Έτσι στρώνουν το γιορτινό τραπέζι σε 9 χώρες του κόσμου

Έτσι στρώνουν το γιορτινό τραπέζι σε 9 χώρες του κόσμου

Από τη γεμιστή γαλοπούλα και το χοιρινό ρολό, έως τις πολυποίκιλες πίτες, η Ελλάδα έχει πολλά και διαφορετικά μενού στο γιορτινό τραπέζι. Και στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνουμε στην άκρη την παράδοση και μαγειρεύουμε το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας. Δεν κάνουν όμως το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι λαοί. Δείτε μερικές από τις πιο περίεργες συνήθειες που έχουν για τα τραπέζια στα γιορτινά ρεβεγιόν.   

Αυστρία: Ψάρι ή κρέας

Αυστρία: Ψάρι ή κρέας

Η Αυστρία μπαίνει σε δίλημμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μιας και άλλοι σερβίρουν τηγανητό κυπρίνο και άλλοι ψητή χήνα. Πάντως όλοι συμφωνούν στο επιδόρπιο που είναι η διάσημη sacher torte, ενώ από το τραπέζι δεν λείπει και το ζεστό, γλυκό κρασί Gluhwein.
 

Βρετανία: Χήνα και φασιανός

Βρετανία: Χήνα και φασιανός

Στη Μεγάλη Βρετανία μισούν τη γαλοπούλα. Έχουν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις για την κατάργησή της ως έθιμο. Τη θέση της στο γιορτινό τραπέζι η χήνα, το κοτόπουλο, η πάπια, το καπόνι ή ο φασιανός που σερβίρονται με γέμιση και gravy. Στο τραπέζι μπαίνουν, επίσης, cranberry sauce, ψητές πατάτες και λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών. Στα γλυκά, κλέβει την παράσταση η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Δε λείπει ποτέ!

Δανία: Πάπια ή χοιρινό

Δανία: Πάπια ή χοιρινό

Στη Δανία η πάπια συναγωνίζεται το ψητό χοιρινό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με το κρέας από χοιρινό να σερβίρεται με πατάτες, κόκκινο λάχανο και σάλτσα gravy. Στο επιδόρπιο, ακολουθούν το σουηδικό έθιμο με την πουτίγκα ρυζιού που κρύβει μέσα της ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο λέγεται ότι φέρνει τύχη σε όποιον το βρει. Και το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποτό των Δανών -το glögg– έχει πατρίδα του τη Σουηδία, ενώ εκείνη τη μέρα πίνουν και χριστουγεννιάτικες μπίρες.

Ιαπωνία: Χριστούγεννα στα ΚFC!

Ιαπωνία: Χριστούγεννα στα ΚFC!

Οι Ιάπωνες έχουν ένα περίεργο έθιμο για τα Χριστούγεννα, που έχει τις ρίζες του σε μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια της δεκαετίας του ’70 και τους θέλει να πηγαίνουν για φαγητό εκείνη τη μέρα στα KFC! Κατά τα άλλα, φτιάχνουν και ένα ιαπωνικό Christmas cake, το οποίο αποτελείται από λευκό παντεσπάνι, λευκή κρέμα και φράουλες.

Καναδάς: Eggnog και μηλόπιτα

Καναδάς: Eggnog και μηλόπιτα

Στον Καναδά αγαπούν τη γεμιστή γαλοπούλα με gravy και cranberry sauce, τον πουρέ πατάτας και τα ψητά λαχανικά. Πέρα από γαλοπούλα, τα Χριστούγεννα τιμώνται το ψητό μοσχάρι και το χοιρινό, για επιδόρπιο προτιμούν πίτα κολοκύθας ή μηλόπιτα, πουτίγκα και κέικ φρούτων, ενώ το ποτό των ημερών είναι το Eggnog.

Μεξικό: Ταμάλες

Μεξικό: Ταμάλες

Στο Μεξικό αγαπούν τις ταμάλες και τις φτιάχνουν και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γεμιστές με μοσχάρι ή χοιρινό με κόκκινη σάλτσα, κοτόπουλο με πράσινη σάλτσα τσίλι ή τυρί και πιπεριές jalapenos. Τις κάνουν δε και γλυκές με ανανά, σταφίδες ή φράουλες. Επίσης, φτιάχνουν παραδοσιακή σούπα pozole, πικάντικο birria (κρέας κατσαρόλας), λαχανικά, μπακαλιάρο ακόμη και γαλοπούλα.

Πολωνία: Νηστεία με κυπρίνο και ρέγγα

Πολωνία: Νηστεία με κυπρίνο και ρέγγα

Στην Πολωνία το φαγοπότι ξεκινά μόλις εμφανιστεί στον ουρανό το πρώτο αστέρι, με τους καλεσμένους να μοιράζονται μια χριστουγεννιάτικη όστια, πριν ξεκινήσει το δείπνο, το οποίο είναι νηστίσιμο και περιλαμβάνει κυπρίνο, σούπα παντζαριού με ραβιόλια, πιάτα με ρέγγα, γεμιστά πιτάκια (pierogi) και ρολά με παπαρουνόσπορο.

Σουηδία: Σολομός με κεφτεδάκια

Σουηδία: Σολομός με κεφτεδάκια

Οι Σουηδοί δεν αγχώνονται τι θα σερβίρουν στο γιορτινό τραπέζι, ψάρι ή κρέας. Όλα έχουν τη θέση τους ή αλλιώς ξεκινούν με μια ποικιλία ψαριών, όπως ρέγγα και σολομό και συνεχίζουν με χοιρινό και λουκάνικα, κεφτεδάκια, πατάτες φούρνου και μπακαλιάρο. Για επιδόρπιο σερβίρεται πουτίγκα ρυζιού που κρύβει μέσα της 1 ολόκληρο αμύγδαλο.

Αυστραλία: Όλα στα κάρβουνα!

Αυστραλία: Όλα στα κάρβουνα!

Καθώς ο καιρός τους είναι αυτή την εποχή καλοκαιρινός, στην Αυστραλία προτιμούν τα ελαφριά πιάτα και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν barbeque. Το χριστουγεννιάτικο μενού περιλαμβάνει συνήθως γαλοπούλα, κοτόπουλο με cranberry sauce, θαλασσινά, σαλάτα και ψητά λαχανικά. Το τράϊφλ και η πάβλοβα κλείνουν ιδανικά το γιορτινό γεύμα.