Κοτόπουλο στο φούρνο: Ένα πιάτο εξαιρετικό στην απλότητά του, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να απολαμβάνουμε. Με την οικογένεια ή με τους φίλους, Κυριακές ή καθημερινές, χειμώνα ή καλοκαίρι. Αρέσει σε όλους- αρκεί να είναι πετυχημένο.

Δεν είναι δύσκολο να ψήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο, αρκεί να ακολουθήσετε μερικά μικρά «μυστικά» τόσο στην προετοιμασία όσο και στο ψήσιμο. Ανεξάρτητα από τη συνταγή που έχετε επιλέξει, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το τέλειο ψητό κοτόπουλο: ζουμερό, νόστιμο και με τραγανή πέτσα στην οποία στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

 

Προετοιμασία: Τα μυστικά της νοστιμιάς

Απαραίτητο βήμα για να ψηθεί σωστά το κοτόπουλο: Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από το ψυγείο στον φούρνο. Τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ψήσουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στεγνώνουμε πρώτα καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί. Για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφα ροδισμένη και τραγανή πέτσα, αλείφουμε με ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου. Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι συν όποιο άλλο καρύκευμα θέλουμε. Για περισσότερη νοστιμιά, ανασηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα του κοτόπουλου πάνω από το άνοιγμα της κοιλιάς του και με τα δάχτυλά μας απλώνουμε κάτω από το δέρμα ένα μείγμα από μαλακό βούτυρο και μυρωδικά.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε στην κοιλιά του 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι, κομμένα στη μέση, μυρωδικά και σκελίδες σκόρδου για να πάρει αρώματα.

Το ψήσιμο

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 με 1,5 ώρα (μέχρι και 2 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου). Κατά διαστήματα αλείφουμε το κοτόπουλο με ένα πινέλο με ελαιόλαδο ή το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.

Καταλαβαίνουμε ότι το κοτόπουλο είναι έτοιμο και ψημένο όταν βυθίσουμε ένα θερμόμετρο στην εσωτερική μεριά από το μπούτι και δείξει 74 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε με πιρούνι το σημείο ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος- αν το υγρό που βγει είναι διάφανο τότε είναι έτοιμο.

Η απαραίτητη «ξεκούραση»

Ένας βασικός κανόνας όταν ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως ένα ολόκληρο κοτόπουλο, είναι να τα αφήσουμε να ξεκουραστούν για αρκετά λεπτά μετά το ψήσιμο έτσι ώστε να ανακτήσουν τα υγρά τους. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το κόψουμε.