Η μεξικάνικη κουζίνα είναι γνωστή για τις έντονες και πικάντικες γεύσεις της- και αρέσει πολύ στους Έλληνες. Άλλωστε, τα πιο γνωστά πιάτα της περιέχουν υλικά τα οποία μπορούμε να βρούμε στη χώρα μας και είναι εύκολα στην παρασκευή τους. Ιδού τέσσερις λαχταριστές και εύκολες συνταγές για να φέρετε το Μεξικό στο σπίτι σας.
   

Φαχίτας με κοτόπουλο

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 μεγάλη πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
¼ κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. πάπρικα
¼ κ.γ. ζάχαρη
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κ.γ. φρέσκο χυμό λάιμ
τορτίγιες για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο αβοκάντο για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο κόλιαντρο για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο ντομάτες για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με αλάτι, το σκόρδο, το τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα, τη ζάχαρη και τον χυμό λάιμ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο στο υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς (περίπου 2-3 λεπτά). Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (περίπου 3-5 λεπτά).

Ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα από το μικρό μπολ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τις τορτίγιες, ψιλοκομμένο αβοκάντο, ψιλοκομμένο κόλιαντρο και ψιλοκομμένες ντομάτες.

 

Μπουρίτος με κιμά και κόκκινα φασόλια

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
1  πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας
400 γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβας
8 τορτίγιες
500 γρ. ρύζι μαγειρεμένο
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένο αβοκάντο ή γουακαμόλε, ψιλοκομμένες ντομάτες, ξινόκρεμα (sour cream), μαρούλι, κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο τσένταρ, φέτες λάιμ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τότε ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξίδι και τις ντομάτες.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα φασόλια μαζί με το νερό της κονσέρβας. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μείνει με ελάχιστα -σχεδόν καθόλου- υγρά.

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες. Απλώνουμε σε κάθε τορτίγια λίγο ρύζι και κιμά κατά μήκος της. Ολοκληρώνουμε με τριμμένο τυρί ή άλλα toppings της αρεσκείας μας και τυλίγουμε κάθε τορτίγια σε ρολό.

 

Γουακαμόλε

Υλικά

2 μικρά ώριμα αβοκάντο, κομμένα στη μέση
2 κ.σ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. καυτερή πιπεριά χαλαπένιο, ψιλοκομμένη
¼ φλιτζανιού κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λάιμ
1/2 κ.γ. αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά, το μισό κόλιαντρο και το αλάτι στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή (εναλλακτικά, μπορούμε να τα δουλέψουμε σε γουδί).

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα από τα αβοκάντο και τη βάζουμε στο μπολ με την αλοιφή. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο κόλιαντρο. Με ένα πιρούνι σπάμε το αβοκάντο, αφήνοντας όμως και μερικά χοντρά κομματάκια.

Προσθέτουμε το χυμό λάιμ και περισσότερο αλάτι ή τσίλι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

 

Huevos Rancheros (μεξικάνικα τηγανητά αυγά)

Υλικά (για 2-4 άτομα)

4 μεγάλα αυγά
4 τορτίγιες καλαμποκιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας
1 μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη
2 κ.γ. βούτυρο
2 κ.σ. κόλιαντρο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα μαζί με τους χυμούς της.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις τορτίγιες για περίπου 2 λεπτά από κάθε μεριά. Τις βγάζουμε σε μια πιατέλα και τις διατηρούμε ζεστές.

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε τα αυγά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Για το σερβίρισμα: Βάζουμε από μία τορτίγια σε κάθε πιάτο και προσθέτουμε στο κέντρο της το τηγανητό αυγό και από πάνω τη σάλτσα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιαντρο.