μεταφέρεται στο Tier με σεφ τον Δημήτρη Σταμούδη και έμφαση στην ιταλική κουζίνα. 

Στο κέντρο της Αθήνας, στη Στοά Σπυρομήλιου ανοίγει το ilios με την επιμέλεια του Δημήτρη Σκαρμούτσου, ο οποίος επίσης θα παίξει με σπεσιαλιτέ αστικής κουζίνας. Απέναντί του θα μεταφερθεί από το Κολωνάκι το πριβέ Salon de Bricolage.

Ο Ηλίας Σκουλάς δημιουργεί μοναδικές γεύσεις στο Magna Grecia μέσα στο Yoleni’s με σύμμαχο τα κρέατα της ελληνικής εταιρείας Carnicero.

Το Str.Eaters έρχεται με αέρα νεοϋορκέζικου food hall στην Πλατεία Καρύτση. Στο νέο gastro-spot παρκάρουν οκτώ καροτσάκια με διαφορετικές προτάσεις φαγητού δρόμου και δημιουργούν ένα  μοναδικό food hall. Ετοιμαστείτε για Go vegie με γύρο μανιταριών και φαλάφελ, για Heggllo με ευρωπαϊκές αβγο-συνταγές και άλλες conceptual προτάσεις. 

Το Drakoulis της Σκουφά (στο χώρο του Cinco) θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το project περιλαμβάνει ένα μεγάλο κρεοπωλείο με τεράστια γκάμα από κοπές, ράτσες και σιτέματα, εστιατόριο και μπαρ σε στιλ σκοτεινής πολυτέλειας, με τη μουσική να παίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στην ατμόσφαιρα και τον ίδιο τον Στράτο Δρακούλη σε ρόλο DJ κάποιες βραδιές. 

Νέα ομάδα και για τη Φάρμα Μπράλου, τα ηνία της οποίας ανέλαβε ο Γιάννης Λιόκας, με ένα ολοκαίνουργιο μενού που περιλαμβάνει από κρεατόπιτα με προβατίνα καραμελωμένα κρεμμύδια και γαλοτύρι,και αυγό ελευθέρας βοσκής σε κρούστα με καπνιστό τραχανά, μανιτάρια και κρέμα από σέσκουλα, μέχρι χοιρινό λουκάνικο με κρέμα φασολάδας, σέλερυ και πίκλες καρότο, και κριθαράκι με φραγκόκοτα, μανιτάρια shitake και κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας. 

Στον τομέα bistro bar-restaurant έχουμε αρκετές νέες προτάσεις που συνωστίζονται στο κέντρο και δη στο Κολωνάκι. Πρώτο σήκωσε την αυλαία των αφίξεων το Odeon, που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες στη Βαλαωρίτου. Η ατμόσφαιρα θυμίζει παριζιάνικο μπιστρό και μπαίνει στη μάχη από νωρίς με ιδέες για πρωινό, ενώ το μενού διά χειρός Δημήτρη Σταμούδη κινείται στο τερέν της γαλλικής κουζίνας. 

Στο Χαλάνδρι το μενού του Penny Lane επιμελείται ο σεφ της Σπονδής Άγγελος Λάντος. Comfort μενού με τάσεις υψηλής γαστρονομίας και μοντέρνες αμερικάνικες συνταγές, διανθισμένες με αγγλικά και λατινοαμερικάνικα στοιχεία. 

Ο σεφ του Όμικρον Μίλτος Αρμένης θα παίζει σε διπλό ταμπλό στο ανανεωμένο εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας. Το εστιατόριο κόβεται στα δύο, και σε 35 θέσεις, ο Μίλτος Αρμένης θα σερβίρει τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του, ενώ στον υπόλοιπο χώρο θα λειτουργήσει ένας συνδυασμός tapas bar και μεζεδοπωλείου, όπου ο σεφ, σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Χέλμη από το ΜεΖεν του Βόλου, θα παίξει δημιουργικά με σπανιόλικους κι ελληνικούς μεζέδες, πολλά τυριά και αλλαντικά, τσίπουρα, ούζα και μπίρες.