Μόλις 15 μήνες άντεξε το Ο’Naturel, το εστιατόριο για γυμνιστές που είχε ανοίξει στο Παρίσι. Είχε ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Νοεμβρίου, αλλά το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα σερβίρει τα τελευταία του γεύματα.

«Με μεγάλη λύπη σαν ανακοινώνουμε το οριστικό κλείσιμο του εστιατορίου O’Naturel στις 16 Φεβρουαρίου 2019» έγραψαν πρόσφατα στο Facebook οι ιδιοκτήτες του, Μικέ και Στεφάν Σααντά. Οι λίγοι πιστοί πελάτες δεν ήταν αρκετοί για να συντηρήσουν την επιχείρηση, και το ευρύ κοινό δεν έσπευσε να… πετάξει τα ρούχα του.

Ο Σεντρίκ Αματό, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γυμνιστών του Παρισιού και τακτικός θαμώνας του O’Naturel δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ήταν πάρα πολύ νωρίς για ένα τέτοιο μέρος που θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Επίσης, η θέση του σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και το γεγονός ότι δεν είχε εξωτερικούς χώρους για τις ημέρες με καλό καιρό, μέτρησαν εναντίον του».

Πώς ήταν, όμως, να τρώει κανείς στο O’Naturel; Όποιος περνούσε την πόρτα στον αριθμό 9 της rue de Gravelle, άφηνε στην γκαρνταρόμπα όλα τα ρούχα και τις αναστολές του. Φορούσε παντοφλάκια μίας χρήσης που παρέχονταν και πέρναγε στο τραπέζι του. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό στη σάλα και την κουζίνα παρέμεναν ντυμένοι για λόγους υγιεινής.

Το μενού

Οι επιλογές ήταν (και θα είναι για λίγες ακόμη ημέρες) οι εξής: ορεκτικά στα 13 ευρώ, κυρίως πιάτα στα 32 ευρώ, επιδόρπια στα 13 ευρώ, μενού ορεκτικό-κυρίως πιάτο ή κυρίως πιάτο - επιδόρπιο στα 39 ευρώ, πλήρες μενού με ορεκτικό - κυρίως πιάτο - επιδόρπιο στα 49 ευρώ.

Τα ορεκτικά περιλάμβαναν, ανάμεσα σε άλλα: ποικιλία λαχανικών με ντιπ μελιτζάνας και πιπεριά Espelette, ψητά σαλιγκάρια με κρέμα σκόρδου και τσιπς από αποξηραμένο στήθος πάπιας, φουά γκρα με τσάτνεϊ από μήλο και αχλάδι, αστακοσαλάτα.

Για κυρίως πιάτο σερβίρονταν στήθος κοτόπουλου με τρούφα και πολέντα καλαμποκιού, κριθαρότο με μανιτάρια και ζωμό λαχανικών, αρνί στιφάδο, χτένια με σόγια και χόρτα, ενώ στα επιδόρπια η επιλογή γινόταν ανάμεσα σε μινεστρόνε εξωτικών φρούτων, μπράουνις ως τάρτα λεμονιού, αχλαδόπιτα με καραμέλα κόκκινης πιπεριάς, κραμπλ με μαρμελάδα μανταρινιού, μασκαρπόνε και λάιμ, και μια αναδομημένη κρεμ μπρουλέ.

Ο κατάλογος κρασιών περιλάμβανε 39 ετικέτες διαχωρισμένες ανά περιοχή (Μπορντό, Βουργουνδία, Λίγηρας και Ροδανός) που ξεκινούσαν από τα 25 και έφταναν τα 95 ευρώ, ενώ το ποτήρι κόστιζε από 6 έως 9 ευρώ ανάλογα με το κρασί.