Καλοψημένη εξωτερικά και ζουμερή μέσα, η τέλεια μοσχαρίσια μπριζόλα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Είτε την ψήσετε σε σχάρα ψησταριάς είτε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε προκειμένου να απολαύσετε την μπριζόλα σας στο 100%.

Αρχικά θα πρέπει να έχετε ένα καλό κομμάτι κρέας. Ρωτήστε τον κρεοπώλη σας ποιο κομμάτι κρέας σας προτείνει για ψήσιμο στο τηγάνι ή στη σχάρα. Από εκεί και πέρα φροντίστε να μην κάνετε τα παρακάτω λάθη:

 

Μην βάζετε την μπριζόλα κατευθείαν από το ψυγείο στη φωτιά

Μπορεί να σας φαίνεται εύκολο να μαγειρέψετε μια μπριζόλα στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιαστείτε να την πετάξετε στο τηγάνι ή στη σχάρα. Βγάλτε την μπριζόλα από το ψυγείο μία ώρα πριν την ψήσετε και αφήστε την να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Δώστε στην μπριζόλα σας αυτό τον χρόνο κι εκείνη θα σας ανταμείψει με τη γεύση της.

Ξεχνάτε το αλάτι

Μην φοβάστε να αλατίσετε την μπριζόλα πριν την ψήσετε. Αλατίστε καλά και τις δύο πλευρές τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το ψήσιμο, γιατί έτσι το αλάτι θα δώσει γεύση στο κρέας. Όταν έχετε μια κοπή τύπου tomahawk ή rib eye που δεν θέλει πολλά για να αναδειχτεί η πλούσια γεύση της, μια καλή ιδέα είναι να αλατίσετε την μπριζόλα μετά το ψήσιμο με ανθό αλατιού.

Δεν έχετε δυνατή φωτιά

Ανεξάρτητα από το πώς θέλετε την μπριζόλα σας ψημένη, σίγουρα θέλετε να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα εξωτερικά και να είναι χυμώδης εσωτερικά. Αυτό ωστόσο δεν θα το πετύχετε αν η φωτιά σας είναι χαμηλή. Αφήστε λοιπόν το σκεύος να κάψει καλά πριν βάλετε την μπριζόλα. Αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποσό συχνά πρέπει να γυρνάμε το κρέας όσο ψήνεται, εσείς να θυμάστε ότι αυτό που θέλετε είναι να έχει μια ομοιόμορφα τραγανή κρούστα. Προσοχή: να χρησιμοποιείτε πάντα λαβίδα για να το γυρνάτε και να μην το τρυπάτε με πιρούνι για να μην χάνει τους χυμούς του.

Δεν αφήνετε την μπριζόλα να «ξεκουραστεί»

Από τη στιγμή που η μπριζόλα βγει από τη φωτιά και για τα επόμενα 5-7 λεπτά πρέπει να μείνει ανέπαφη, να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία δωματίου και να κυκλοφορήσουν οι χυμοί της σε όλο το κομμάτι. Όσο και να σας τρέχουν τα σάλια, κάντε υπομονή πέντε λεπτάκια ακόμα.