Μπορεί οι περισσότεροι να συμφωνούμε ότι η γεύση ενός κρασιού είναι θέμα γούστου, αλλά τα λάθη που κάνουμε συχνά όταν πίνουμε κρασί δεν μας αφήνουν να το απολαύσουμε ακόμα περισσότερο. Αν θέλετε να παίρνετε πάντα το καλύτερο που μπορεί να δώσει κάθε κρασί, τότε φροντίστε να αποφύγετε τα παρακάτω κλασικά λάθη.

 

Το κρασί είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό

Σερβίροντας το κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία το βοηθάμε να αναδείξει τέλεια τη γεύση και το άρωμά του. Δεν πρέπει να είναι πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό. Και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζονται αρνητικά οι ιδιότητές του. Τα λευκά κρασιά πρέπει να σερβίρονται δροσερά (όχι όμως παγωμένα), τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες για κάθε τύπο κρασιού: 6-8 °C για τα αφρώδη κρασιά, 10-12°C για τα λευκά και τα ροζέ ξηρά, 12-16°C για τα ελαφριά και φρουτώδη ξηρά ερυθρά ξηρά κρασιά, 16-18°C για τα ξηρά ερυθρά, ταννικά κρασιά παλαίωσης και 8-12°C για τα περισσότερα γλυκά κρασιά.

Δεν το αφήνετε να «αναπνεύσει»

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι το σερβίρισμα του κρασιού αμέσως μετά το άνοιγμα της φιάλης. Βιαζόμαστε να το δοκιμάσουμε! Όταν ανοιχτούν τα κρασιά χρειάζονται λίγες «ανάσες». Ειδικά τα νεαρά, φρέσκα κόκκινα κρασιά με γεμάτο σώμα επωφελούνται από αυτή τη διαδικασία. Αφήνοντας το κρασί να αναπνεύσει, αναπτύσσονται τα αρώματά του και μαλακώνουν οι τανίνες του.

Γεμίζετε το ποτήρι μέχρι πάνω

Γεμίζοντας το ποτήρι μέχρι τα χείλη δεν μας επιτρέπει να στροβιλίσουμε το κρασί ώστε να «ξεκλειδώσουμε» τα αρώματά του. Ένας καλός κανόνας είναι να γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι τη μέση και λίγο χαμηλότερα.

Κρατάτε λάθος το ποτήρι

Υπάρχει σωστός τρόπος να κρατάμε το κλασικό κολονάτο ποτήρι; Κι όμως υπάρχει και είναι από το πόδι και όχι από τον κορμό. Όταν πιάνουμε το μέρος του ποτηριού που περιέχει κρασί, η θερμότητα από το χέρι μας μεταφέρεται στα τοιχώματα του ποτηριού και από εκεί στο κρασί, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται πιο γρήγορα. Ειδικά όταν πίνουμε λευκά ή επιδόρπια κρασιά που σερβίρονται δροσερά, καλό είναι να κρατάμε πάντα το ποτήρι από το πόδι για να μην επηρεάσουμε τη θερμοκρασία τους.